UN Women/Ryan Brown

Trenger du tips til den feministiske feriepraten?

Opplever du at ferien har overtatt hverdagen og at koronavirus og ferieslappe agurknyheter er det som surrer rundt hodet? Her er noen utvalgte saker for deg som vil sette i gang den feministiske sommerferiepraten.

Tyskland kriminaliserer såkalt «upskirting»
Upskirting innebærer at noen lurer et kamera under en person sine klær, med hensikten om å se undertøyet, kjønnsorganet eller rompa uten at den som blir utsatt selv er klar over det. Et lignende forbud ble vedtatt i England og Wales i 2019 etter at aktivisten Gina Martin startet en underskriftskampanje for å gjøre upskriting straffbart.

Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa har erklært kjønnsbasert vold som epidemi
Allerede i september 2019 omtalte den sør-afrikanske regjeringen kjønnsbasert vold som en nasjonale krise. I juni erklærte Ramaphosa at landet kjemper mot to pandemier: koronaviruset og kjønnsbasert vold. Bare i juni i år ble 21 barn og kvinner drept.

Mellom april 2018 og mars 2019 ble nesten 3000 kvinner drept, ifølge Voa News. Det tilsier syv drap hver dag. Selv om det også er høye drapsrater for menn, opplever mange av de kvinnelige ofrene overgrep og voldtekter før de blir drept.


Delegater på National Gender-based Violence and Femicide Summit, som ble gjennomført i Sør-Afrika i november 2018. Foto: GCIS/South African Government.

Mbuyiselo Botha, en ekspert på kjønnsbasert vold og medlem av Likestillingskommisjonen, har tidligere fortalt at mange kvinner opplever lite kunnskap om partnervold, seksuell vold og andre seksuelle krenkelser hos politiet.

Ifølge en pressemelding fra presidenten har mer enn halvparten av sørafrikanske kvinner opplevd vold fra sin kjæreste eller ektemann.

Regjeringen vil prioritere LHBT-flytninger
«For første gang skal overføringsflyktninger som er lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBTIQ+) prioriteres både som gruppe og som individ ved uttak av overføringsflyktninger», skriver regjeringen på sin nettside.

Det innebærer at regjeringen endrer retningslinjene for hvilke kvoteflyktninger som skal velges ut. Fra før av er det bestemt at også utsatte kvinner og barn skal prioriteres.

Halvor Frihagen, nestleder i foreningen FRI, forteller i et intervju med VG at mange må flykte fordi de er LHBT-personer. I tillegg påpeker han at LHBT-personer er betydelig mer utsatt på flukt og i flyktningleirer.


Ingvild Kjerkol (Ap), Anette Trettebergstuen (Ap) og Une Bastholm (MDG) har tidligere sendt inn forslag om å forby konverteringsterapi. Foto: Bernt Sønvisen/DNA og Ole Christian Klamas/MDG.

FN ber Norge forby homoterapi
FNs uavhengige ekspert Victor Madrigal-Borloz ber alle land om å forby konverteringsterapi. Dette gjelder også Norge.

Stortinget vedtok sist høst å utrede et forbud mot konverteringsterapi. Vedtaket skjedde etter at flere stortingsrepresentanter, blant annet Ingvild Kjerkol (Ap), Anette Trettebergstuen (Ap) og Une Bastholm (MDG), fremmet et forslag om et slikt forbud. Venstres Grunde Almeland uttalte da til Aftenposten at utredningen ville være med sikte om et forbud.

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen har nå bedt regjeringen om fortgang i utredningen.

Det sudanske forbudet mot kvinnelig kjønnslemlestelse er godkjent
I mai vedtok Sudans nasjonalforsamling et lovforslag som kriminaliserer kjønnslemlestelse av jenter og kvinner, med en strafferamme på inntil tre år i fengsel og en bot. Nå er loven godkjent av Sudans øverste myndighet, suverenitetsrådet.

Ifølge Bistandsaktuelt har flere delstater hatt et forbud mot kvinnelig kjønnslemlestelse. Likevel har forbudet i stor grad blitt oversett av lokale myndigheter. Tidligere forsøk på et nasjonalforbud har blitt avvist av tidligere president Omar al-Bashir.

I forrige uke ble det i tillegg vedtatt flere reformer i nasjonalforsamlingen. Blant annet trenger ikke lenger kvinner tillatelse fra en mannlig slektning for å reise med barn.


Kvinner i Chicago demonstrerer mot den såkalte Global Gag Rule i mai 2018. Loven innebærer at organisasjoner som informerer om eller tilbyr abort, ikke kan motta økonomisk støtte fra den amerikanske staten. Foto: Charles E. Miller.

Kvinnehelse og seksuell reproduktiv helse har mistet livsviktige ressurser
I oktober avsluttes det største internasjonale samarbeidet for økt prevensjonstilgang, Family Planning 2020. I forbindelse med FNs internasjonale befolkningsdag 11. juli tok Tor-Hugne Olsen (Sex og politikk), Tina Shagufta Munir Kornmo (V) og Nicholas Wilkinson (SV) til orde for at Norge bør jobbe for å videreføre dette initiativet.

Helseområder som seksuell og reproduktiv helse har mistet viktige ressurser under koronapandemien, ettersom store ressurser er satt inn for å bekjempe pandemien. Blant annet har tjenester og ressurser til prevensjon, svangerskap og trygge aborter mange steder blitt borte over natten.

I en felles kronikk i Vårt Land, skriver de blant annet: «I minst 64 land har IPPF (International Planned Parenthood Federation, journ.anm.) måttet redusere eller stenge sine klinikktilbud på grunn av pandemien. Per 8. juni 2020 var 5.440 klinikker og mobile helsetilbud måttet stenge.

Også klinikkene som har holdt åpent, har opplevd lave besøkstall på grunn av frykt for smitte eller innskrenket mulighet til å oppsøke klinikkene som følge av portforbud og karanteneregler. Dette får store konsekvenser lokalt for tilgang til nødvendige helsetjenester, inkludert særlig prevensjonsmidler. De mest sårbare gruppene i samfunnet rammes hardest.»

Family Planning 2020 ble satt i gang i 2012. Bak initiativet stod stater, sivilsamfunnsorganisasjoner og private aktører. Målet var å sikre flere kvinner og jenter tilgang til moderne prevensjonsmidler, slik at kvinner selv får muligheten til å bestemme når og hvor mange barn de vil ha.