Skumma anbefaler!!

Det er søndag, det er kaldt, jeg er ekstremt fyllesyk og ALIKAVEL har vi i Skumma Kultur mekket ukas anbefalinger til deg! Popp en Ibux og benk deg foran skjermen for ukas Skumma anbefaler!

Theodor Kallifatides - Kjærligheten

Jeg vet stadig ikke hvorfor jeg plukket akkurat denne boka fra hylla til mamma en gang i fjor, alt jeg vet er at det var et strålende valg. Kjærligheten er en sjeldent velbalansert historie. Jeg vil ikke røpe for mye av et veldig enkelt plott, men den handler om Leki, en 40 år gammel mann som har innledet et forhold til en yngre kvinne ved siden av ekteskapet til sin kone og barnemor.

Foto: Kristin Knutsen
Gjennom boken reflekterer Leki over de valgene han har tatt og drivkraften bak dem. Kallifatides har gitt hovedpersonen sin kunsten å være introspektiv uten å være nedslående selvbebreidende, melankolsk uten å være depressiv, og kald uten å være kynisk. Det er til tider en vond historie, men den løftes opp av glitrende presise refleksjoner, og en sårbarhet som er så nøktern at den beroliger mer enn den beveger.

Boka inviterer leseren til å relatere til det som skjer, helt uten at egne emosjoner er et krav for å kunne nyte boken. Dette er med andre ord kjærlighetsromanen for deg som vil dykke ned i de dypere sidene av kjærlighet, forelskelse og sorg uten at det blir for klissete eller emosjonelt.

Av: Sofie Martesdatter Granberg

For deg som elsker turbulente fills og lekre crescendoer, forkledd i fordøyelig indie-rock!

For meg er det få band som har mer heldige referanser enn bandet Delta Sleep. Kvartetten støtter seg på nydelige arpeggioer fra midwest-emo læreboka, gåsehud verdige crescendoer fra post-rockens storhet, samt en rytmeseksjon som får japanske matte-rockere til å stoppe opp og starte på nytt. Selv om denne beskrivelsen kan virke som svada, er Delta Sleeps jordnære tilnærming langt fra utilnærmelig. På bandets tredje fullengder klarer nemlig bandet å forene det tekniske med det enkle på en måte som oser spilleglede.

Foto: Kristin Knutsen
Forrige uke kom Brighton-bandet ut med albumet “Spring Island”, en plate som er like fordøyelig som den er intrikat. Der bandets tidligere album ofte gjorde opp for tidvis middelmådig låtskriving ved en sjarmerende lekenhet og eklektikk, har bandet denne gangen lagt større vekt på låtene som helhet. Singelen “The Detail” er vel det nærmeste bandet har kommet en generisk låtstruktur, og “View to a Fill” serverer en berg-og-dal-bane av lydmessige kontraster. Albumet kan til tider virke formulaiskt, men formelen byr på nok høydepunkter til å glede både returnerede fans samt nye lyttere.
Av: Simen Barstad Buset

Hør på musikk som ikke er lett tilgjengelig!

Det er klart at musikkstrømming er den vanligste måten å høre på musikk i dag. Musikken presenteres for oss i en lett tilgjengelig måte og utvalget er gigantisk. Men hva med all den fantastiske musikken som ikke er på disse tjenestene? Album som holdes tilbake av en beskyttende eier, eller mixtaper som bruker samples de ikke får klarert. Det er så mye bra musikk der ute som ikke får sin annerkjennelse for hvor bra det egentlig er, fordi det ikke er tilgjengelige på de mest brukte plattformene. Jeg oppfordrer deg til å finne musikk fra artister du liker som ikke er på strømmetjenestene og laste det ned. Her er litt musikk jeg anbefaler å laste ned og legge til i dine lokale filer:

Foto: Kristin Knutsen
Frank Ocean – Endless
Endless er i mine øyne (eller kanskje ører?) nærmest like bra som et av mine favorittalbum, Blonde, av samme artist. Sangene er eksperimentelle og vakre. Albumet ble sluppet som et visuelt album få dager før sitt søskenalbum, Blonde. Hvis du leter etter vakkerheten til Blonde med litt mer perkusjon, så er Endless for deg. Jeg anbefaler å se det visuelle albumet på Apple Music hvis du har muligheten, men se til å last ned CD-versjonen på nett for bedre kvalitet og få med ekstrasangen Mitsubishi Sony.

Frank Ocean – nostalgia, ULTRA
Hvis du har hørt Novacane og Swim Good på strømmetjenester så har du hørt de to største singlene fra debutmixtapen til Frank, Nostaliga, Ultra. Hvis du vil høre en yngre Frank finne sitt fotfeste gjennom tolkninger av Coldplays Strawberry Swing, Eagles Hotel California og MGMT sin Electric Feel, så MÅ du høre på Nostalgia, Ultra.

Bon Iver – Pioneer Works
Dette er for så vidt ikke en offisiell utgivelse fra Bon Iver selv, men det er et opptak gjort av NPR på en av deres første konserter fra 22, A Million-æraen. Hvis det er et album som har bæret meg igjennom den mørke tiden av høst og vinter de siste årene, så er det denne. Sjelfulle live-versjoner av flere av bandets beste sanger er behagelig bakgrunnsmusikk når du krøller deg opp foran Netflix-peisen med en varm kopp kakao og eksamensoppgaven.

Det ser heldigvis ut som at flere album og mixtaper som tidligere ikke har vært tilgjengelig på strømmetjenester er på vei dit nå. Nylig har vi fått Faces av Mac Miller og debutmixtapen til ASAP Rocky, Live. Love. ASAP, på strømmetjenester. Aaliyah sine masters er endelig eid av noen som vil få hennes musikk tilbake ut i verdenen istedenfor å gjemme de vekk. Vi får håpe de albumene nevnt ovenfor snart er å se i Spotify-feeden også.
Av: Victor Westerblad