Å være skeiv asylsøker

Hvordan kan man som skeiv asylsøker overbevise om at man er homofil?

Syriske Rami Maroun (35) kom til Norge via Russland den 9. juli 2015, og søkte i utgangspunktet ikke asyl på bakgrunn av seksuell orientering. Det var først etter 6 måneder i Norge at han kom «ut av skapet». Da hadde han heller ikke snakket høyt om legningen sin i Syria.

– Jeg tenkte at siden jeg kommer fra Syria, så kunne jeg få oppholdstillatelse på grunnlag av det. Jeg tenkte ikke at det var et problem, og jeg tenkte heller ikke på at det kunne ha noe å si at jeg er homofil.

Maroun fikk avslag på den første søknaden sin om asyl i Norge, med begrunnelse om at det er trygt å leve som homofil i Russland. Susanne Demou Øvergaard, generalsekretær i Skeiv Verden , forteller om et vurderingsgrunnlag som de mener er bygget på stereotypier om skeive.

– Jeg ser at de (utlendingsmyndighetene, red.anm.) mener man skal snakke om det følelsesmessige, og de mener at man skal snakke om at man har en skam knytta til det. At man føler et ubehag ved det, og at oppdagelses- og erkjennelsesprosessen skal være på en vond måte.

Øvergaard fra Skeiv Verden forteller at det kan være vanskelig å finne konkrete holdepunkter å gå ut i fra i en slik vurderingsprosess. For hvordan kan man måle eller bevise skeivhet?

– En av måtene kan være å møte menneskene. Det fattes jo vedtak uten å ha møtt menneskene som rammes. Nå hører vi også Rami si hvor vanskelig det var for han å tenke at dette kunne være et sted hvor han kunne snakke om at han er homofil. Det tok 6 måneder før han kom ut av skapet, sier Øvergaard.

I en mail til Radio Nova sier områdeleder Kirsten B. Myhre fra UDI (Utlendingsdirektoratet) at de ikke tar lett på vurderinger i LHBT-saker. De mener at det ikke finnes en måte de eller søkeren kan dokumentere noe så personlig som seksuell orientering på.

– Under intervjuet må vi vurdere om den informasjonen søkeren gir er troverdig, eller om det gis motstridende opplysninger. Både under asylintervjuet og i saksbehandlingen er vi bevisste på at vi beveger oss inn i en persons mest intime sfære og tanker, og har derfor dyktige intervjuere og saksbehandlere som har fått god og omfattende opplæring i å håndtere disse sakene, sier områdeleder Myhre fra UDI.

Hør mer i ukens episode av Et Eget Rom.
Klarte ikke embedde https://soundcloud.com/oembed?format=json&url=https://soundcloud.com/etegetrom/97-skeive-asylsokere :(

Et Eget Rom hører du hver mandag, kl 10-11 på Radio Nova, og ellers i din podkastavspiller.

Toppfoto: Mathias Wasik