Foto: Stine Spjelkavik Hansen

Om mor: oppgjør og 4 anbefalinger

Mor. Ordet er varmt, lunt og fullt av forventninger om omsorg og kjærlighet. Men både i litteraturen og virkeligheten er det ikke alltid forventningene innfris.

I Tekstbehandlingsprogrammet har vi nettopp snakket om mor, morsrollen og morsoppgjør i litteraturen.

Den tredje bølgen av mor har rammet oss. Først var det barselsbølgen, deretter “jeg vil ikke bli mor”-bølgen og nå bølgen av bøker om morsoppgjør. Sandra Lillebø er blant forfatterne som tar for seg temaet i høst. I “Tingenes tilstand” møter vi en datter som er svært preget av sin mor og morens sykdom. Datteren, som i boka er jeg-et, Sandra Lillebø selv, kjemper for å komme seg fri fra morens grep og mot frykten for å selv bli syk. Lillebø legger ikke skjul på at boka handler om hennes egen mor, noe Morgenbladets Bernhard Ellefsen har kritisert, og blir dermed det tydeligste eksemplet på oppgjøret med mor i en roman som helt tydelig søker etter å være en sann tekst.

I Tekstbehandlingsprogrammet leste vi nylig Sandra Lillebøs bok og du kan høre hva vi syns i sendinga. Her fem tips til andre bøker om mødre du kan ta fatt på i høst:

Hanne Ørstaviks “Kjærlighet”

Aldri har en så lettlest og kort bok vært så tung å lese. Boka forteller parallelt om en mor og en sønn. Mens moren drikker og jakter på bekreftelse/distraksjon vasser gutten lettkledd rundt i snøen. Selv måtte jeg ta mange pauser underveis, fikk også veldig vondt i magen.

Bruno Jovanovic “Etterhvert vil øynene venne seg til mørket”

Jovanovics debutroman gjør inntrykk på leseren, og i denne ukes sending trekker psykolog Jonas Hartford Sandquist frem relasjonene boka som et godt eksempel på hvordan forholdet til mor påvirker barn også som voksne. Romanen er engasjerer om både mor-barn-forhold, kjærlighet og oppvekst. Vi snakket med Jovanovic for to uker siden, og den sendinga kan du høre her.

Kjersti A. Skomsvold “Barnet” og “I dag jeg, i morgen du”

Mens “Barnet” handler om å få barn og selve morsrollen sett fra morens perspektiv, handler Skomsvolds nyeste roman “I dag jeg, i morgen du” om en sønn som prøver å unnslippe morens kontroll. Peter Venn bor i samme oppgang som moren og spiser kveldsmat hos henne hver kveld, men klarer derfor hverken å knytte seg til andre eller stille henne de store spørsmålene om livet og faren som tærer på ham. Skomsvold skriver godt, morsomt, fengende og litt mørkt om morsrollen fra flere perspektiver. Jeg anbefaler egentlig at du leser alt hun har skrevet.