Jeff Gauthier (Redigert av Sander Zakharia)

5på5 Uke 15: Sanders trekker seg

I en tid der Korona preger alle avisforsider, er det vanskelig å få med seg alt det andre som skjer i verden. Frykt ikke, vi oppsummerer noen av de nyhetssakene som har skjedd bak Korona-teppet denne uken.

Ny mann bak rattet

Etter parlamentsvalget i Storbritannia forrige desember annonserte lederen for det britiske Labour Party, Jeremy Corbyn, at han ville trekke seg som leder for partiet. De siste tre månedene har det britiske partiet vært splittet i en strid om hvem som ville overta etter Corbyn. På lørdag ble det klart at mannen som overtar etter Corbyn er Sir Keir Starmer. Starmer, som opprinnelig er advokat, har sittet i flere sentrale roller i det britiske rettssystemet, og ble slått til ridder, nettopp for arbeidet han har lagt ned som advokat. I motsetning til sin forgjenger som var ganske venstreradikal, sett med britiske øyne, er Starmer heller en moderat venstreside politiker.

Interessant er det forøvrig også at Starmer har gått ut mot det britiske valgsystemet. Der vi i Norge enkelt forklart har forholdstallsvalg, altså tilsvarer mengden representanten ett partis prosentandel, har Storbritannia pluralitetsvalg. Innenfor hver valgkrets telles stemmene opp og den som får flest stemmer innenfor denne valgkretsen får valgkretsens parlamentssete. Dette betyr i praksis at partier i Storbritannia kan ha stor prosentvis oppslutning nasjonalt, men ingen seter i parlamentet, eller visa versa. Starmer har uttalt at det er viktig å snakke om nettopp dette at mange stemmer faller for døve ører.

Starmer første sak som leder for Labour var et møte med det jødiske samfunnet i Storbritannia. Dette skyldes i stor grad at under Corbyns lederskap oppstod det klare signaler om antisemittisme fra deler av Labour Party. Starmer ønsket å rette opp i dette, og dette synes nå å være svært effektivt. Det jødiske samfunnet har uttalt at Starmer har gjort mer i løpet av sine første fire dager som leder, enn det Corbyn gjorde på fire år.

Bernie trekker seg

Bernie Sanders meldte 8.April at han ikke lenger kjemper om å bli demokratenes kandidat inn mot årets kommende presidentvalg i USA. Vermont senatoren har i lang tid måtte se Joe Biden trekke det lengste strået helt siden vendepunktet under nominasjonsvalget i Sør-Carolina. Sanders ventet ikke på resultatet fra nominasjonsvalget i Wisconsin, som ble holdt tirsdag 7. April (med resultater forventet klare 13.).

Dermed blir det, som i 2016, ikke venstrevridde Sanders som møter Donald Trump til debatt nå til høsten. Annerledesåret 2020 minner i den forstand litt om annerledesåret 2016. Sanders ble igjen beseiret av en mer etablert og moderat kandidat.

Interessant nok har en tydelig debatt hele veien vært det Amerikanske helsevesenet. Sanders har hele sin politiske karriere vært konsekvent på hans ønske for helsereform, da den forsikringsbaserte amerikanske helsesektoren til stadighet er under kritikk. Sanders er dristigere enn Biden i denne sammenheng, da han ønsker allmenn helsehjelp betalt for via skatt, slik vi er vant med her i Norge, mens Biden ønsker å utvide the Affordable Care Act (kjent som Obamacare) og da bevare den forsikringsbaserte helsedekningen. Koronakrisen alene klarte altså tilsynelatende ikke å vende den demokratiske velgermassen i retning av Bernie Sanders og hans helsepolitikk.

Kriselov med en skummel vri

I Ungarn har president Viktor Orban nylig lykkes i å tilegne seg selv og partiet store mengder makt. Forrige uke vedtok det ungarske parlamentet en lov som tilrettela for å legge mer makt i hendene på presidenten og regjeringen for å hjelpe dem med å håndtere korona krisen, slik som vi har gjort i Norge. Den store forskjellen mellom disse lovene er at den i Norge gir opposisjonen en mulighet til å kritisere og hindre avgjørelser, og enda viktigere at Solberg-regjeringens makt har en utløpsfrist. I Ungarn derimot har Orban nå fått nærmest ubegrensede mengder makt, og ingen utløpsfrist. Dermed kan denne loven i praksis endre Ungarn både nå og etter Korona Krisen.

Ungarns president Viktor Orban (t.v) og Polens statsminister Mateusza Morawieckiego (Foto: Kanselliet til Polens statsminister)

Presidenten og Tiger kongen

President Trump ble under en pressekonferanse onsdag spurt om han vurderer å benåde den mye omtalte hovedpersonen bak hit-dokuserien Tiger King, tilsynelatende den mest strømmede serien i verden den siste tiden. Joe Exotic, eller Joseph Maldonado-Passage som han egentlig heter, sitter for øyeblikket inne med en dom omhandlene et leiemord han skal ha bestilt på en dyrevernforkjemper. Trump innrømmet på pressekonferansen at han ikke kjente til hverken Exotic eller saken, men sa han skulle “look into it”. Hele seansen virket rimelig humorøs i en humorløs tid, så vi får se om dette kun er et sprell, eller om vi virkelig får se en benådet Joe Exotic.

Kongo fri for Ebola

Kongo har denne uka fått sine første Korona dødsfall. Tross sykdommens spredning i landet kom det i begynnelsen av Mars positive nyheter ut av det Afrikanske landet. Kongo, som over en lengre periode har vært hardt rammet av Ebola viruset, kunne for ett par uker siden melde at landets siste Ebola pasient var skrevet ut av sykehuset, frisk. Mer enn 2200 mennesker har dødd som resultat av utbruddet som begynte i august 2018, som nå later til å ha nådd slutten. Den siste tiden har det ikke vært noen nye smittede, og FN mener utbruddet nå kan være over.

Hva er 5på5?
Hver uke gir Opplysningen 99,3 deg fem saker fra uka som gikk på 5 minutter. Nå som Radio Nova har produksjonsstopp gir Sebastian Hagel og Sander Zakharia deg fem saker fra uka som har gått i skriftform. Denne uka går vi litt lengre tilbake for å tette hullet siden forrige sending.