Ragnhild Eikeland

Umami spiser - Tjuvholmen spesial

I helgen reiste Umami gjennom Japan, Italia, Norge og Latin-Amerika, alt på én kveld. Hvordan er det mulig? Jo, på Tjuvholmen Foodie Festival kunne vi spise oss gjennom 5 retter på 5 ulike restauranter på tuppen av Oslo. Denne uka tar Brage og Ragnhild deg med på den lille matreisen. Bli med da vel!


Hos Takashi fikk Brage servert vegansk laks (øverste tallerken). Foto: Ragnhild Eikeland.

Takashi
Vi starter matreisen på Takashi, en japansk sushirestaurant rett ved siden av Døgnvill. Vi får et bord i det smale, lune lokalet og ser på kokkene dandere rettene våre bak baren. Nå er vi i gang! Hovmesteren tar runden på alle dietter og allergier. Her trenger ikke veganeren å spørre engang. I glassene får vi en ung, tørr Riesling, frisk og fin til sushi. Brage tar første slurk, mens Ragnhild selvfølgelig må knipse noen bilder. Vinen gir et litt søtt førsteinntrykk som etterhvert gjør seg god og syrlig bak i ganen. God lengde, som de sier.

Nå kommer sushien. Det er tilsynelatende ikke noe revolusjonerende nytt ved disse rettene. Klassiske seks biter; to sashimi, to tempura, og to maki. Det nyskapende er den veganske laksen!! Hva i alle dager? Brage er overrasket over den lignende teksturen til vanlig laks. Tempuraen ligger på en seng av avokadomos. Er det guacamole? Ragnhild synes det er en litt rar smakskombinasjon, men tempuraen i seg selv er god! Ragnhild trekker frem sashimien som tallerkenens vinner. Den rene smaken av god norsk laks kan sjelden floppe.

Hanami
Vi holder oss i det japanske smaks universet når matreisen vår bærer videre til Hanami. Her blir vi møtt med to glass bobler før vi setter oss i baren. Stemningen i lokalet er noe stiv sammenlignet med de andre restaurantene vi besøkte. Vi har kun tatt et par slurker av Crémanten når vi får generøse doser edamamebønner, toppet med grovt havsalt, servert. Mulig bønnene skal kompensere for retten som nå kommer, en beskjeden dose japansk fusion. Vi får en kort, noe vag, presentasjon av det du ser på sølvskjeen. Sopp, trøffelemulsjon og grapefrukt. Ragnhild får trøffelemulsjon, mens Brage får en lignende opplevelse, hvor trøffelen har blitt byttet ut med eple. Det er vanskelig å si når retten er borte etter én munnfull. Grapefrukten er en gledelig prominent del av retten, og det er gøy!


Japansk fusion og bobler hos Hanami. Foto: Ragnhild Eikeland.

Sjømagasinet
Nå er vi tilbake på kjente trakter når neste stopp på reisen er Sjømagasinet. Vi setter oss med en artig jentegjeng som skravler i vei og ler høyt. Stemninga er løssluppen og god her! Midt i blinken for oss. Så langt har vi kun fått hvitt i glassene, så noe rødt gjorde seg nå. Mens Brage må vente noe på sin rett, får Ragnhild fiskekaken sin nokså fort. Fiskekaken blir en oppløftende luftig smak med en kremete potetmos som slår sterkt til med en deilig smør smak. En god og mettende rett, noe som er nytt i forhold til de tidligere rettene.
Brages mat som kommer noe senere, henter seg godt inn igjen når det kommer til representasjon og smak. To grillspyd med deilige møre grønnsaker, hvor en toppet piggsvin sopp marinert i teriyaki saus slår til på midten og slutten av spydet. Smakene kommer godt fram sammen med rødvinen, deilig!


Damene spør om de kan få ta et bilde av Umamerne, og vi sier naturligvis ja. Foto: Ragnhild Eikeland.

VentiVenti
Nå bærer reisen til Italia, når vi setter oss på et langbord med alle de andre i følget på VentiVenti. På bordet står rettene allerede klart. Det er en tydelig usikkerhet i rommet, der man ser flere lene seg inn til sidemannen og spørre forsiktig om man skal begynne. En av de tidligere damene fra forrige stopp reiser seg, og insisterer hele bordet til å bli med på ett felles bilde for så å snakke om å sende bildet inn til Tjuvholmen sin egen lokalavis..
Måltidet starter, og Ragnhild har fått en deilig bruschetta med hjemmelaget pesto med cherrytomater og en deilig Buffalo mozzarella som er så kremete at den nesten ser ut som en burrata. Ved siden av er det ett brødstykke omelett med en rullet parmaskinke og raspet trøffel over. Ragnhild gir utrykk for at retten er hennes favoritt for kvelden. Veganeren sin mat var god men ikke like spennende. Retten var noe lignende, med fersk pesto og cherrytomater, mens den andre skiven hadde en avokado mos med syltet rødløk og rødbetter oppå.
På VentiVenti møter umamerne to trivelige damer, som blir det faste følge resten av kvelden.


Foto: Ragnhild Eikeland.

Paradis Gelateria
Vi fortsetter vår smaksferd i Italia når vi får dessert hos Paradis Gelateria. En noe forvirret følgegruppe kommer inn til lokalet. Vi setter oss ned og venter på desserten. Forventningene er høye etter de gode opplevelsene fra de tidligere resturantene. Desserten blir servert. En pent dandert yoghurtis med en smuldrete bunn med mye pynt blir lagt på bordet. Retten blir beskrevet som god, men dessverre ikke på samme måte som de tidligere opplevelsene.
Det er dessverre ikke planlagt noe rett for veganeren Brage, så han får servert en kule sjokolade sorbet. Dessert-stoppet ble dessverre ikke som umamerne hadde håpet, men ble mye skravel og moroheter i lokalet allikevel.


Foto: Ragnhild Eikeland.

Amazonia by BAR
Nå er vi i selveste Latin-Amerika for å avslutte festen. Kvelden har vært lang, og det er et par godt fornøyde matentusiaster i gruppa. Som avsluttende drink for kvelden, blir det servert en pornstar martini med et lite glass med noe nesten sprudlende sprit ved siden av. Dette smaker nydelig! samtidig som gruppa har satt seg ned, og rolig senker skuldrene etter en lang kveld, så går stemningen i lokalet opp. Det er en god atmosfære med mye sang, mange mennesker og godt liv.


Foto: Ragnhild Eikeland.

Ragnhild og Brage setter seg med det faste følge som ble for kvelden, og koser seg med god drikke og godt selskapet. Dette ringer inn for slutten av en matreise med utrolige smaksopplevelser!