Das Body spilte på Novafest 2019. Foto: Ingar Jakob Feiring

30 år med Novafest

Hva har The White Stripes, Seigmen, Turbonegro, Motorpsycho, Surferosa, Amulet, Kaja Gunnufsen og King Skurk One til felles? Jo, de har alle spilt på Novafest før de ble svære.

Tekst: Eirik Wilhelm Thorsen

I 2020 feirer Novafest 30 år. Jubileet skulle markeres denne uka med et stappfullt program. På plakaten sto blant annet brenn., The Dogs, Mandalai Lamas, Hudkreft, The Pueblo & Alex og FLTY BRGR GRL. Nå er festivalen utsatt til et senere tidspunkt, men i denne saken mimrer vi tilbake til tidligere festivaler. Artister som har spilt på Novafest før, hvor er de nå?

En viktig motvekt mot det kommersielle

Novafest så dagens lys i 1990. Raga Rockers var “overraskelse” det første året, da festivalen ble arrangert på Slurpen på Sofienberg. Ryktene sier at et ti-tjuetalls personer snek, eller rettere sagt kasta seg, inn gjennom vinduene i et allerede overfylt lokale.

Lilly Fritzman var redaktør i 1990 og var med på å starte festivalen. Ideen ble født på et nachspiel på kunstskolen Strykejernet, minnes hun.

– Å lage en festival hvor publikum får se og oppleve det vi drev med på lufta var mantraet. Det at Raga Rockers stilte opp gratis i 1990 sier litt om posisjonen til Nova, de var da nemlig allerede svære. Etter 80-tall og jappetid var det viktig å gjøre en festival som var en motvekt mot det kommersielle. Alternative band skulle løftes frem og lokalene skulle ikke være for streite. Det er utrolig kult at Novafest fortsatt eksisterer og jeg må si jeg er veldig stolt av å ha vært med å skape den, forteller Fritzman.

The White Stripes

I 2002 klarte Novafest å få selveste White Stripes på plakaten. Den amerikanske rockeduoen var da i ferd med å bli supersvære. I dag er de et av de største banda i moderne rock, selv om de ble oppløst i 2011. Låta “Seven Nation Army” har dobbelt så mange avspillinger på Spotify som de største hitsa til Foo Fighters, bare sånn for å sette det litt i 2020-kontekst.

– White Stripes-gigen var den eneste som ble utsolgt i 2002, og det er ingen underdrivelse å si at den reddet stumpene av økonomien til festivalen det året, forteller Thomas Allkärr som var medarrangør den gangen.

– Jeg og booking-kollega Kjartan Aarsand var litt vel optimistiske, men daværende daglig leder Henning Handå beholdt roen og lot oss kjøre på. Det var virkelig dritgøy. Forskjellen mellom å ha 200 og 1200 publikummere på Betong er stor. Det var en opplevelse å se rommet pakka med folk, og det føltes som de fleste i publikum var skikkelig spente. Jeg husker at jeg hentet Meg og Jack på hotellet med den ekstremt skabbete Toyota Hiace´en som Nova brukte til alle slags transporter, og vi tre satt klemt sammen i det skitne setet på veien opp til Chateau Neuf. Jeg var starstruck. De var forsiktige, stille og høflige, forteller Allkärr.

Og konserten svarte til forventningene.

– Konserten var akkurat så bra som vi hadde drømt om, full pinne fra start. Det ble gjort et radio-opptak i perfekt kvalitet, så et eller annet sted i Norge ligger en DAT-kassett med White Stripes på Betong i 2002. Meg og Jack var fornøyde og signerte gladelig platene som jeg hadde tatt med, minnes Allkärr.

Seigmen

I 1992 ble Novafest arrangert på Kampen verksted og mange av banda dette året har gjort det stort i ettertid. Seigmen har blitt et av landets største band. 28 år, en spellemannspris og over 100 000 solgte plater senere, sitter gitarist Marius Roth Christensen igjen med disse minnene:

– Jeg husker at det føltes som en enorm hall med sykt mye mennesker, betong, sigg, øl, svette og jævla mye lyd. Vi digga det som faen!

