Feministisk påfyll på Netflix

Har du rundet Too Hot To Handle og Tiger King? Føler du at du trenger noe mer inspirerende dag 1300 i karantene? Et eget rom har samlet sammen fire feministiske serier som er verdt å se på Netflix.


Foto: Anika Molnar/Netflix

Unorthodox (2020)

“Unorthodox” gir et sjeldent innblikk i et svært lukket miljø. Esty (Shira Haas) er født og oppvokst i det jødisk-hasidiske samfunnet i Brooklyn, New York, hvor det er høye forventinger og strenge krav til hvordan både kvinner og menn skal oppføre seg. Som kvinne er deres hovedoppgave å føde så mange barn som mulig for å få opp befolkningstallet etter Holocaust. 19 år gamle nygifte Esty har en drøm om å bli en pianist og tar pianotimer i skjul. Hun klarer ikke å finne sin plass i det lukkede samfunnet og velger å flykte til Berlin. Det hele fører til en nervepirrende jakt hvor hennes fortvilte ektemann drar etter henne og forsøker å få henne med seg tilbake. Serien tar for seg viktige tema som rolleforventninger til både menn og kvinner og søken etter frihet til å være seg selv. Den bæres av nyanserte karakterer som viser hvordan både kvinner og menn reagerer på de mange forventningene i et parallellsamfunn.


Foto: NBC

Good Girls (2018)

Denne serien har blitt kalt en feministisk versjon av Breaking Bad og hvis det ikke får deg til å ville gi det en sjanse, så vet ikke jeg. Serien handler om tre venninner som trenger penger til å betale for en utro ektemann som er i dyp gjeld, livreddende medisin for et sykt barn og en omsorgssak. Trioen velger å rane deres lokale nærbutikk og alt ser ut til å gå på skinner helt til det viser seg at nærbutikken var en hvitvaskings-front for et kartell. Problemene eskalerer når kvinnene blir nødt til å gjøre opp overfor kartellet. Serien er ikke bare veldig spennende, den har tre sterke kvinnelige hovedroller som prøver å balansere jobb og privatliv. Den har god dialog og passerer Bechdel-testen med glans. Den er rørende, provoserende og gir en følelse av feel good-sinne.


Foto: Amanda Matlovich/Netflix

Self Made: Inspired by the Life of Madam C.J Walker (2020)

Denne rørende og sterke serien er basert på en sann historie, noe som gjør det desto mer inspirerende. Serien handler om den første kvinnelige amerikanske millionæren, Madam C.J. Walker som skaper sitt eget imperium i en tid hvor svarte i USA nettopp hadde blitt fridd fra slaveriet. Den viser utfordringer ved å være en svart kvinnelig entreprenør og navigere gjennom interseksjonaliteten av rasisme og sexisme på samme tid. Reisen til Madam C.J Walker begynner når hun opplever hårtap og bestemmer seg for å lage en hårolje. Hun skaper etterhvert et gigantisk imperium og hårproduktene hennes er i salg den dag i dag. Serien får deg til å gråte og le på samme tid, og gir deg lyst til å kjøpe produktene bare for å ha en del av historien.


Foto: The Presentation Project

Miss Representation (2011)

Denne dokumentaren forsøker å belyse hvordan kvinner blir fremstilt på TV, film, magasiner og reklamer og hvordan seksualisering og objektivisering av kvinner fører til trivialisering av kvinner i politikk og kulturlivet. Den stiller viktige spørsmål, som hvorfor er det ikke flere kvinner i politikk? Og hvorfor er klesvalgene deres mer i fokus enn politikken deres? Med hjelp av aktivister, politikere og akademikere stiller dokumentaren spørsmål ved hvor langt man har kommet i likestillingsprosessen.