Foto: Twentieth Century Fox

Ode til halvdårlige thrillere

Jeg elsker halvdårlige thrillere fra rundt tusenårsskiftet. Dette er min ode til de filmene jeg så da jeg kanskje var litt for ung, og som pirret interessen min for skrekk og spenning.

Det er noe helt spesielt
og kanskje litt grelt
med thrillerne jeg nå skal trekke frem
De kom ut mellom 1990 og 2005

De handler ofte om snut
om seriemordere og blodsprut
men jeg synes også det er finurlig
med alt som er overnaturlig

Nattsvermeren kom i 91
og i tida som fulgte ville alle være som den
Noen kom nærme
men de fleste bar ingen nye ess i ermet

Det er ikke kvaliteten som teller
for meg er det troper som gjelder
Jeg elsker cheesy replikker
og når betjenten er litt for selvsikker

Etterforskeren er ofte ung kvinne
mot alle odds greier hun å vinne
til slutt, selv om alle tvilte
på at hun fylte kravene jobben stilte

Et usannsynlig partnerpar
han - en gretten bestefar
hun - ung og ambisiøs
morderen er lite skjødesløs

Når det ikke er politi-thriller
må du ta på dine overnaturlige briller
Disse kom før skrekkfilm ble trendy
her er aleneforelder med skummelt barn nødvendig

Jeg elsker de overbrukte tropene
som får meg foran TVen ropende
“DE HAR JO VÆRT DØDE FRA STARTEN”
“KOM IGJEN, DU MÅ LETE BEDRE, SMARTEN”

En halvdårlig thriller er alt jeg trenger -
de lages ikke som dette lenger
Jeg håper jeg har fristet deg til å kikke
og at over i fanklubben, du vil bikke

--------------
Her har du en liten oversikt over mine favoritt-thrillere som kom ut mellom 1990 og 2005:

I Murder by Numbers (2002, IMDB-score: 6,2. Metacritic: 50) prøver to pretensiøse tenåringsgutter (Michael Pitt, Ryan Gosling) å overliste den tøffe etterforskeren Cassie Mayweather (Sandra Bullock), ved å planlegge og utføre det perfekte mord. I tillegg til å måtte løse saken, blir Cassie hjemsøkt av sin traumatiske fortid, og finner trøst i den nye og myke makkeren Sam (Ben Chaplin). Hvis ikke denne katt-og-mus-thrilleren høres fristende ut som den er, kan jeg røpe at den er verdt en titt bare for å se en 22 år gammel Ryan Gosling iført svarte skinnbukser - med sleng.

I The Bone Collector (1999, IMDB-score: 6,7. Metacritic: 45) møter vi den ferske politibetjenten Amelia Donaghy (Angelina Jolie) som ramler over et åsted og heldigvis er kløktig nok til å berge bevismaterialet. Hun blir etter hvert satt til å løse saken sammen med den sengeliggende og umotiverte politimannen Lincoln Rhryme (Denzell Washington). Lincoln er blitt lam i en ulykke og har nesten møtt veggen. Med et samarbeid via walkie-talkie, blir Amelia hans øyne og ører i felten, og sammen har de erfaringen og handlekraften til å jakte på seriemorderen som herjer New Yorks gater.

The Skeleton Key (2005, IMDB-score: 6,5. Metacritic: 47). Caroline (Kate Hudson) er en livlig hospicesykepleier som har lyst på en ny utfordring. Hun synes sykehjemmet hun jobber på behandler de gamle som en samlebåndsfabrikk som bare tenker på profitt. Hun finner den perfekte jobben hos Violet (Gena Rowlands) og Ben Devereaux (John Hurt), der hun får mulighet til å sammen sammen med det eldre ekteparet og assistere kona med stellet av mannen hennes. Hun flytter inn i det herskapelige huset og finner snart en mystisk dør på loftet som ikke lar seg åpne av universalnøkkelen hun har fått. Etter hvert merker Caroline at Ben kanskje ikke er så syk som Violet skal ha det til og hun prøver å få hjelp av parets unge advokat (Peter Sarsgaard), uten hell. Det må også nevnes at handlingen foregår i New Orleans, og at det derfor selvfølgelig har noe med voodoo (eller hoodoo) å gjøre..

Kiss the Girls (1997, IMDB-score: 6,6. Metacritic: 46): Når niesen til etterforskeren og rettspsykiateren Dr. Alex Cross (Morgan Freeman) blir kidnappet får han en ekstra motivasjon til å finne skurken. Dr. Cross skjønner raskt at det er snakk om en samler - en seriekidnapper som samler på ekstraordinære kvinner og kaller seg selv Cassanova. Samtidig blir seeren kjent med et av ofrene som etter hvert greier å rømme. Hun slår seg sammen med Dr. Cross for å løse saken.

Single White Female (1992, IMDB-score: 6,4. Metacritic: 63). Allison (Bridget Fonda) har nylig flyttet inn med kjæresten sin (Steven Weber), men det varer ikke lenge før hun må finne en ny romkamerat. Valget faller på søte Hedra (Jennifer Jason Leigh) og de to jentene blir snart perlevenner. Så begynner Hedra å bli litt for needy, i tillegg til at Allie og eksen finner sammen igjen, og Allie spør henne om hun kan flytte ut. Hady tar ikke ideen like godt imot som det Allie skulle ønske.

Hide and Seek (2005, IMDB-score: 6,0. Metacritic: 35). Robert De Niro spiller David, en far som nylig er blitt aleneforsørger for datteren sin (Dakota Fanning) etter at kona hans begikk selvmord. Den lille familien flytter til en ny by, og David prøver så godt han kan å gjøre deres nye liv godt nok for den unge datteren. Når David skjønner at datteren har fått en fantasivenn for å takle den nye tilværelsen blir han etterhvert usikker på om den nye vennen egentlig er så hjelpsom og trygg som først antatt.

The Good Son (1993, IMDB-score: 6,4. Metacritic: 45). Denne er uansett verdt en titt, bare for å få med seg en 12 år gammel Elijah Wood i rollen som Mark, som blir nødt til å flytte inn hos tanten og onkelen sin mens faren er på jobbreise, og får muligheten til å bli bedre kjent med fetteren sin, Henry (Macaulay Culkin). Mark blir etterhvert skeptisk til fetteren når Henry begynner å vise ondskapsfulle og voldelige tendenser.

Også verdt en titt: Flight Plan (2005), The Forgotten (2004) A Perfect Murder (1998), Fallen (1998), The Net (1995), The Hand that Rocks the Cradle (1992), The Client (1994).