Foto: YouTube Originals

Paris Hilton bak fasaden

Natt til mandag 14. september norsk tid slippes endelig den nye YouTube Originals-produserte biografiske dokumentarfilmen om Paris Hilton, This is Paris. Filmen er regissert av Alexandra Dean og skal gi oss et innblikk bak den velkjente «karakteren Paris Hilton». For første gang åpner Hilton opp om barndomstraumer og hvem hun har blitt som følge av dem.

I traileren til This is Paris forteller Paris Whitney Hilton (f. 1981) at hun føler at ingen egentlig veit hvem hun er - noen ganger ikke engang hun selv. Det kan være vanskelig å være seg selv når man har gjemt seg bak en karakter i 17 år.

Karakteren Paris Hilton

Hotellarvingen, rikmannsdatteren, blondinen, unnasluntreren som ikke har noen forutsetninger for å oppnå noe som helst i livet med mindre det kan kjøpes med pengene hun aldri har jobba for, og som er dum, overfladisk og kun interessert i sex, sminke, shopping og sosieteten.


SPILT EN KARAKTER: – Beklager, jeg er så vant til å spille en karakter at det er vanskelig for meg å være normal, sier Paris Hilton i traileren til dokumentarfilmen. Foto: YouTube Originals

Selv husker jeg det slik: realityserien The Simple Life (2003-2007) med Nicole Richie hvor de måtte menge seg og jobbe med arbeiderklassen og skape komisk gull («I don’t know how to do laundry, do you?» «I saw it in a movie.»), en lekket sexvideo, veskehunder, juicy couture, rosa rosa rosa rosa, den legendariske låta Stars Are Blind og MTV-serien My New BFF hvor alle som blir stemt ut får høre Hilton si «I’m sorry, but TTYN. Talk to you never».

Hun var en av 2000-tallets mest prominente «it girl», socialite og skandalekjendis. Kjent for å være kjent.

Hun banet vei for alle realitykjendiser etter henne, hun «skapte Kim Kardashian og hele familien hennes» og hun sier selv (eller som karakteren sin) at det var hun som «oppfant å bli betalt for å feste.»

Hun var den originale influenseren. Et ikonisk geni forut sin tid.

Atferdsmodifiserende kostskole

I This is Paris skal hun endelig åpne opp om det ekte og nære hun har holdt skjult i to tiår, det sårbare barnet som har ligget bak masken hun har brukt for å beskytte seg mot omverden.

Hun skal fortelle om en streng oppdragelse som drev henne mot opprør i form av skulking og fyll, om å rømme fra terapi-kostskolene hun ble sendt til som 15-åring fordi foreldrene ikke visste hvordan de skulle håndtere henne, om det 11 måneder lange oppholdet på Provo Canyon School, et behandlingssenter for unge med komplekse mentale helseproblemer. Om vold, tvangsmedisinering og overgrep.


MARERITT: Hilton har fortsatt mareritt etter oppholdet på kostskolen. Foto: YouTube Originals

Dette er opplevelsene hun ikke kunne dele med noen da det pågikk fordi hun var redd for at skolen skulle finne ut av det og straffe henne ytterligere.

Og da hun senere steg inn i rampelyset og fikk en stemme og et publikum, fortsatte hun å tie i frykt for at det kom til å skade karrieren og merkevaren hun hadde bygd. Det viktigste for henne, det som hadde vært målet hennes helt siden hun satt på Provo Canyon School og ventet på 18-årsdagen sånn at hun kunne slippes fri, var jo tross alt å bli en så vellykket og suksessrik person at hun aldri igjen kunne kontrolleres. Da kunne hun ikke risikere å skape den typen oppstyr.


KREVER FORANDRING: Hilton ønsker å stanse «troubled teen»-industrien hun selv var et offer for. Foto: YouTube Originals

Men nå er hun klar. Nå er målet å jobbe for forandring.

«Troubled teen»-industrien må bort

Barndomstraumene og følgene av dem har gjort det vanskelig for Hilton å stole på andre mennesker og slippe dem inn, men de siste årene har hun jobbet med å bli mer komfortabel med å trå utenfor karakteren Paris Hilton.

Nå jobber hun for å få en slutt på «troubled teen»-industrien hvor det er vanlig prosedyre for fortvilede foreldre å få «problembarna» sine dratt ut av sengene deres midt på natta og sendt til atferdsmodifiserende kostskoler, akkurat som det skjedde for henne.

Dette skal hun gjøre ved å snakke høyt om sine egne opplevelser, oppmuntre andre overlevende til å fortelle historiene sine og låne stemmen sin til bevegelsen #BreakingCodeSilence.

Og det starter i This is Paris.

Mandag 14.09.20 kl. 06:00 (norsk tid) på Youtube. Gratis.