Skumma anbefaler: uke 50

Med noen små og store anbefalinger for en best mulig høytidssesong, tar vi i Skumma juleferie. Vi ønsker deg en skikkelig god feiring uansett hvor du måtte være, og håper de siste ukene av 2020 blir de beste (dritt)året har å by på.

Film: Love The Coopers

I jula i fjor innså jeg noe urovekkende. Tross en fin advents- og romjulstid var jeg i ferd med å bli lei av jula. Jeg måtte skape en ny jul! Og som en slags reddende engel kom filmen Love The Coopers inn i livet mitt. Den kom ut i 2015, og er et friskt pust i julefilmbiblioteket med sin noe kyniske, men like fullt hjertevarme tone. I filmen får vi følge livet til de ulike medlemmene i familien Cooper dagene før julaften, som selvfølgelig byr på en rekke utfordringer og hendelser. Et par er på randen til skilsmisse, to mennesker fanger hverandres interesse på togstasjonen på veien hjem til jul, og en kvinne havner i en kinkig situasjon med en brosje og en sjenert politimann. Alt betraktes av familiens hund.
Sitter du attpåtil med Shazam-appen i nærheten, kan du også finne noen nye tilskudd til den faste, vante julelista. To tips på veien: Soul Cake av Sting og White Winter Hymnal av Fleet Foxes. God jul!

Klarte ikke embedde http://www.youtube.com/oembed?url=https://www.youtube.com/watch?v=-TSX_0rwPNc :(

Film: Carol

Okey, vi i Skumma Kultur anbefaler gjerne de skjulte perlene, det ukjente gullet og det nyoppdagede kulturinnholdet. Men i anledning jul (og egentlig livet generelt) vil jeg benytte sjansen til å anbefale min favorittfilm av alle filmer; Carol. Dette romantiske dramaet fra 2015 skildrer forbudt kjærlighet mellom Carol (Cate Blanchett) og Therese (Rooney Mara) på tidlig 1950-tallet i New York. Det hele starter med at Carol strategisk mister en hanske under julegavehandelen, og utvikler seg til en emosjonell, sensuell, vakker og vond reise.
Jeg synes det er vanskelig å finne de rette ordene til å anbefale Carol. Jeg prøver holde meg unna alt for svulstige ord og klisjéer, for jeg vet det ikke ville virket på meg. Men, jeg kan si at Carol fanger meg på en måte ingen andre filmer klarer. Jeg sitter igjen full av følelser, både gode og vonde. Det er godt å kunne leve seg så mye inn i en historie rett og slett fordi den er utrolig godt skrevet, regissert og spilt.
Cate Blanchett er elegant, sexy og uimotståelig som aldri før og hennes energi treffer meg midt i hjertet. Rooney Mara er den jordnære som gir håp om at en dag vil også du kunne få en kvinne som Cate Blanchett til å falle fra sans og samling. Ja, jeg elsker Cate Blanchett og jeg påvirkes kanskje av det. Ja, det er lov. Ja, det kan du også. Kjøp den, lei den, elsk den.

Jul på studentbudsjett

Som Coop Extra sier: "Gjør det billig!" Og det er absolutt mulig å feire jul på studentlån.
Istedenfor gavepapir er det helt lov å bruke papiret til reklamekataloger du får gratis fra matbutikker og møbelbutikker. Du får dem jo uansett, til tross for det ubrukelige "ingen reklame"-klistremerket på postkassa. Et pluss, de er ofte røde også. Ekstra julete!
På Finn.no kan du finne brukt julepynt. Seriøst, det gis bort utrolig mye fint og brukt. Hvorfor kjøpe overprisede varer nå, når du kan få de gratis eller til 10 kr stykket eller gratis? Og enda bedre er det å lage julepynten sjøl. Av tidligere erfaring vet jeg at de minste Smirnoff-flaskene ser helt nydelig ut på juletreet. De er også røde!
Og til slutt, har du grufullt mange familiemedlemmer du må kjøpe julegaver til? Gjør som oss, hvor alle får én utvalgt person å kjøpe til. Og vi forholder oss kun til det. Jula skal jo egentlig ikke bare handle om gavene...