Skrevet av Robin Frøyen

Robins tegneserieguide

Ser du etter litt påskelektyre, men sliter med å sette deg ned og nyte en god bok? Du er nok ikke alene. Konsentrasjon og tid har blitt luksusvarer, og boka taper ofte prioriteringskampen. Har du vurdert å sette seg ned med en god tegneserie?

I dagens samfunn ligger det stor kulturell kapital i det å lese bøker. De som leser bøker følger med, de boltrer seg i store ord og dype tanker, og ikke minst har boklesere evnen til å sitte stille og konsentrere seg lenge av gangen. Man kan få ærefrykt av mindre. Om du, som jeg, ikke evner å sitte stille så lenge av gangen, ønsker jeg å foreslå et alternativ: Tegneserier.

Tegneserier er, for mange, synonymt med stripeseriene vi møtte i avisene da vi var små. Jeg har mye pent å si om stripeserier, likevel skal det nevnes at tegneserier er mye mer enn bare avisstripa og Donaldblader. Tusler man eksempelvis ned til underetasjen på Tronsmo, finner du en kjeller viet til tegneserier i alle former og fasonger. Tar du turen fra Tronsmo og bort til Outland i Kirkegata finner du reol på reol tettpakket med tegneserier - alt fra serier om de klassiske superheltene til rørende tegneserieromaner, ektefølte biografier, memoirer, og tegneserietolkninger av klassiske verker - kort fortalt, tegneserier om alt mellom himmel og jord.

Heldigvis virker det som at samfunnet forøvrig har begynt å få øynene opp for dette multimodale vidunderel. Da Steffen Kverneland kom ut med den selvbiografiske tegneserien En frivillig død (2018) valgte til og med min far, kulturelitist på sin hals, å forelske seg litt i tegneseriesjangeren. Hamsuns klassiker Sult ble utgitt som tegneserie av Martin Evensen i 2019 og mottok Brageprisen i åpen klasse samme år. I fjor gikk Brageprisen for barne- og ungdomslitteratur til Jenny Jordahl for tegneserieromanen Hva skjedde egentlig med deg? - som forøvrig er å finne på denne anmeldelseslista.

Som pedagog og litteraturviter mener jeg at vi også må begynne å se verdien i tegneserielitteratur som en mer tilgjengelig form for litteratur. Ikke at jeg på noen måte vil undergrave de klassiske monomodale bøkene; de tettskrevne bokstav-bøkene har selvsagt også sin verdi. Likevel er det ikke til å komme unna at konsentrasjon begynner å bli en mangelvare hos de fleste av oss. Vi blir stadig mer kondisjonert til å stimuleres med lyd, bilder og øyeblikkelig tilfredsstillelse. Joda, vi må gjerne øve oss på å gjenvinne ‘saktelivet’, men la oss nå ta for oss situasjonen slik den engang er: vi er stressa, vi er slitne, og vi har dårlig tid. Les en tegneserie.

ROBINS ANBEFALINGER:

Ti kniver i hjertet av Nora Dåsnes

Nora Dåsnes debuterte med Ti kniver i hjertet i 2020, og håvet likesågodt inn Kulturdepartementets tegneseriepris samme år. Det var ikke uten grunn! I Ti kniver i hjertet følger vi Tuva som nettopp har starta i sjuendeklasse. Plutselig er det ikke lenger like kult å leke krig i skogen, og plutselig begynner jentene å snakke om forelskelse, klær og sminke. Hvordan slutter man egentlig å være barnslig? Hvordan føles egentlig forelskelse? Hvorfor er foreldre så teite? Og… Hva om den man forelsker seg i ikke heter Martin, men Miriam?

Ti kniver i hjertet er morsom og relaterbar. Dåsnes portretterer elegant de dramatiske kranglene man hadde på barneskolen, hvordan alt føltes så stort og livsviktig, og hvordan man måtte øve seg på å bli mer voksen. Samtidig får vi føle på uroen når venner blir uvenner, og ikke minst når man blir helt ør av å tenke på en spesiell person. Dessuten virker pappaen til Tuva som en skikkelig fin fyr. Denne boka fikk meg til å grine litt, men på en god måte!

Sjanger: Ungdomsbok, LHBTQ
Enkeltstående tittel
Forlag: Aschehoug

Saga av Brian K. Vaughan og Fiona Staples (serie)

Brian K. Vaughan er en av de mer sentrale serieskaperene i dagens tegneserieklima. Vaughan er kjent for serier som Y: The Last Man og Ex Machina, men særlig serien Saga, laget sammen med illustratør Fiona Staples, tok verden med storm. Serien ble avsluttet i 2018. Hvis du ikke er så godt kjent med dagens tegneserier, så er Saga et godt sted å starte. Saga er nemlig et perfekt eksempel på hvor imponerende moderne tegneserier kan være.

Det er vanskelig å oppsummere Saga med få ord; du blir sendt rett inn i et univers fylt med absurde skapninger, leiemordere, krig, sex, vold og sarkasme. Likevel er fortellingens kjerne en mer klassisk Romeo og Julie-modell: to arter har kriget i flere tiår, men Alana fra Landfall og Marko fra Wrath klarer likevel å falle for hverandre, og Alana blir gravid. Sammen prøver de å komme seg helskinnet i trygghet, men de blir forfulgt som forrædere og desertører. Parforholdet deres er dessuten på ingen måte perfekt, og vi følger dem gjennom flukt, fødsel, familieliv og (f?)intriger.

