pexels.com, freestock photos

Kommentar: Eurovision er avlyst

– og det er kanskje det beste som kunne skjedd for Norge.

Nå er det noen dager siden nyheten om at Eurovision 2020 er avlyst entret mediebildet. Det var ingen stor overraskelse. Vi visste at det kom.

MGP-vinner og Norges eurovision-bidrag, Ulrikke Brandstorp uttalte til VG at hun er lei seg, men forstår hvorfor det må bli slik, og nå er det også bestemt at det ikke blir Ulrikkes tur til å representere Norge i 2021. I så fall må hun vinne MGP-finalen neste år. Og det kunne jo vært interessant om hun stilte i MGP igjen, etter kaoset som oppstod under årets stemmegivingsprosess.

Stemmekollaps

Det var nemlig ikke folket som stemte fram Ulrikke i årets MGP-finale. NRKs stemmesystem kollapset under direktesendingen 15. februar, og en folkejury bestående av bare 30 utvalgte personer avgjorde hvilke fire bidrag som skulle gå til finalen. NRK påstår at stemmesystemet deres fungerte igjen da finalen skulle avgjøres, men flere har fortalt om problemer med å få stemt.

Mulighetene for at Ulrikke hadde vunnet uansett er stor. Hun var en stor favoritt i forkant. Samtidig dukket blant annet 18-åringen Kristin Husøy opp fra intet, og imponerte stort under finalen. Også Rein Alexander fikk favorittstempel av mange.

Det beste året det kunne skje

Vi kan aldri være sikre på at det var folkets favoritt som vant MGP-finalen 2020. NRK var klare på at det ikke skulle gjennomføres noen ny avstemning, og at Ulrikke uansett skulle sendes til Rotterdam i mai. Dermed ville ikke nødvendigvis den det norske folk hadde størst tro på representere landet i sangkonkurransen som betyr mye for mange av oss.

Når Eurovision Song Contest først skulle blitt avlyst, er 2020 utvilsomt det beste året det kunne skje. Nå slipper vi å sende et bidrag ingen egentlig er sikre på at vant.