De beste kvinnelige spillkarakterene

Forrige onsdag ble FNs internasjonale kvinnedag markert over hele verden på mange ulike måter. Vi i Snålt Snop og Spill ønsker å markere dagen ved å vise fram en liste av noveres favoritt kvinnelige karakterer fra spill!


Det er ikke så lett å si akkurat hva som klassifiserer god kvinnelig representasjon i spill, men en av grunnene til at jeg liker Mae fra Night in the Woods så godt er at hun er veldig menneskelig. Ofte kan man merke at en kvinnelig karakter er skapt og designet slik at publikum skal sikle etter henne, men Mae føles i kontrast ut som først og fremst en person. Hun får lov til å ha massevis av dårlige trekk: hun er impulsiv, deprimert og har sinneproblemer, men hun er også reflektert, omtenksom og handlingsdyktig, og ikke minst veldig relaterbar.

Mae er dessuten ikke spesielt feminin, og hun er forfriskende kort og rund, som er en kroppsfasong kvinnelige karakterer ofte ikke får.


Max er ikke bare min favoritt kvinnelige spillkarakter, hun min favorittkarakter noen sinne!

Max er en så flott skrevet karakter at det nesten er umulig å ikke kjenne seg igjen i henne. Alt med henne bryter så sterkt med den stereotypiske "Hollywood-protagonisten".
Gjennom Life is Strange sine fem episoder får vi se denne beskjedne og usikre karakteren gro mer og mer sikker på seg selv. Max sin emosjonelle reise inspirerer meg den dag i dag. Å se en karakter som var så lik meg, lære å tro på seg selv og tørre å ta sjanser, har hjulpet meg å bli den personen jeg er i dag!

Mer vil jeg nesten ikke si, for jeg anbefaler alle å oppleve denne karakteren for seg selv!


Det er få tenåringsjenter som er så badass som Ellie fra The Last of Us. I spillet får vi oppleve zombier, banditter og kannibaler - men også vennskap, sårbarhet og kjærlighet. Om du ikke har spilt TLOU enda, er det bare å kaste seg rundt!

Ellie er selvstendig, handlesterk og sarkastisk som få. Hun er hard på utsiden, men det er tydelig at hun har vært gjennom sin andel av vonde opplevelser, og ved flere anledninger viser hun en omsorg som får hjertet til å smelte. Det er utrolig forfriskende å se en kvinne i spillverden som er såpass mangedimensjonal og velutviklet. I spillets oppfølger fra 2020 er det Ellie som er spillets hovedkarakter, og vi får ta enda større del i livet hennes. Det kommer også frem at hun er skeiv, og noen av flørte-scenene med Ellie er noe av det fineste jeg, som selv er skeiv, har sett på en skjerm.

Ellie føles ekte og usjenert, med bein i nesa og kjappe replikker. Det er rett og slett vanskelig å ikke forelske seg litt i henne. Aller helst vil jeg bare gi Ellie en skikkelig god klem - eller en high five etter en dårlig pappavits.

The Last of Us har dessuten fått en liten renessanse med en helt strålende tv-serie på HBO i disse dager. Bella Ramsey spiller rollen som Ellie og gjør en formidabel jobb. Bella Ramsey er dessuten åpent ikke-binær - det er sjukt kult! ♥


Mens vi er inne på badass damer i spillverden, er det umulig å ikke gi en shout-out til Kassandra i Assansins Creed Odyssey (Ubisoft, 2018). Denne greske krigeren blåser langt i idéen om at kvinner skal være elegante, velformulerte og sarte, og er tvert imot en muskelbunt som skyter fra hofta og snakker fra levra. I en franchise med såpass mange iterasjoner av relativt likt gameplay og storylines, var Kassandra et friskt pust. Få ting slår å fornærme greske filosofer i det ene øyeblikket, for så å flørte med nobeldamer og sjarmere dem i seng det neste. Jeg vil bli litt mer som Kassandra når jeg blir stor.


Jaina Proudmoore – den sterke, kloke og fullt utrustede lederen – er et symbol på hvordan mennesker kan klare seg gjennom vanskelige tider. Når vi ser henne, blir vi minnet på hva det vil si å opprettholde håp, strålende intelligens og styrke.

Jaina Proudmoore er en av de viktigste og mest bemerkelsesverdige figurene fra Warcraft-universet. Hun er høvdingen av Kul Tiras, en magiker, en vise rådgiver og en helbreder. Hun arbeider mot alle odds for å bevare menneskeheten og for å bekjempe de mørke kreftene som truer dem.

Som en leder er Jaina en viktig inspirasjon. Hun står opp mot de skadelige og farlige kreftene og gir ikke opp. Jaina utviser stor mot under disse utfordringene, selv når det ser som hun kan tape. Hun står opp uansett, sterk og tapper, opprettholder håp og gir aldri opp.

Hennes intellekt er også et bemerkelsesverdig trekk. Som magiker og rådgiver vet Jaina hvordan hun skal forvalte sine kunnskaper for å hjelpe andre. Hun benytter seg av sin kunnskap til å gi mennesker råd og veiledning når det er nødvendig.

Jaina har også en kompromissløse trofasthet til sine venner og allierte. Hun er alltid klar til å stå ved dem og bruke sin kraft til å hjelpe dem. Hun er rastløs og dedikert, og har alltid engasjement og bekymring for sin landsmenn og sine allierte.

Gjennom Jaina Proudmoore har vi sett hvordan man kan klare seg gjennom vanskelige tider, og har fått bevissthet om hvilken vei man skal gå. Vi blir minnet på hvordan man under tøffe omstendigheter kan bevare styrke, intelligens og håp. Det gjør henne til en rollemodell som alle kan se opp til.


Ohoo, helt fra fødselen er hun utstøtt av de andre i sitt samfunn. På tross av det lærer hun hvordan være god, raus og smart med hvordan hun gjør det beste ut av det hun har. Så er det jo den delen hvor hun banker opp mecha-dinosaurer med en bue og blinkende piler.


Kvinnelige spillkarakterer, i hvertfall i spillenes barndom, har en tendens til å først og fremst fungere som godis for øyet og som faktiske karakterer sekundært. Chell er det stikk motsatte, og er på mange måter en spillbar karakter, og ikke så veldig mye annet. Valve er godt kjent for sine stille helter, spillbare karakterer du sjeldent ser og som aldri åpner munnen, Chell er en slik. Hun sier ikke et eneste ord i løpet av Portal-spillets handling, og faktisk kan du spille gjennom begge spillene uten å se det minste glimt av henne. På overflaten virker kanskje ikke dette som byggesteinene i en fantastisk karakter, men tro du meg det er det. Det virker som om Chell har en “no-bullshit” holdning til verden rundt seg. Hadde jeg vært fanget i GLADOS labyrint av testrom hadde jeg nok satt meg ned for å gråte, eller bedt om nåde fra den onde androiden, men ikke Chell. Hun tar tak i portal-gunnen og tar fatt på oppgaven foran henne, no bullshit.

Portal serien har forøvrig ikke bare kule kvinner i handlingen, det er også en kvinne som er hjernen bak. Kim Swift kom opp med ideen for spillet, og dets mekanismer, og ble ansatt av Valve for å utvikle dette spillet videre, som leder for utvikler teamet.