Relaterbare byggeklosser

Norske Byggeklosser er en komedie med stor gjenkjennelsesverdi

Paret Jens og Merete henger litt etter med å få start på voksenlivet, så når muligheten byr seg for å bli boligeiere på Jessheim går det litt vel fort i svingene.

På manussiden er filmen et samarbeid mellom Atle Antonsen og Arild Fröhlich. Førstnevnte spiller hele 11 roller, mens sistnevnte har regi. "Atle jobber jo veldig mye med karakterene sine allerede når vi sitter og skriver", kunne regissør Arild Frölich fortelle Nova Noir, og det er noe som synes i filmen. Til tross for det tosifret antall roller mestrer fortsatt Antonsen å skape karakterer med dybde, selv når de opptrer forholdsvis kortvarig. Når filmen er over, så er det flere av disse karakterene jeg kunne ønske å stifte nærmere bekjentskap til.

Ine Jansen og Anders Baasmo Christiansen gjør gode, relaterbare og sjarmerende portretteringer i rollene som Jens og Merete. Anne Marit Jacobsen på sin side briljerer som den noe eksentriske moren til Jens. I en film som baserer seg mye på gjenkjennelse får man karakterene man kan ønske seg.

Plotmessig var det flere ganger i løpet av filmen at jeg følte veldig for å dulte sidemannen i skulderen for å fortelle om lignende karakterer jeg hadde møtt, eller situasjoner jeg hadde opplevd. Ifølge Antonsen selv skyldes nok dette at filmen i stor grad låner fra virkeligheten:

– Det er blant annet en baderomsscene som tar utgangspunkt i noe som virkelig skjedde noen bekjente av oss, kunne Antonsen fortelle Nova Noir.

Norske Byggeklosser en film jeg tror vil treffe godt hos alle andre enn de mest ironiske og pretensiøse av norske tilskuere. Det er en godt laget, godt spilt komedie med en dialog jeg tror vil bli hyppig sitert rundt om i norske hjem. Til tross for dette føles nok fortsatt plottet litt tynt, og gir ikke den helt store følelsemessige avkastningen som både Antonsen og Fröhlich har vist seg å være i stand til å levere i tidligere prosjekter. Det blir derfor en god komedie, men ikke det mest knallsterke av film, og ender på 6 av 10 hos denne anmelderen

Foto/Copyright: 74 Entertainment/Nordisk Film Distribusjon