Skumma anbefaler: uke 48

Det er årets siste høsthelg og tid for å kose seg. Skummerne i Skumma har nok en gang det perfekte fyll til både TV-skjermen og høyttalerne dine, som vi håper kan varme deg inn mot desember.

Album: Jessie Ware - What´s Your Pleasure?

Dette er et av mine favorittalbum i år, selv om det ikke ble nominert til en Grammy. I et år hvor popmusikken har vært preget av 80-tallssound, tar Jessie Ware deg enda et tiår tilbake, til 70-tallet og til discoen. Nei, jeg heller tenkte ikke at et discoalbum skulle være dritkult i 2020, men her er vi. Det er sensuelt, moro og stappa med praktfull produksjon. Hvordan albumet griper deg og setter deg inn i et eget univers i 53 minutter er beundringsverdig. Jeg har ikke vært på dansegulvet siden februar, men dette albumet tar meg dit hver gang. Med funky synths og leken bass blir jeg trollbundet når jeg hører på What´s Your Pleasure? Albumet har kanskje ikke noe hemmelig dyp betydning, men det er heller ikke meninga! Jessie Ware har selv sagt at dette er et album for dansing og sex. And not to be horny on main, men jeg er enig ;))

Serie: Black Earth Rising

Black Earth Rising er en dramaserie fra 2018, som ligger på Netflix. Serien ble skrevet og regissert av Hugo Blick, om påtalemyndighet mot internasjonale krigsforbrytere.
Historien er fokusert på den 28 år gamle Kate Ashby, En Rwandiskfødt, britisk juridisk etterforsker som spilles av Michaela Coel. Kate har overlevd folkemordet i Rwanda, og jobber nå for en rettsadvokat i London. Sammen finner de ut hvordan de skal håndtere det når Kates hvite adoptivmor, Eve, tar over en sak som straffeforfølger en afrikansk militsleder. Eve og Kates amerikanske sjef er dedikert til å straffeforfølge de som gjorde Sentral-Afrika til et drapsmark. Alt dette er bra, fram til Eve går etter en Tutsi-general som, etter å ha hjulpet å få slutt på folkemordet, begikk krigsforbrytelser i nabolandet. Kate er ekstremt opprørt av dette, noe som setter preg på hvordan hun forholder seg til familien sin. Hvordan kan hennes egen mor gå etter en mann som reddet tutsier som henne selv fra slakt? Kate er heller ikke et moralsk pass i serien, slik som hovedkarakterer ofte er, men blir heller farget som mennesker faktisk er; i mange nyanser.
Black Earth Rising er en viktig serie å ha fått med seg. Man får lære om både historiske hendelser og konsekvensene deres. De afrikanske traumene kommer godt fram, og gir perspektiv på hvordan det utarter seg hos en mørk kvinne som vokser opp i et hvitt europeisk land, i et hvitt hjem med hvit mor.

Serie: Folklore

For meg er høsten den absolutt beste årstiden. Den er mørk, okkult, spennende og full av uante muligheter. Om noen veldig få dager begynner desember, den første vintermåneden. Det betyr at dette er vår siste høsthelg i 2020! Denne helgen er derfor perfekt for min favorittsjanger innen film og tv; nemlig skrekk og horror. Nylig oppdaget jeg en serie på HBO som du helt fint rekker å se gjennom denne siste høsthelgen, nemlig Folklore.
Jeg vet ikke om jeg har sovet i timen, eller om denne akkurat har kommet på HBO Nordic; den ble nemlig utgitt i 2018, men det er først nå jeg oppdaget denne 6 episoder lange serien fra HBO Asia. Og er det én ting vi horrorfans vet, er det at Asia lager gooood skrekk!
Den Singaporske regissøren Eric Khoo har tatt et dypdykk i overtro fra henholdsvis Indonesia, Japan, Singapore, Thailand, Malaysia og Sør-Korea. Hver episode er enkeltstående og Khoo har samarbeidet med regissører fra hvert av de ulike landene og skapt et mesterverk av en serie. Nydelig skuespill og fantastiske visuelle bilder tar deg med inn i seks ulike verdener og gir deg nok innblikk i det skumle og mørke til å holde deg våken om natta.