I disse eksamenstider: Skumma anbefaler

Eksamensstress? Kaldsvetter du over pensum du må ta igjen? Bare fire dager til du har eksamen? Frykt ikke, Skumma Kultur er IKKE her for å hjelpe deg. Tvert imot har vi tips til hvordan du upper prokrastineringsgamet<33

Ukas låter:

Flows- Simon Alejandro, Lars B

Simon Alejandro vi trodde du aldri skulle komme tilbake og med deg har du saksfoooon?! Få fyr i noen telys også slipper vi de deilige bergenstonene inn i leilighetene våre.

The things that swings- Kamuflars

Lars B stopp, vi vet dette også er deg!! Ser ut som du fikk sneket deg inn på Skumma anbefaler to ganger, skammer meg null for at det skjedde. Kamuflars (eller Lars B) kan dra meg baklengs inn i elektronika jungelen når som helst.

C.W.G.B- Ayka

Ikke så sikker på hva forkortelsen i sangtittelen betyr, men herregud denne sangen kjennes ut som syv ullpledd og fem kopper nypete i kjeften. Love u Ayka!
Av: Kristin Knutsen


Foto: Kristin Knutsen

Hva skal en pappa gjøre når han ikke lenger trengs til pappa-ting?


Anbefaling: Pappaen og havet av Tove Jansson

Å lese skjønnlitteratur er ikke nødvendigvis høyeste prioritet når man i november skal ta igjen pensum for et helt semester. I de periodene hvor jeg faktisk husker at det finnes andre bøker enn de som selges på Akademika, blir jeg imidlertid alltid like overrasket over hvor godt det er med et avbrekk som ikke er Netflix.

Denne høsten har jeg funnet frem gamle minner, nemlig Tove Janssons «Pappaen og havet». Romanen handler om en pappa som føler seg overflødig, og som derfor vil begynne et nytt liv på øya med fyrtårnet. Familien drar med ham, men finner raskt ut at det å rive opp røtter kan sette selv den næreste kjernefamilie i krise.

Foto: Kristin Knutsen

Boka må ikke forhåndsdømmes fordi den er å finne i barneavdelingen. All litteratur som berører temaer fra det virkelige liv er av aktualitet for både barn og voksne, og denne fortellingen setter ord på nettopp hvor vanskelig selvrealiseringsprosjektet kan være. For hva skal en pappa gjøre når han ikke lenger trengs til pappa-ting?

Lengselen og melankolien som portretteres skaper sammen med Janssons særegne språk en leseropplevelse som står seg like aktuell i dag som da den ble gitt ut i 1965. Boka finnes på Tronsmo (eller der du selv liker å kjøpe bøker), og kommer som lydbok hos Storytel i slutten av desember.
Av: Veslemøy Sofie Dybwik Fossdal

Black Friday, nei takk.

Jeg vet ikke med deg, men etter nesten to år i joggebukse klør jeg litt i fingrene etter å pynte meg igjen. Uansett hvor du går fysisk eller hvor du klikker/scroller, blir vi bombardert med reklamer; BLACK FRIDAY, JULEBORDSESONG og SINGLES’ DAY. Men vi burde jo tenke oss litt om før vi går til innkjøp av finstasen til julebord, jul og nyttår! Så her kommer noen tips til en litt grønnere finstas!

Men først, 1. Se om du allerede har noe du kan bruke igjen! Folk har garantert glemt hva du brukte på nyttårsaften for ett og to år siden. 2. Drit i kjønn på klær! Alle kan handle i alle avdelinger ;))

Nettbutikk.fretex.no

Ja, Fretex har nettbutikk! Dette er faktisk Norges største online bruktbutikk. Her slipper de «nye» varer hver dag 12:00. Et godt tips er å bruke søkefeltet til å søke på akkurat det du er ute etter, eller for eksempel hva slags materiale du vil ha!

Foto: Kristin Knutsen

Paulinasnettbutikk (instagramkonto)

Da pandemien startet gikk den Bergens baserte bruktbutikken over til å supplere med å selge varer på instagram! Butikken selger håndplukkede plagg i utrolig god vintage stand. Paulinas vintage sender til hele Norge.

Murbydesigns.no

Marie Murby begynte å selge sine egendesignede klær (som hun lager selv også!) under pandemien. På ca ett år har hun sluppet tre kolleksjoner, og etterspørselen har skutt i været. Alle klærne er sydd etter dine egne mål og i livets paljettstoff! Passende når kolleksjonene er oppkalt etter disco.
Av: Astrid Tryggestad Sevre