Kim Jong-un. Foto: Presidential Executive Office of the Russian Federation

5på5 Uke 17: Hjertekomplikasjoner

I en tid der Korona preger alle avisforsider, er det vanskelig å få med seg alt det andre som skjer i verden. Frykt ikke, vi oppsummerer noen av de nyhetssakene som har skjedd bak Korona-teppet denne uken.

”Obesity and Anixety”: Kim Jong-uns hjertekomplikasjoner

Japansk media rapporterer denne helgen at Nord-Koreas diktator Kim Jong-Un angivelig skal være i det de omtaler som en “vegetative state” etter komplikasjoner etter en hjerteoperasjon den 12. April. Det er naturligvis vanskelig å vite hva som er sant eller ei når det kommer til rapportering om det lukkede landet øst i Asia. Den japanske avisen Shukan Gendai skal ha snakket med noen fra det medisinske teamet sendt fra Kina til Nord Korea for å behandle diktatoren, og dermed lært om den 36-årige diktatorens tilstand.

Kim Jong-uns egen doktor skal ha utført først hjerte-lunge redning, etterfulgt av en hjerteoperasjon med påfølgende komplikasjoner grunnet det Taiwan News omtaler som "complications due to the hereditary dictator's obesity and the doctor's anxiety".

Nyheten om Kim Jong-uns eventuelle bortgang vil komme som et sjokk på den Nordkoreanske befolkningen og verden. Det meldes blant annet om at det ikke er lagt noen formelle planer for hans etterfølgelse. Eksperter som Paul Midford ved NTNU sier til VG at Kim Jong-Uns søster Kim Yo-jong trolig vil ta hans plass skulle han dø. Dette vil i så fall bli den første kvinnen til å ta makten i Korea.

Erklærer selvstendig stat

Jemen har de siste årene vært preget av en blodig borgerkrig som har kostet over 120 000 mennesker livet. Separatistbevegelsen Southern Transit Council (STC) erklærte natt til søndag at de var en egen uavhengig stat. Gruppen varsler at de nå vil kontrollere byen havnebyen Aden, som er Jemens midlertidige hovedstad, og områdene rundt. Gruppen, som er støttet av de forente arabiske emirater, bryter med denne handlingen, med en fredsavtale signert i november. Hvordan staten sør i Jemen vil bestå, og hvordan de andre militante gruppene vil reagere på dette er usikkert, tiden vil vise.

Grassrot eller Astroturf?

Den amerikanske høyresiden har den siste tiden protestert offentlig imot det de mener er overdrevne tiltak for å bekjempe koronaviruset. BBC melder om at det har foregått protester i 18 av landets 50 stater. Disse protestene inneholder en rekke mennesker, alt fra de som ikke tror på viruset, til de som er misfornøyd med guvernøren sin, til de som bærer våpen og mener dette er en innskrenkning av deres "civil liberties".

Disse protestene har blitt karakterisert som en kombinasjon av et grasrotopprør, og det som kalles Astroturf (kunstgress). Astroturf i denne sammenheng peker mot at opprøret ikke er organisk, og blir støttet “ovenfra”, og dermed gir et falskt inntrykk av et spontant grasrotopprør.

“Operation Gridlock”, som disse protestene har blitt kalt, blir koblet til DeVos familien, hvorav Betsy DeVos er Trumps Utdanningsminister. Nettstedet Mother Jones drar linjer mellom DeVos familien, som angivelig også skal ha vært aktive i astroturf-organiseringen av Tea-party bevegelsen, og Michigan Conservative Coalition, som skal ha organiasert protesten.

Videre har det også blitt påpekt at disse protestens profil på nettet har vært temmelig uniform over hele nasjonen. Facebook arrangementer og sider skal ha hatt like beskrivelser, og domener som f.eks. “LiberateAZ” for Arizona skal ha blitt kjøpt av samme kilde med lik enkryptering for å gjemme sporene sine. Mother Jones har en litt uforventet forklaring på enkelte tilfeller som angår dette med domenenavnene, da noe av det kan attribueres til en “gammel hippie” i Florida. Michael Murphy skal ha kjøpt en rekke domenenavn han mente ‘astroturferne’ kom til å kjøpe, og dermed komme de i forkjøpet. Mannen skal ha tatt opp et lån på 4000 dollar for å gjennomføre dette, som han håpet kunne bidra med å stanse utviklingen av fremtidige protester.


"The Constitution Matters" fra protesten Liberate Minnesota (Foto: Lorie Shaull)

Ingen flere piskeslag

Saudi Arabia har den siste tiden virket til å ha myknet opp en del av de strenge lovene som har preget samfunnet, blant annet fikk kvinner i 2018 lov til å kjøre for første gang. Samtidig vet vi at landet har en lang vei å gå på flere området. Blant annet er homofili og sex før ekteskap forbudt, og halshugging og amputasjon er fortsatt brukte straffemetoder i det arabiske monarkiet. Landet tar nå en stor vending, høyesterett har nå forbudt bruken av pisking som straffemetode. Tidligere har pisking blitt brukt som straff for lovbrudd som sex utenfor ekteskap og drap. I 2014 ble bloggeren Raif Badawi dømt til 10 års fengsel og 1000 piskeslag. Nå er straffemetoden formelt avskaffet, mye for å opptre i tråd med internasjonale menneskerettigheter. Forbudet er enda ikke gjennomført, så om dette blir gjennomført og om andre menneskerettighetsbrudd blir rettet opp i, er enda usikkert.

Økonomisk ustabilitet og intern splittelse

Forrige uke meldte vi om en rapport fra britiske Labour som slår fast at det har vært en gruppe sentrale medlemmer i partiet som har motarbeidet tidligere leder Jeremy Corbyn. Forrige uke ble det klart at flere av menneskene nevnt i disse rapportene varsler søksmål mot Labour som konsekvens av denne rapporten. De som vurderer å saksøke partiet, gjør det grunnet brudd på lover om databeskyttelse, invasjon av privatlivet og ærekrenkelse. Flere av medlemmene hevder nå at de blir utsatt for store mengder netthets og at de har blitt syndebukker som resultat av rapporten.

Keir Starmer, Labours nye leder, varsler at hans største mål fremover er å samle partiet som den siste tiden har vært kraftig splittet, noe som ikke hjelpes av denne rapporten. Labour frykter nå for sin økonomiske stabilitet dersom de taper i retten, eller inngå et forlik.

Vil du høre mer om Antisemittismen i Labour og muligheten for søksmål? Sjekk ut denne ukens belyst.