Foto: Maipo/Nordisk Film Distribusjon

«Dianas Bryllup» gjør det litt for lett å le

Charlotte Bloms andre spillefilm er som et skilsmissebarn som ikke klarer å velge hvilken forelder hen helst vil bo hos; lystig komedie eller sårt drama?

«Dianas Bryllup» er en gavepakke for de som savner det susende 80-tallet, og generelt en trivelig kinotur for alle oss andre.

Les også: Anmeldelse av «Tenet»

29. juli 1981 ble Prins Charles og Diana Spencer gift i St. Pauls katedral i London, England. Parallelt i Sarpsborg, Norge, ble en annen turbulent duo også viet; Liv (Maria Blokkhus) og Terje (Pål Sverre Hagen). Med nyfødte Diana i den ene hånda og en sigg i den andre, karrer de seg hjemover til et tilsynelatende lykkelig og bekymringsfritt A4-liv.

Virkeligheten blir riktignok det tvert motsatte når to hissigpropper har valgt å dele livet sitt sammen. Gjennom Diana og lillebror Cato (uvisst hvilken prins det refereres til her) sine øyne får vi innblikk i hvordan det er å vokse opp i et hjem hvor skjellsord og tungekyss deles ut over en lav sko.

Og som om det ikke var nok med ett dysfunksjonelt par, byr attpåtil naboparet Unni (Jannike Kruse) og Jan (Olav Waastad) på sin egen dose med utfordringer. De drar på luksusferier til Mallorca og samler på antikkmøbler, men enser så vidt hverandres nærvær.

Nabolaget blir fort en symbiose av rivaliserende voksne og oppgitte barn.


Foto: Maipo/Nordisk Film Distribusjon

På tross av tematikken om stormfulle hjem er «Dianas Bryllup» en komedie som gjør deg varm i både hjertet og kjeven. Sammen med manusforfatter Mette Bølstad serverer Blom hyppige gullkorn tykt pakket inn i 80- og 90-talls referanser.

Det er dog Pop Rocks som fiskemat og «När vi två blir en» av Gyllene Tider på full guffe som hindrer filmen i å håndtere sin egen tematikk om ampre parforhold. Når Diana selv står i hvitt foran alteret i 2020 er det vanskelig å forstå at hun synes ekteskap er et tungt tema. For som broren sier forsvar så «har de jo alltid hatt det gøy».

Blom er dyktig til å avbilde det filteret noen foreldre mangler foran barn. Problemet ligger heller i at vi gjerne kunne marinert noen sekunder ekstra i ubehaget før det kom en full mor ramlende ut av fryseren.

Les også: Radio Nova har fått ny ledelse

«Dianas Bryllup» er et fyrverkeri av en film, men den brukte muligvis opp for mye av kruttet til at sluttpoenget kunne gi nok slagkraft.

Karakter: 6/10

Vil du bli med i Radio Nova? Trykk her for å søke!