Skumma anbefaler: i karantene

Vi går inn i noen spesielle uker, og alle _må_ holde seg hjemme. For å gjøre isolasjonen litt lettere vil vi i Skumma Kultur anbefale noen ting alle kan holde seg opptatt med.


Brakkesyke 2020 er et virtuelt konsertsted; en facebookside som streamer og videreformidler hjemmeopptredner til musikere. I løpet av min halve uke i karantene, har jeg vært på flere konserter enn jeg var i hele fjor! I skrivende stund er jeg på Sondre Lerche konsert i min egen stue. Etterpå skal jeg kose meg med Malin Pettersen. I går så jeg Darling West i parken på St. Hanshaugen (langt unna andre mennesker!). Dagen før var det Hans Hulbækmo i hjemmekarantene, som ble akkompagnert av blant annet mor som spilte på skje og far som spilte trekkspill.

Brakkesyke lar deg få din daglige dose livemusikk, støtte norske artister og få deg til å glemme at du er i karantene. Jeg elsker initiativet og føler hver dag er musikkens dag!


Det er en rar tid, men da er det ekstra kult å støtte hverandre, gi hverandre oppmerksomhet og heie på hverandre, uten fysisk kontakt. Det er på en måte det som er mitt tips. Først og fremst anbefaler jeg å gå ut hver dag, så lenge du har lov til det. Hold god avstand til folk, og få deg frisk luft. Det hjelper skikkelig mye.

Siden det ikke er tida for klassetur og halloi, kan du høre på podkast og lydbok mens du går. Jeg anbefaler å høre podkasten «Utafor», laget av en tidligere Skumma-programleder! Synva Hjørnevik har laget en fantastisk podcast om situasjonene i livet hvor vi føler oss alene og utafor. I tillegg intervjuer hun en annen kjenning for alle Nova-venner; Kristopher Schau!

Ellers vil jeg også anbefale å streame norsk musikk, se norske tv-serier, høre norske lydbøker (veldig mye bra hos Fabel) og prøve å holde motet oppe. We’re all in this together. ❤️


I disse dager er det lett å sette seg ned med en serie, en film, youtube og stirre på pc-skjermen eller tv- skjerm hele dagen. For meg ser jeg karantenetiden som en ypperst anledning til å koble fra det teknologiske. Derfor har jeg valgt å anbefale boken Jeg skulle sagt at jeg elsker deg. Ja, tittel er nokså klisjé, kan man si, men boken er veldig fin og tankevekkende. Boken av Audun Myskja møter vi 12 eldre mennesker som forteller om livserfaringer, på godt og vondt. Det jeg liker spesielt med Jeg skulle sagt at jeg elsker deg er at det er så mange forskjellige typer historier, som jeg tror vi alle kan kjenne oss litt igjen i. Boken viser menneskes relasjoner på tvers av generasjoner. En god bok som virkelig treffer i hjerterota, kanskje spesielt nå.

14 dager i hjemmekarantene er en perfekt mulighet til å danse som om ingen ser på. Det er det jo faktisk ingen som gjør. Jeg har lagt min elsk på YouTube-kanalen til Joseph Corrella, også kjent som 567 Broadway, der danseinstruktøren lærer bort relativt enkle, morsomme koreografier til nesten alle de store musikalene. Jeg har testet, og kan bekrefte at de egner seg godt på stuegulvet. Forbered jazz hands, høye spark og show glis og legg bort all skal, her blir det dansefest for én! Får du attpåtil med deg de du eventuelt bor sammen med, kan jeg love dere en real og god latter.
Se 567 Broadway her


I likhet med Henriette vil jeg slå et slag for boka i disse dager. Filmer, serier og podcaster kan du gjøre deg ferdig med på kort tid, men en god, lang roman vil holde deg opptatt i mange dager. Bibliotekene er kanskje stengt, men mange av byens bokhandlere holder fortsatt åpent. Ta deg en tur på for eksempel Tronsmo, Per Magnussens bokhandel eller Sagene bokhandel. Bokhandlerne er proppfulle av ekspertise som kan hjelpe deg med å velge den perfekte boka, og du kan gi et viktig bidrag til å holde de uavhengige bokhandlerne åpne til alt dette er over. Av bøker å lese kan jeg anbefale blant andre Jonas Hassen Khemiris Montecore, Lotta Elstads Jeg nekter å tenke eller Matias Faldbakkens nyeste, Vi er fem.

Om du ikke kan eller har særlig lyst til å gå ut døra har du andre muligheter. Har du for eksempel noen gang vært på Nasjonalbibliotekets nettsider? På nb.no ligger store deler av alle bøker utgitt i Norge før årtusenskiftet, digitalisert og gratis tilgjengelig. Kanskje det er nå du endelig leser den boka av Hamsun, Skram eller Vesaas? Bruk karantenen til å lese en klassiker.