Skumma anbefaler: uke 10

Uka er omme og Skumma Kultur har nok en gang samlet det beste du kan se, lese, høre eller gjøre denne helga!


Bok: Pedro Carmona-Alvarez' Og været skiftet og det ble sommer og så videre (2012)
Det begynner å bli noen år siden jeg leste denne boka, men jeg fortsetter stadig å anbefale den videre til folk som vil lese en god, sår og nokså mørk roman. Pedro Carmona-Alvarez vant P2-lytternes romanpris for boken i 2013. Boken er første bind i det som skal bli en triologi.

Kari og Johnny møtes i New York på 60-tallet. Hun er fra Norge og han fra New Jersey. De gifter seg, og sammen får de to døtre, Vera og Ann. De trives med hverdagen i Asbury Park helt til livet tar en helomvending. Johnnys advokatfirma går konkurs, og Vera og Ann dør i en ulykke. Med en uutholdelig sorg i bagasjen bestemmer de seg for å flytte til Norge, i håp om at avstand og forandring kan lindre fortvilelsen. Et år senere får de datteren Marita, et resultat av det desperate forsøket på å redde ekteskapet, og komme seg videre i hverdagen.

Boken forteller en historie om hvordan det er å vokse opp i skyggen av sine avdøde søsken, med foreldre som ikke klarer å skape de trygge rammene man så gjerne ønsker. Bruce Springsteens sangtekster knytter boken elegant sammen, og får en sentral rolle i Johnnys arbeid med å finne ro etter tragedien.

Anbefaler forøvrig også bokens oppfølger, Bergen Ungdomsteater fra 2016.

Lei Og været skiftet og det ble sommer og så videreDeichman


Youtube kanal: COLORS
Eller «A color show» som det kanskje er bedre kjent for, er overraskende nok ikke en youtubekanal om farger. Beklager, men må dessverre skuffe dere der. Men COLORS er en youtubekanal som gir en unik estetisk opplevelse som gir en plattform for musikk fra hele verden. De liker å sette lys på nye artister som har en ny og spennende sound, og har som oftest noe innenfor hiphop, urban og RnB. For å være helt ærlig så forstår jeg ikke hvordan en så enkel oppskrift som denne funker så jævlig bra, og hvordan det er så jævlig fascinerende. En farge+en mikrofon+ en artist=Magi! Kanskje det er fordi produksjonen er så fantastisk?? Foruten feil, hver eneste gang så høres det absolutt perfekt ut. Eller kanskje det er fordi at hver eneste artist gir en naken og rå opptreden når de ikke har noe annet å lene seg på? Eneste de har er et stort rom, der de står helt alene omringet av en farge. Som du kanskje forstår har ikke jeg svarene, men jeg vil anbefale deg å prøve å finne svarene selv! Hvis du trenger et sted å starte hadde jeg begynt med Little Simz-Venom, DEAN-Love og JPEGMAFIA-Thug Tears.


Dokumentar: Tell Me Who I Am
En liten stund tilbake så jeg en dokumentar på Netflix som virkelig rystet meg. Den handler om to tvillingbrødre som vokser opp i en velstående familie i England. Når den ene tvillingen havner i en motorsykkelulykke som 18-åring mister han hukommelsen. Dermed må tvillingbroren hans lære han alt om barndommen deres. Det viser seg etter hvert at den friske broren han har holdt tilbake en grusom familiehemmelighet for å beskytte tvillingen sin. Han har rett og slett skapt en egen fortelling om hvordan de vokste opp, men i denne dokumentaren får vi blir med når sannheten kommer frem. Tell Me Who I Am er en veldig godt laget dokumentar som bygger opp spenning fra første sekund. Jeg satt igjen med mange tanker om hva jeg ville gjort hvis jeg var i samme situasjon, samtidig som den fikk meg til å fundere over hvordan opphavet vårt former identiteten vår. Er det verdt det å fortelle sannheten hvis den kan gjøre mer skade enn nytte?

Se Tell Me Who I Am på Netflix.