Skumma anbefaler: hørespill, kinofilm og supergrupper

Semesteret er for lengst i gang, og det er på tide at Skumma anbefaler også starter opp igjen. På sedvanlig vis vil Skumma Kultur gjennom våren gi deg sine beste tips til hva du kan se, lese, høre eller gjøre denne helga.


Hørespill: Tordivelen flyr i skumringen
Min store fascinasjon for lyd, lydbilder og lydeffekter kom da jeg som liten hørte hørespillet Tordivelen flyr i skumringen på NRK. Denne ligger fremdeles tilgjengelig i radiospilleren til NRK, og er virkelig et mesterverk du burde høre.

Hørespillet ble sendt for første gang i 1979, og likevel føles det på ingen måte utdatert. Det er skrevet av Maria Gripe og Kay Pollak, og handler om tre svenske ungdommer som skal vanne blomster i huset til en gammel dame i sommerferien, da det begynner å skje merkelige ting. Det er litt krim, litt spøkelseshistorie, litt romanse, og mye fantastisk produksjon. Serien har tidligere blitt kåret til tidenes beste ungdomshørespill, og hvis du er interessert i lyd, radio, podcast og hørespill og ikke har hørt denne enda, så bør du bruke helga til nettopp det.

Hør Tordivelen flyr i skumringen i NRKs nettspiller.


Album: The Good, The Bad and The Queen
Denne helga burde du unne deg en lytt til debutalbumet til en av de absolutt beste supergruppene fra denne siden av år 2000; The Good, The Bad and The Queen. Gruppa består av Damon Albarn fra Gorillaz, Simon Tong fra The Verve, Paul Simimon fra The Clash, og afrobeat-trommis Tony Allen.

Bandets første og absolutt beste album er rett og slett ekstremt sterkt fra første til siste låt. Det gir assosiasjoner til mange av bandmedlemmenes mer kjente prosjekter, men bærer kanskje mest preg av Albarn og komplimenterer av de tre andres sprikende bakgrunn. Et tydelig britisk rockegrunnlag løftes av skikkelig fine beats, i tillegg til at man til tider dras inn i gode og historiefortellende tekster. Og man trenger ikke være en høyinteressert musikkjenner for å lene seg tilbake og nyte det man hører. Det er låter som fenger, setter stemningen og kan lokke frem et smil selv hos de som kun ønsker å slappe av, kose seg og kanskje danse litt. (Les som: dette er nok god nachmusikk, goood helg!)


Gå på kino!
På søndag er det duket for årets Oscarutdeling. På sedvanlig vis blir Dolby Theatre dekket og spekket med de største stjernene Hollywood har klart å oppfostre, og de ivrigste benker seg foran streamen for å følge med på om favorittfilmen fra i fjor vinner prisene den har gjort seg fortjent til. De fleste av oss ofrer neppe en natts søvn for å se stjernene lukte sin egen fis, men utdelingen gir en fin påminnelse om at februar er årets beste kinomåned. Kinoprogrammene er fylt til randen av kvalitetsfilm, Oscarnominert eller ei, og om du bruker helgen i en kinosal kan du omtrent ikke velge feil. Enten du ser kostymedramaet Little Women, krigseposet 1917 eller en av mine kuleste kinoopplevelser noensinne, Parasitt, kan jeg garantere at du vil kose deg. Årets beste filmer er her, og film er virkelig best på kino.