Turboneger

Turboneger trenger vel ingen ytterligere presentasjon. De har over 1000 “chapters” i Turbojugend verden over og er rett og slett et legendarisk rockeband. Eller deathpunk-band da. Harald Fossberg, som sang i Turboneger da de spilte på Novafest i 1992, har disse minnene:

– Turbo med meg spilte på Novafest 92, med Seigmen og flere. Krompen var visst i publikum. Sister Rain ble så å si oppløst på scena det året. Jeg husker at bassisten i Seigmen var blodfan, mens de andre mislikte oss på grunn av jetflylyden og at vi hadde hengt opp søppelsekker med oppned-peacemerker. Dessuten dissa vi studentjævlene i Nova fra scena. Jeg var og er i RadiOrakel, så det var på rein faen, humrer Fossberg, som i dag er journalist i Aftenposten.

Thomas Seltzer, som fortsatt styrer turboskuta støtt, er for tida på jobbreise i USA.

– Jeg husker bare at det var veldig, veldig høyt, ler han. Og faen som tida flyr!

Motorpsycho

– Jeg husker at jeg ble helt frelst av Kung Fu Girls, de imponerte stort, forteller Håkon Gebhardt, mangeårig trommis i Motorpsycho, som spilte både i 1991 og 1992.

– Det var en verden som åpnet seg for meg når vi ble tatt inn i Radio Nova-universet. Det var jo et senter for norsk undergrunn på den tiden. Plutselig var vi en del av noe som brygget under overflaten av norsk musikk. Oppe i Trondheim var vi jo ganske isolert fra Oslo-scena, forteller Gebhardt.

Motorpsycho er i dag et av landets mest anerkjente alternative band og har siden tidlig 90-tall vært kjent for sin kompromissløshet og musikalske flørt med alt fra grunge og hardrock til country og California-pop.

Gebhardt sluttet i Motorpsycho i 2004, men har spilt med bandet ved flere anledninger senere og driver fortsatt med musikk.

Amulet

Amulet ble et av norsk punks største band på tidlig 2000-tall og ga seg, til manges skuffelse, i 2007. Vokalist Torgny Amdam er i dag soloartist og står bak TONO-podkasten "Lage musikk”. Han priser Radio Novas tidlige omfavnelse av Amulet. De spilte på Novafest 2002.

– Jeg husker at vi fikk spille så lenge vi ville og at jeg ble kjent med Robert Burås den kvelden, gitarist fra Madrugada, etter å ha sett han stå i salen med et stort smil mens vi spilte. Uansett, Nova backa Amulet tidlig, og det betydde mye for oss!

Konklusjonen får bli at Radio Nova og Novafest har oppnådd mye av hva som har vært sjølve ideen og tankene bak musikkprofilen i kanalen. Folka som har drevet med dette gjennom 30 år har hatt en svært god teft på hva og hvem som kommer til å prege musikken fremover. En ideologi og festival som lever i beste velgående 30 år senere.

Andre band det er verdt å nevne som har spilt på Novafest:

 • Astroburger
 • Broen
 • Bugge Wesseltoft
 • Böyen Beng
 • Daniel Kvammen
 • Das Body
 • Datarock
 • Deathcrush
 • Dirty Oppland
 • Kaja Gunnufsen
 • Kakkmaddafakka
 • King Skurk 1
 • KUUK
 • Mall Girl
 • Martin Hagfors
 • Myra
 • Sternklang
 • Surferosa
 • The Switch
 • Thea Hjelmeland
 • Årabrot

Novafest 2020 er utsatt til et senere tidspunkt. Følg med på novafest.no for oppdateringer.


Plakaten fra Novafest 1990. Raga Rockers var overraskelse og sto ikke på plakaten. Foto: Radio Nova.