Foto: Brage Pedersen

Daufødt: – Jeg tror ikke vi er superstjerner i Kristiansand akkurat

Sist uke fikk Skumma Kultur besøk av pønkbandet Daufødt som slipper sitt andre album Aromaterapi i høst. Bandet lover at skiva er fylt med mer bråk, kaos og støy enn den Spellemannvinnende debuten 1000 Island.

Sørlandspolitikkens bikkjeslagsmål under lokalvalget i 2019 ble inspirasjonskilden til vokalisten Annika Linn Verdal Homme, da hun skrev Daufødts første album. Albumet trekker linjer til Kristiansands omstridte kunstsilo, en netthandelmillionær og Facebooksiden som splitta byen. 23. september kommer Daufødt med sin andre plate, der de har lovet å skape enda mer rabalder.

Etter dere ga ut 1000 Island -albumet, som er oppkalt etter verdens verste dressing, har dere fått lov til å vende tilbake til Sørlandet?

– Det er så vidt. Sinna sørlendinger står i Telemarksporten og venter på oss, sier Annika i en kødden tone. Vi har jo vært i byen nylig for å spille på Vaktbua… og det var jo gøy det…men jeg tror ikke vi er superstjerner i Kristiansand akkurat.

Tittellåta der vokalist Annika brøler “Hvem skal splitte byen i dag? Er det Vidar eller Øgrey?” har nemlig prestert å hisse på seg noen av sørlandets politiske jabbekråker.

Hva med sørlandspolitikeren Vidar Kleppe, står han fremst i Telemarksporten og roper “KOM DERE BORT”?

– Jeg har hørt lite fra Kleppe. Men jeg har derimot hørt fra han som eier Netthandelen Einar Øgrey Brandsdal, sier Annika å smiler lurt. Han sendte meg en kilometers lang tekstmelding etter et intervju med Fædrelandsvenne i forbindelse med Spellemann. I intervjuet snakket vi en del om 1000 island låta, som namedropper noen av de største sørlandskjeltringene. Da mente Øgrey at jeg løy og det skulle han absolutt ikke ha på seg, han er jo tross alt en guds mann! Så det ble litt dårlig stemning, men jeg MÅTTE jo svare.

Hva svarte du sannhetskrigeren Einar Øgrey Brandsdal da?

– “Du har misfrorstått dette, du har jo ikke hørt låta engang… din lille satan”, ler Annika. Nei da, nå begynner det jo å bli en stund siden, men jeg skrev noe om at når man lager kunst så trenger ikke kunstneren å sitte på hele sannheten, men når en lager nyheter så må hele sannheten legges på bordet - det var et stikk til Sørlandsnyhetene da. Det som er skrevet i 1000 island er jo sant da! Intervjuet i Fædrelandsvennen ble klippet litt rart, så det ser kanskje ut som et direkte stikk til Øgrey. Men det å sende meg en personlig tekstmelding, hva faen? Hvor fikk han nummeret mitt fra?? Det ligger jo ikke på Gule sider.


Foto: Fysisk Format

Kunsten å være bråkebøtte

Debutalbumet til Daufødt vant spellemannspris i kategorien Rock i 2021. Med sin provoserende brølepønk slo de både Motorpsycho, The Good, The Bad And The Zugly samt Undergrünnen i konkurransen om prisen.

Dere har mye å leve opp til med andre albumet. Vil Daufødt holde seg til samme spellemannvinnende oppskrift på den nye skiva?

– Det blir jo for dumt å lage samme skiva to ganger. På Aromaterapi, som gis ut i år, har vi med oss Lasse Marhaug som er sånn støy-fyr til å produsere skiva. Han trodde at i det sekundet vi fikk Spellemann i kategorien rock at vi kom til å droppe alt bråkespetakkelet på det kommende albumet, sier Eirik Albrethsen.

Et album med støy-fyren Marhaug ved Daufødt-roret vil bli et åpenbart brudd med 1000 Island. Med Marhaug på laget er det ingen tvil om at det nye albumet vil være proppet med hardere brølevokal og bunnsolide voldelige toner.

Hva legger man i det å være støy-fyr, er det en beskyttet tittel?

– Han sier selv at han “ikke er musiker”, sier Eirik og hermer etter nordlandsken til produsenten Marhaug. Han er sånn støy-fyr, noen vil kanskje si han er en støymusiker? Han har blant annet gjort masse fett sammen med Jenny Hval og Jim O Rourke tidligere medlem i Sonic Youth, legger han til.

Hva er det som splitter byen i det kommende albumet da? Hvilke politikere burde allerede nå sette lunsjen i vrangstrupen og hvilke museumsbygg skal kritiseres?

– Det er jo faktisk enda mer rettet mot hmm… okay ja… jeg kan jo si at det er en låt på det nye albumet som heter Blijævlastygg.no. så får de som skjønner den, ta den, sier Daufødt vokalist Annika.

Resten av intervjuet med Daufødt kan du høre HER!