Foto: Linda Bournane Engelberth

Meduza tildeles Fritt Ords pris

Den uavhengige russiske avisen Meduza er årets vinner av Fritt Ords pris. “Meduza har skåret ut en fremtredende plass for seg selv i hjertet av dagens eksepsjonelle krig mot journalistikk i Europa”, sa styreleder Grete Brochmann da hun delte ut prisen.

I storslåtte lokaler i den norske Opera og Ballett arrangerte stiftelsen Fritt Ord prisutdeling for årets “Fritt Ords pris”. Dette er pris som gis ut i begynnelsen av mai i tilknytning til markeringen av Norges frigjøring fra tysk okkupasjon. Fritt Ord er en privat stiftelse som har hovedfokus på fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur.

Stiftelsen har flere priser, men hvert år siden 1976 har “Fritt Ords pris” blitt tildelt til personer eller institusjoner som stiftelsen mener har virke som er særlig verdifullt. Av tidligere prisvinnere kan man finne Natur og Ungdom sammen med Geta Thunbeg, Per Fugelli, medarbiederne i radiokanalen P2, Kåre Willoch for å nevne noen. Den første ble gitt til forfatter og samfunnsøkonom Johan Vogt grunnet sin innsats for å hjelpe mennesker som har lidd under mangel på tanke-, ytrings- og trykkefrihet i flere land.

I år var prisvinneren den russiske nettavisen Meduza. I pressemeldingen kunne man lese at grunnlaget er det stiftelsen mener er modig, uavhengig og faktabasert journalistikk. Nettavisen er det største uavhengige russiske nyhetsbyrået og spiller en viktig rolle i dekningen av russisk politikk, og den siste tiden dekningen av krigen i Ukraina.

Meduza ble etablert i 2014 da redaktør Galina Timchenko ble sparket fra den russiske avisen Lenta.ru, og erstattet med Alexey Goreslavsky. Sistnevnte har i følge flere et godt forhold til Kremlin og russiske myndigheter, noe Financial Times (betalingsmur) skrev om kort tid etter at han overtok posten til Timchenko. Innsettelsen av Goreslavsky ble ansett som et steg mot å gjøre avisen til en propagandamaskin for Putins regime av flere internt i Lenta.

Da Timchenko ble sparket var det derfor flere journalister som gikk sammen med henne i protest. Redaktøren flyttet sin virksomhet til Latvia for å kunne drive med fri og uavhengig journalistikk uten å frykt for straffeforfølgelse fra den russiske stat. Hun fikk med seg flere tidligere kollegaer fra Lenta. De har fra sin oppstart dekket både innenriks- og utenrikspolitikk for sine 13 millioner lesere, både i Russland og resten av verden. Meduza har et mål om å avdekke faktiske forhold og utfordre russisk sensur. Det er dette som ligger til grunn når Fritt Ord i 2022 gir prisen til Meduza i år.


Ansvarlig utgiver Galina Timchenko. Foto: Linda Bournane Engelberth

Sermonien bestod av sang, dans og taler før gjestene kunne nyte tapas med mingling i foajeen. Det var styreleder for Fritt Ord, Grete Brochmann som holdt utdelingstale.
Hun snakket varmt om nyhetsbyråets historie og virke før hun avsluttet med å invitere prisvinnerne opp på scenen for å motta statuett og blomster. Det var ansvarlig utgiver Galina Timchenko og sjefsredaktør Ivan Kolpakov som var tilstede for å ta i mot prisen. Prisvinnernes tale bar tydelig preg av at deler av Europas frie presse er i en særlig vanskelig tid. Timchenko forteller at hun delte ut en pris for fotojournalistikk for en tid siden, hvor hun belyste temaet om krig. Hun snakket ikke da om krigen i Ukraina, men krigen mot fri presse i Russland.

- Den jeg snakket om startet for 20 år siden. Jeg mener krigen mot ytringsfrihet, fri presse, fri vilje og tanker, startet av Kremlin.

Sjefsredaktør Kolpakov følger samme tema og trekker frem at Norge er et velfungerende land når det kommer til pressefrihet, i motsetning til Russland.

- For mange mennesker fra problematiske regioner (la oss si det sånn) ser den norske presse ut som noe futuristisk og uoppnåelig

Russisk presse har de siste årene blitt mer innskrenket, og med konflikten med nabolandet har det vært enda viktigere for russiske myndigheter å kneble medias ytringsfrihet. I mars kunne man lese i New York Times at russiske journalister risikerer opptil 15 år i fengsel dersom man sprer det Kremlin anser som falsk informasjon om krigen. Denne tematikken tar Kolpakov opp i talen, samtidig som han trekker inn nettopp invasjonen av Urkaina.

- Når det kommer til ytringsfrihet er Russland også et eksempel. Men det er fullstendig motsatt Norge. Mens Russland åpenbart taper krigen i Ukraina, vinner den krigen mot sine egne journalister i landet.

Talen ga et innblikk i den gode og viktige journalistikken Meduza lager, og setter lys på temaer som forteller hvor viktig ytringsfriheten er. Avslutningsvis sa Kolpakov noe som hvertfall vil sitte lenge hos meg.

- Uavhengig journalistiskk er ikke en gave, det er en oppnåelse som må beskyttes. Og mer enn det, vi må kjempe for den.