JURK får årets «Jentepris»

LEDER: … men regjeringen belønner det gode arbeidet med kutt.

Fra 1974 har studentdrevne JURK (Juridisk rådgivning for kvinner) jobbet for et mer rettferdig, likestilt samfunn. I forgårs fikk de Plan International Norges «Jentepris» for dette.

At JURK belønnes med årets «Jentepris» er velfortjent. Sammen med studentorganisasjonen Jussbuss spiller JURK en viktig rolle både på et rettspolitisk plan og ved å tilby fri rettshjelp til dem som trenger det. Arbeidet som nedsettes er betydningsfullt og setter viktige problemer på dagsorden.

Regjeringen, på sin side, ser tilsynelatende ikke verdien av dette arbeidet. I statsbudsjettet som ble lagt frem i går foreslås det ifølge Universitas et kutt på 1,2 millioner—noe som tilsvarer omtrent en tredjedel av tilskuddet for JURK og en fjerdedel for Jussbuss.

Å kutte penger til JURK og Jussbuss er det samme som å kutte penger til tilgang til fri rettshjelp. Det er å kutte gode praksismuligheter for jusstudenter. Det er å kutte penger til to studentorganisasjoner som bidrar til en helt essensiell kritikk av rettspolitikken.

Det er ingen tvil om at JURK og Jussbuss fortjener priser. Kutt, derimot, fortjener de ikke.

Toppfoto: Julia Sjøholt Snellingen og Andrea Daae Bjørndal (saksbehandlere hos JURK). (Eline Hystad)