Foto: Pixabay

Disse kjøkken-triksene bør du kunne

Å ta seg tid til å lage ordentlig mat i en hektisk studiehverdag er noe vi alle vet kan være lett å bortprioritere. Men må det egentlig være slik? Matprogrammet Umami deler sine beste tips og triks på kjøkkenet slik at du kan spare både tid og penger på mat - perfekt for en travel student!

Tips #1: Hviledag = preppedag

Det finnes en god del ingredienser som kan brukes som basis for en rekke matretter. Hvis du vil være godt forberedt til uka som kommer, er mitt første tips å preppe mat for resten av uka en fast ukedag hvor du har fri, for eksempel søndager. Det viktig at du holder preppedagen hellig!

Her er det din egen fantasi som setter grenser for hva du kan preppe, men du kommer langt hvis du koker opp en god del ris eller en annen basisvare, kutter opp og blancherer diverse grønnsaker, lager en god saus eller dressing etter eget ønske, og så kan du supplere med andre ting fortløpende i løpet av uka dersom du ønsker litt variasjon.

Maten du har preppet er også perfekt å ta med seg i en liten boks når du skal ut på farta. På denne måten har du alltid tilgang til en god, næringsrik og mettende lunsj uansett hvor du befinner deg.


Hvis du prepper mat en fast dag i uka, blir det mye enklere og billigere å ha et sunt og godt kosthold.
Foto: Ella Olsson / Flickr

Tips #2: Aldri mer tørt brød

Brød er ferskvare, og blir det liggende noen dager på kjøkkenbenken er det ikke lenger like fristende å ta seg en skive som da det var nytt og ferskt. Men du må likevel ikke finne på å kaste brødet for det! Det eneste du trenger å gjøre er å slenge det inn i ovnen på 175 grader i noen minutter, og vipps så er brødet ditt (nesten) ferskt igjen! Skorpa blir sprø, og innmaten blir myk. Hva mer kan man ønske seg?

Tips #3: Du trenger ALDRI mer å kjøpe vårløk

Vårløk er en fantastisk grønnsak som egner seg til så og si alt mulig. Men visste du at stilken du sitter igjen med når vårløken er brukt opp vokser opp igjen til full størrelse bare du legger den i et glass med vann? På denne måten sørger du for at du ikke behøver å kjøpe vårløk mer enn én gang.


Legg vårløk-restene i vann, så vokser de opp igjen til full størrelse før du vet ordet av det!
Foto: JURASSIC COAST FARM SHOP

Tips #4: Bananer i fryseren

Innser du at du ikke kommer til å klare å spise opp alle bananene du har kjøpt før de blir dårlige? Sleng dem i fryseren da vel! Ikke bare blir de enda søtere av denne prosessen, men de egner seg også godt til en sunn (og iskald) smoothie. Digg!

Tips #5: Isbiter i matlaging

Du forbinder kanskje isbiter først og fremst med forfriskende og iskald drink en varm sommerkveld, men visste du at isbiter også kan komme godt med i matlaging? For eksempel kan en isbit bidra til en perfekt stekt biff med en rosa kjerne og deilig stekeskorpe. Alt du gjør er å legge en isbit oppå biffen når du steker den i stekepanna - da vil isbiten kjøle ned kjøttet, samtidig som den får en fin og gyllen stekeskorpe fra varmen i stekepanna.

Et par isbiter kan også bidra til at du lager verdens beste hummus. Først koker du kikerter i noen minutter, før du blender kikertene sammen med litt hvitløk, tahini (sesam-paste), olivenolje litt spisskummen og et par isbiter. Isbitene kjøler ned humusen, samtidig som de bidrar til at humusen blir silkemyk og creamy. Smak til med salt, pepper og sitron - og vipps så har du verdens beste humus.


Sleng oppi et par isbiter når du lager humus for et perfekt resultat!
Foto: Pixabay

Vil du lære flere tips og triks?

Da bør du høre Umami sin episode om mat-hacks. Og hvis du ønsker å bli fast lytter kan du abonnere på Umami i din foretrukne podkast-tjeneste slik at du automatisk får med deg alt som publiseres. Vi legger ut én podkast i uka hvor vi snakker om alt mellom himmel og jord - så lenge det har med mat å gjøre. Vi høres!