Jeg skal ikke prøve å oppsummere noe mer enn dette, du får rett og slett bare lese Saga selv. Det skal nevnes at serien har blitt sammenlignet med Game of Thrones, Star Wars og Ringenes Herre, og serien har vunnet en hærskare av priser. Saga er ikke en serie for de hårsåre, men om du ikke lar deg pelle så lett på nesen, skal du se du koser deg massivt!

Sjanger: Sci-fi, blir omtalt av Wikipedia som en space opera - det er litt fett, da.
Antall bøker: Ni
Forlag: Image

Hva skjedde egentlig med deg? av Jenny Jordahl

Jenny Jordahl er godt kjent for sine feministiske samarbeid med Marta Breen, så vel som opplysningsbøkene Grønne greier og Ville greier sammen med Ole Mathismoen. Med Hva skjedde egentlig med deg? har Jordahl beveget seg fra sakprosaen og gitt oss sin første selvskrevne bok, en roman inspirert av egne erfaringer i møtet med kroppspress i ungdomstiden.

Hva skjedde egentlig med deg? illustrerer helt makeløst en oppvekst mange kan kjenne seg igjen i, og belyser godt et tema det er vanskelig å snakke om. Hva gjør vi når barn blir møtt av stygge kommentarer og dårlig behandling på grunn av kroppen sin? Hva gjør vi når barn og unge begynner å regulere følelsene sine med mat? Jenny gir oss ikke svar, men klarer på en nydelig måte å presentere en veldig vond og rell problemstilling som mange av oss kjenner oss igjen i. Denne boka anbefales varmt!

Sjanger: Ungdomsbok, om spiseforstyrrelse og kroppspress
Enkeltstående tittel
Forlag: Cappelen Damm

Heartstopper av Alice Oseman (serie)

Denne serien er altså noe av det fineste jeg har lest hittil i 2021. I Heartstopper følger vi Charlie og Nick. to tenåringsgutter på samme skole i en fiktiv by i Storbritannia. Charlie er åpent homofil, men det er ikke Nick. Det er en gammel oppskrift i forfriskende drakt, og vi følger de to guttene etterhvert som forholdet deres utvikler seg. I tillegg byr bokserien på et bredt og realistisk karaktermangfold uten å gjøre noen stor sak ut av det.

Heartstopper tar elegant for seg problematikk som spørsmål rundt egen seksualitet, mobbing, usikkerhet, vennskap, og, ikke minst - kjærleik! Heartstopper fikk meg til å trekke på smilebånda, ga meg gåsehud, fikk det til å kile i magen, og gjorde meg blank i øya. Trenger du en kjærlighetsfortelling som får deg til å glemme den virkelige verden noen sekunder? Da er Heartstopper noe for deg.

Sjanger: LHBTQ, romantikk, oppvekst
Antall bøker: Fire, femte bok kommer i 2022
Forlag: Hachette Children's Group

This Was Our Pact av Ryan Andrews

Denne boka kom litt ut av det blå for meg, men tok verden med storm. Utgitt i sommeren 2019 var den norske oversettelsen allerede å finne på bestselgerhyllene samme høst. Etter å ha lest den selv er jeg ikke så overrasket; denne romanen er altså så mystisk, vakker og fin at jeg falt like pladask selv. This Was Our Pact, alternativt Dette var pakten vår på norsk, er fylt med fantastiske tegninger, vidunderlige figurer, mystikk og vennskap.

Hvert vårjevndøgn sender bygda lyslykter ned elva, og eventyrene sier at lyktene blir til stjerner ved elvas ende. En vennegjeng vil sjekke om dette stemmer, og tar syklene fatt. De har inngått en pakt: ingen vender nesa hjemover, og ingen ser seg tilbake. En etter en faller fra - de har aldri vært så langt hjemmefra før, dessuten begynner det å bli veldig mørkt. Ben og Nathan står alene igjen i nattens mulm og mørke, og alt det underlige, fantastiske og eventyrlige den har å by på. This Was Our Pact gir oss litt Pixar møter Studio Ghibli møter Harry Potter, men på sykkel. Det kan jo ikke slå feil!?
(Du kan lese et sneak peak her)

Sjanger: Magisk realisme
Enkeltstående tittel
Forlag: First Second (norsk utgave v. Gyldendal)

Andre titler som er verdt å sjekke ut:

 • The Backstagers (serie)
 • Fallteknikk av Inga Sætre (roman)
 • Fun Home av Allison Bechdel (roman)
 • Gender Queer: A Memoir av Maia Kobabe (roman)
 • Giant Days (serie)
 • Hysj av Magnhild Winsnes (roman)
 • Lumberjanes (serie)
 • Paper Girls (serie)
 • The Prince and the Dressmaker av Jen Wang (roman)
 • Rat Queens (serie)
 • Witch Boy (serie)

Er du mer nysgjerrig på tegneserier, eller på utkikk etter noe helt spesielt?
Spør ansatte i spesialbutikker som Tronsmo, Outland eller på Deichmanske Bibliotek sitt Serietek!