Skumma anbefaler: uke 46

Du sitter vel hjemme denne uka også, du? Begynner internett å virke stadig tommere? Vel, det er egentlig ikke det. Her har du noen gode tips til hva du kan bruke tiden på i stedet for å prøve forsiden på YouTube enda en gang. PS. Nei, det er ikke noe nytt i kjøleskapet heller.

Instagramkonto: Depths of Wikipedia

Wikipedia. Internettets mest kjente, demokratiske leksikon. Informasjonen der er ofte nyttig, men med sine nesten 6,2 millioner artikler på den engelske varianten alene, er det dømt å være en del rare greier der også. Hvis du derimot ikke er dedikert nok til å systematisk nærlese artikkel inn og artikkel ut over Wikipedias utallige kriker og kroker selv, i håp om å finne gullkorn, så kan du heller følge Instagram-kontoen Depths of Wikipedia! Her samles alle mulige kuriositeter fra Wikipedias massive innholdsbibliotek for din underholdning. Visste du for eksempel at Saddam Hussein skrev noveller og dikt? Eller at nok folk drepte hverandre i Filipinene på 2000-tallet på grunn av uenigheter om hvordan man synger «My Way» av Frank Sinatra til at fenomenet fikk navnet «The My Way Killings»? Som en slags meme-konto er Depths of Wikipedia veldig godt gjennomført, men også ganske «wholesome», noe som gjør den veldig passende i en tid hvor det er lett å bli nedfor av begrensningene den nye hverdagen vår medfører. Anbefales varmt!

Strømmetjeneste: 8tracks

Nei, jeg prøver ikke å si at du skal kjøpe deg en 60 år gammel, totalt utdatert musikkspiller. Ta heller en tur innom en nettside som har hentet navnet sitt derfra, 8tracks.com. Her ligger det utrolig mye rare, kule og morsomme spillelister. Jeg forelsket meg i 8tracks i sin tid fordi det var vanlig blant de kuleste, mest edgy kidsa på Tumblr å lage og dele spillelister herfra. Grunnen til at tjenesten fortsatt står seg for min del også nå som jeg har blitt "voksen", er at musikken i spillelistene hentes fra YouTube. Spotify og Apple Music føles gjerne som uendelige biblioteker som rommer alt av musikk, men har du en anelse om hvor mye bra låter som ikke ligger der? Det finnes en hel verden av dritkul musikk som ikke ligger i din foretrukne strømmetjeneste. Her kommer 8tracks inn. Du finner spillelister fra alle sjangre, tider og grader av popularitet, med andre ord finnes det noe for alle. Du må tåle litt reklame og en litt rusten interface, men det er så verdt det. Gratis er det også. Prøv det ut neste gang du er lei av alt du har hørt på fra før eller vil på en musikalsk skattejakt.

Dokumentarfilm: Knock Down The House

I dokumentarfilmen Knock Down The House følger vi valgkampanjene til Alexandria Ocasio-Cortes, Cori Bush, Paula Jean Swearingen og Amy Vilela, fire demokrater som i 2018 forsøkte få innpass i hver sin delstat.
Filmen er propfull av patos og klisjeer, men dét er også amerikansk politikk og spesielt valgkampene. Vi blir kjent med fire ulike personer drevet av et ønske om å endre framtiden til det bedre. De er personlig motivert og kjemper for folket og sine lokalsamfunn. Vi får et innblikk i de voldsomme patriarkalske og kapitalistiske kreftene som i alle tider har holdt er hjernegrep rundt det amerikanske folket og de kreftene som prøver kjempe imot.
Av de fire kvinnene, er det kun én av de som vinner sitt primærvalg. Et sitat fra Alexandria Ocasio-Cortes blir stående igjen i bevisstheten: «For at en av oss skal klare det, må hundrevis av oss gjøre et forsøk». Knock Down The House viser historien til fire av dem. Så selv om vi er vitne til tre tap, står den ene seieren igjen som et symbol for at det nytter.
Det er disse historiene jeg vil høre om. Disse amerikanske politikerne. Disse kampsakene. Jeg sitter igjen litt mer håpefull for framtiden enn jeg var før jeg så filmen.