Skumma anbefaler: uke 45

Det har vært en tung uke, med presidentvalg og klimasøksmål og pandemi og full baluba. Vi vet at du trenger å slappe av denne helga, og vi vet også hvordan du skal få det til! På lager har vi både en serie du kan nyte inne i ditt eget hjem, og et par gode grunner til å forlate huset og oppleve kultur i trygge omgivelser. Pust med magen og kos deg, det fortjener du.

Dokumentarserie: Kongelige fotografer

Mange av oss har kanskje fått en overdose av presidentvalg nå. Da kan det være deilig med en god dose royal historie! Med fjerde sesong av Netflix-serien The Crown rett rundt hjørnet og NRK sin Atlantic Crossing, har jeg falt ned i et kaninhull av europeisk monarki. I den anledning fant jeg en liten perle av norsk kongelig historie.
Kongelige fotografer er en todelt dokumentar om Dronning Maud og kronprinsesse Märthas liv gjennom deres egne fotografier. Den første delen om Dronning Maud fokuserer på hennes liv fra engelsk prinsesse i Appelton house (hun er barnebarnet til dronning Victoria av England) til hun gifter seg med den danske prins Carl (Haakon) og kommer til Norge som dronning i 1905 med prins Alexander (Olav). I den andre delen får vi se kronprinsesse Märthas opphold i Washington under andre verdenskrig. Gjennom bildene hun tok og brev hun skrev, får vi også et innblikk i hennes nære vennskap til president Roosevelt.
Kongelige fotografer er en dokumentarserie om to figurer i den norske kongefamilien som ofte bilt litt oversett, men som virkelig har satt sitt preg på norgeshistorien på hver sin måte.

Fotoutstilling: Jeg er av typen som trives best alene

Dersom dagene er litt grå, livet er kjedelig og lommeboka er full av spindelvev, anbefaler jeg deg å ta turen innom Rådhusgata i sentrum og besøke Fotografiens Hus. Frem til 22.november stiller den unge fotografen Sunniva Hestenes ut sine bilder, og de har en interessant historie å fortelle. Den kreative (og fotoglade) Hestenes oppdaget at bildene hun selv hadde tatt, var nærmest klin identiske med farens gamle negativer hun hadde funnet - 30 år etter han tok dem. I galleriet er det stilt ut 13 bilder som uttrykker hvordan det er å være introvert, samtidig som man er kreativ og tankefull. Man føler på det å være sårbar, å eldes og til slutt også miste sine nære og kjære. Det er en følelsesladet utstilling som du absolutt må få med deg. Og lokalet følger selvsagt smitteverntiltak.

Teater: Julemiddag

Levende skuespillere på scenen foran deg, programblad i hånda og rumpa godt sunket ned i en rød publikumsstol. Jeg vet, det er så lenge siden sist at det nesten virker ukjent! Men dersom du er frisk og rask kan du likevel nyte et hyggelig teaterbesøk i Norges kanskje fineste teatersal; hovedscenen på Nasjonalteateret. Der spilles for tiden forestillingen «Julemiddag», som gjennom fremvisningen av hundre år rundt julebordet, viser hvordan blant annet barneoppdragelse, klesstil, yrkesstatus, tradisjoner og familiedynamikk har utviklet seg med generasjonene.

Flere velkjente skuespillerne innfrir til de grader. Med en ekstremt god kroppsbeherskelse, nokså overbevisende stavangerdialekt og konstante realistiske reaksjoner på små og store hendelser, overbeviser de meg om relasjonene og aldringen. Symbolikken i scenografien er både rørende og artig, og bruken av et ekte piano skaper en intim stemning. Både min farmor, pappa og kusine kunne kjenne seg godt igjen i flere av karakterene, og i fremstillingen av vår generasjons julestemning. Likevel gjorde den hyperrealistiske spillestilen og manuset, at vi alle fikk jevnlig latterkrampe gjennom hele stykket.

Til tross for et godt utarbeidet manus, med god bruk av improvisasjon, ble mye av tematikken fremstilt mellom linjene. Skam, selvmord, urettferdighet og alkoholisme finner du ikke nødvendigvis direkte i manus, men regissør Tyra Tønnessen har likevel sørget for at det kommer tydelig frem gjennom skuespillerne, lysbruk, holdning, koreografi og timing.
Årets juleforestilling på Nationalteateret gir deg ikke samme julestemning som tradisjonene Putti Plutti Plott og Reisen til Julestjernen, men gir deg istedenfor et dypere innblikk i julens betydning gjennom tidene, og en nysgjerrighet på- og forståelse for alle de utallige julemiddagene din egen gamle, gretne tante har i bagasjen.