Foto: Sarah Pflug via Burst

Lytt deg gjennom St. Patricks dag

Irlands nasjonaldag er den perfekte høytid å feire hjemme. Vi serverer deg et spekter av irsk musikk du kan høre på i kveld.

Det er ikke mange nasjonaldager som får mer internajsonal oppmerksomhet enn Irlands. Faktisk ingen. Også her i Norge feires denne høytiden 17. mars, med parader om dagen og kanakasfyll i irsk-tematerte sjenkestuer om kvelden. Men, ikke i år.

I år må du stå for feiringen selv, innenfor dine egne fire vegger. Heldigvis er det superenkelt ettersom festens to viktigste elementer er god irsk muskk og fargen grønn. Sistnevnte blir ditt ansvar (du kan for eksempel spise en agurk eller gjøre noen veldig sjalu,) men jeg har samlet et utvalg artister fra Irland som ellers er alt du trenger for å redde en St. Patricks dag i lockdown.

Det må understrekes litt ekstra at dette er artister fra Irland. Det har seg nemlig sånn at de fleste bandene som er kjent for å spille irsk pubrock kommer fra helt andre steder. Så vet du det.

Banjoalergikere skal selvfølgelig ha en like flott dag som alle andre, derfor er denne listen hendig rangert fra overveldende til helt fraværende trad-irsk sound.

The Dubliners
De fleste irske folkrockband er altså ikke fra Irland, men her er The Dubliners unntaket som både bekrefter regelen og inspirerte alle de andre. De gir deg full pakke med det du trenger for å feire irsk nasjonaldag, både aksent, tradisjonelle instrumenter og et gigantisk knippe drikkeviser. Må ikke forveksles med Young Dubliners, som selvfølgelig ikke er irske.

Hør: Whiskey in the Jar

Horslips
Horslips spilte nydelig 70-tallsrock kraftig iblandet tradisjonell irsk folkemusikk, en kombinasjon som gjør seg perfekt på en dag som denne.

Hør: King of the Fairies


Horslips under en konsert i 2009. Foto: deargdoom57 via Flickr

Moving Hearts
Moving Hearts tok over stafettpinnen fra Horslips ved inngangen til 80-tallet. De kombinerte den samme irske inspirasjonen med 80-tallets mer balladiske rockemusikk, og resultatet er like slående nydelig.

Hør: Hiroshima Nagasaki Russian Roulette

Clannad
Clannad er et av alt for få band som lager deler av musikken sin på gælisk, det egne irske språket. De spiller rolig folkemusikk som nok nytes aller best på tur i skogen, men også gjør seg godt fra sofakroken.

Hør: Vellum

The Waterboys
Disse gutta hadde sin storhetstid på 80-tallet, men slapp et skikkelig fint album i mai i fjor. Med flere tiår i bransjen har bandet jobbet seg gjennom en god del forskjellige uttrykk, fra typisk 80-tallsrock som i superhiten "The Whole of the Moon," til den mye mer folkemusikkinspirerte "Fishermans Blues." Å lete litt i arkivet til The Waterboys er en godt brukt dag i karantene.

Hør: In My Time on Earth


The Waterboys spilte i Oslo i november, og der skulle du vært. Foto: Sofie Granberg

Hothouse Flowers
Et hett tips fra min kjære pappa, som på spørsmål etter irske artister trakk frem «den eneste gode låta grand prix noen gang har gitt fra seg»; pausenummeret fra Eurovision i Dublin i 1988. Med tydelig inspirasjon fra soul og amerikansk folk, men også klare røtter i hjemlandet, høres Hothouse Flowers ut som om de stammer fra et sted midt i Atlanterhavet.

Hør: Don't Go

Rory Gallagher og Taste
Giganter som U2, Hozier og Thin Lizzy ble kuttet fra denne lista, men én stor mann må få plass. Rory Gallagher var blues- og rockevokalist og -gitarist, som startet som frontmann i bandet Taste på 60-tallet før han gikk solo. Som en av de utvilsomt mest innflytelsesrike menneskene i irsk rock fortjener han en lytt i dag, og ørene dine fortjener å høre på ham.

Hør: Taste - What's Going On


Rory Gallagher har sin egen plass i barndomsbyen Cork. Foto: William Murphy via Flickr

Inhaler
Til å både lage så god musikk og ha sønnen til Bono ved mikrofonen får Inhaler alt for lite oppmerksomhet. Med sin melankolske, 80-tallsinspirerte indierock er dette et verdig forslag til nye yndlinger for alle som liker band som Catfish and The Bottlemen, Arctic Monkeys og Echo & The Bunnymen.

Hør: We Have To Move On

Just Mustard
Fra å spille vanilg lavmelt og forvrengt showgaze-musikk på 2018-albumet sitt, slapp Just Mustard i fjor den roligere og klarere singelen Frank. Her klarte de å for alvor treffe den innsvøpende og myke, men samtidig foruroligende nerven i sjangeren, noe som har gjort dem utrolig spennende å følge med på i tiden som kommer.

Hør: Frank

Tebi Rex
Denne rapduoen kombinerer hip hop med moderne indiepop, og slapp et debutalbum i september med en håndfull gullkorn på låtlista. Det er god variasjon i det de gjør og musikken deres er behagelig uten å være slapp, gøy å høre på uten å være humoristisk og et friskt pust som fortsatt treffer deg et kjent sted.

Hør: I Never Got Off The Bus feat. Local Boy


The Coronas sliter med markedsstrategien om dagen. Skjermdump: Twitter.

The Coronas
Avslutningsvis har vi en gruppe irer som nok får erfare om dagen at all pr er god pr. Singlene de har sluppet de siste par månedene er heldigvis verdt oppmerksomheten om du er på jakt etter melankolsk indiepop. Og det må bare nevnes, ekstra varme tanker til The Coronas for å gi ut en sang i januar som inneholder tekstlinjen "And I know I'm impatient, but I wait for a cure."

Hør: Haunted