Foto: Mirza Mustofa (Unsplash)

Radioens betydning i krisetider

På samme måte som at radioen var et populært medium i Norge under 2. verdenskrig, er det et medium mange søker til i disse koronatider.

I mars i år, rundt den tiden da den norske regjeringen holdt pressekonferansen om nedstengingen av landet og Verdens helseorganisasjon annonserte at koronaviruset offisielt ble kategorisert som en pandemi, økte lyttertallene og -tidene for radio i Norge med henholdsvis 5% og 6% i følge Nielsen Media.

Det at vi søker til radiomediet i krisetider er ikke nytt.

På 1930-tallet, da USA gikk gjennom den store depresjonen, hørte man på radio i større grad enn før.

Børskrakket i 1929 etterlot mange mennesker arbeidsledige, og radioen var en billig og enkel kilde til blant annet underholdning og distraksjon fra de nedbrytende tankene om den økonomiske situasjonen.

Dette er det kanskje mange som kjenner seg igjen i den dag i dag.

Radio under 2. verdenskrig
Under den tyske okkupasjonen i Norge brukte Vidkun Quisling radiomediet til å kringkaste statskuppet. Radio ble et naturlig tannhjul i den politiske propagandamaskinen, men også, i det skjulte, en viktig og samlende informasjonskilde for det norske folk.


Foto: NTB Scanpix CC-BY-NC-SA

I de norske BBC-sendingene fra London, dit den norske regjeringen hadde flyktet til, startet NRKs radiomann Toralv Øksnevad hver sending med ordene «Dette er London», før han tilbød oppdateringer som ble en viktig kilde til motivasjon for motstandsbevegelsen.

8. mai 1945, etter flere år med forbud mot å eie et radioapparat, samlet man seg i de norske hjem atter en gang rundt radioen og hørte det man hadde ventet på; Kong Haakon VIIs tale som markerte starten på den etterlengtede friheten.

"Kjære landsmenn!


Jeg og min regjering sender i dag en varm hilsen til alle norske kvinner og menn. Gjennom en mørk og vanskelig tid har det norske folk opprettholdt en ubrytelig front mot de tyske undertrykkere og deres hjelpere.


Sammen med våre alliertes beundringsverdige militære innsats har den offervilje og utholdenhet dere har vist ført til frigjøringen av vårt land. Nå er vi ved målet for vår kamp. (...)


Landsmenn! Vi føler alle det samme på denne dag. La oss holde fast ved det samhold som har ført oss frem til seier. Og la oss i denne stund minnes dem som ofret livet i kampen for Norge. La oss samles i løftet Alt for Norge!"

Kanskje fikk man en åpenbaring om hvor viktig det er å ha kontroll på massemedier i krisetider slik at befolkningen får nødvendig, tilstrekkelig og pålitelig informasjon?

Billig og lett å navigere
I dag, spesielt i disse tider, har de fleste heldigvis tilgang til internett og er dermed bare noen tastetrykk unna en så å si bunnløs kilde til alt som skjer i verden nærmest før det i det hele tatt har skjedd.


Foto: Sergey Zolkin (Unsplash)

Det har muligens også vært deilig å kunne rømme inn i strømmetjenestene når virkeligheten har vært vanskelig å forholde seg til.

Men alt dette er et privilegium.

Det er ikke alle som finner det enkelt å navigere seg i den informasjonsjungelen.

Kanskje er man sårbar for fake news og manipulerende innhold på internett. Kanskje har man innsikt i hvordan dagens nyhetsmedier fungerer og klarer ikke helt å stole på alt som skrives. Kanskje er man for gammel, kanskje er man for ung. Kanskje har man ikke råd.

I min tid som salgsmedarbeider i en butikk som blant annet solgte radioer, fikk jeg ofte kunder innom som ville kjøpe den enkleste radioen vi hadde, men det var også viktig for dem at jeg viste dem hvordan den fungerte. Dette kunne være fremmedspråklige, rusmisbrukere, aleneboende eldre eller andre kunder som var avhengige av få instrukser, brukervennlighet og fleksibilitet.

Det å forklare og forstå hvordan man setter opp og bruker en radio på egenhånd er betraktelig lettere enn å forklare og forstå hvordan man setter opp og bruker internett.

Plugg strømledningen inn i stikkontakten eller sett inn batterier.

Bruk denne knappen til å skru på radioen.

Bruk denne knappen til å bla gjennom kanalene.

Å, du ser ikke skjermen? Jeg kan ordne det sånn at du bare trenger å trykke på denne knappen her, så får du opp favorittkanalen din.

Ferdig.

200 kr – så hadde de noe som kunne døyve stillheten.

Radio er brukervennlig, billig, har variert innhold og dekker store områder.

Og aller viktigst: vi stoler på radio mer enn vi stoler på TV og presse.

Verdien av parasosial kommunikasjon
Når det nå oppfordres til sosial isolasjon, ser man kanskje også verdien i et lett tilgjengelig og konsistent medium som tilbyr parasosial kommunikasjon.

De stemmene vi har pleid å høre på mens vi spiser frokost på kjøkkenet, drar til eller fra forelesning, eller utfører våre daglige sysler og bare vil ha noe i bakgrunnen, er (med noen unntak) fortsatt der for oss i disse koronatider.

Mange av dem drar på jobb hver dag for å servere nyeste nytt og informasjon vi kan stole på, eller for å lage underholdning som gir oss noe annet å tenke på enn det dystre nyhetsbildet. Når vi blir oppfordret til å holde oss hjemme, er det deres oppgave å holde oss med selskap.


Foto: Jose Antonio Gallego Vázquez (Unsplash)

Og de av oss som ikke har zoom-møter, venner å facetime eller andre muligheter til å kjenne på noe annet enn den enorme ensomhetsfølelsen, kan fortsatt finne en form for trøst i det forholdet vi har fått til menneskene som daglig eller ukentlig prater til oss gjennom radioboksen.

Derfor gleder jeg meg ekstra mye til studioene våre åpnes igjen slik at vi kan være der for deg når hverdagen føles amper og rar - akkurat slik vi kommer til å være der for deg i fremtidige krisetider også, enten de er nasjonale, internasjonale eller personlige.

Gratulerer med dagen!