Skumma anbefaler: uke 19

Norge åpner sakte men sikkert opp for aktivitet igjen, og det gjør Skumma Kultur også. I første omgang har vi samlet noe av det beste du kan se, lese, høre eller gjøre denne helgen.


Konsertfilm: Talking Heads' Stop Making Sense
Den siste uka har jeg funnet tilbake til det jeg mener er tidenes beste konsertfilm. Kunstrocklegendene Talking Heads’ Stop Making Sense fins på Spotify som livealbum, men alle burde unne seg å se den lavoppløste filmen på YouTube. Filmen er spilt inn på turné, men sceneshowet er så koordinert og koreografert at man skulle tro det var filmet i et studio. Konserten begynner med vokalist David Byrne alene på scenen, og for hver sang bygges bandet på med medlem for medlem. Innen sjette sang, fantastiske "Burning Down The House", står bandet fulltallig på scenen og leverer et av de mest energiske og morsomme showene jeg har sett. Rekvisitter, koreografi, og lys rammer inn en Byrne som danser og løper rundt på scenen med en tilstedeværelse få er forunt. Se denne filmen.


Serie: "29"
På YouTube ligger tre sesonger av det som for meg har vært vårens store serie - helt gratis! I danske "29", påfølgende av de to neste sesongene "30" og "31" følger vi de to vennene Julie og Jesper som både sammen og alene takler alle utfordringene som disse tre alderne byr på. Å være singel mens de rundt deg gifter seg og får barn, og sitte på jobben og tenkte at "hvis jeg skal jobbe her resten av livet, dør jeg", og så videre. Serien er trolig gjenkjennelig for dem som står i det selv - noe urovekkende for oss som er flere år unna - men like fullt en humoristisk, varm og autentisk historie om de nære tingene. I tillegg er den satt til deilige København, sånn at du kan drømme deg bort til neste weekend-tur mens du er hjemmeværende. Advarsel: Har du noe viktig å gjøre de neste dagene, bør du vente med å begynne å se. Du KOMMER TIL å måtte binge.


På Instagram: @bot_scripts
Hva ville skjedd hvis en bot måtte se 1000 timer av favorittserien din, for så å bli bedt om å skrive manus til en egen episode? Det er det komiker Keaton Patti ser for seg på denne instragramkontoen. Hittil ligger 100 hysterisk morsomme manus ute til serier som The Office, Game of Thrones, Friends, The Ellen Show og Bob Ross. I tillegg har han skrevet dem til for eksempel TED Talks, infomercials, porno og en Trump-pressekonferanse om koronaviruset. Nylig kom det også et helt fantastisk manus til Tiger King. Høydepunktet i mine øyne er likevel Hoarders, som ble lagt ut i februar 2019, med sitatet “I want help. I want all the help. I will stockpile help. Give me.” Skulle ikke det treffe din latternerve like hardt som min, er det likevel verdt å lete frem tekster han har skrevet til dine egne favorittserier. Verdt å følge på Instagram, eller aller helst ta et dypdykk i når man har litt ekstra dødtid. For eksempel under en pandemi.