Bilde: Vanida Lauvland

Festkontrakten: å drikke, eller ikke drikke?

I en artikkel skrivvi 5. juli fra NRK står det at salget av alkoholfri drikke har økt med hele 20% i 2024. På den andre sia nevnes også at salget av alkoholholdige drikka svekkes. Det bli mer og mer populært å ta med databrus på fest, men e det greit?

Denne teksten er skrevet av John Hagen for Sorgenfri.

Det finnes mang grunna te å la alkoholen bli igjen hjem, og dem alljer fleste e mer enn god nok. Likevel e man ikke fremmed te å løft både det ene og det andre øyebrynet når en av festens deltakera pulle opp med en sekser av typen Max, Pepsi Max. Fest-kontrakten har blitt brutt.

Æ spør mæ sjøl koffor; kanskje e det fordi noen andre har tatt et bedre valg enn mæ? Æ ofre både sans og samling for at kvelden her ska bli hakke mer interessant. Æ ofre den påfølgende dags matlyst og livsgnist, og for ka? Jo, fordi det e artig, og dem alljer fleste rundt bordet gjør det samme - vi gjør nåkka sammen! Her ska det nevnes at din sekser med utvalgt sukkerholdig og alkoholfattig leskedrikk ikke står i veien for at æ ska få gjort mine dårlige beslutninga. Nei, det e itj problemet. Problemet ligg nok heller ikke i ditt edrulige ørnesyn, eller opplagte hukommelse. Mine synderlige handlinga ligg i fare for å bli oppdaga av offentligheten uansett.

Æ tenke problemet ligg i estetikken. Festens flate fyll e tøff, røff, og noen ganga ganske vakker. På den brune pubben romme glasset en halv liter brunaktig substans. På den flotte uteserveringa serveres den gjerne i snitt. På søndag serveres det Cava - og om du virkelig føle dæ fjong i formen, serveres fargerik væte i glass som like gjerne kunnja vært på utstilling hos Astrup Fearnley museum.

Det si sæ sjøl at vannflaska di, som vise millilitermål over korr flink du har vært med dagens hydrering kan skjær sjøl dæm øyan som e skeivest i skøyta. En sekser med Max bryt ikke bare med sin sterke markedsføring, men med at ingen kan forstå koffer i all verden du ska tyll i dæ så fryktelig myttjy væske uten å oppnå en form for rus (sukkerkikk telles ikke). Nei, det her handle om estetikk.

Kom på fest. Kom som du e. Med eller uten partybrus. Men skjenk skjænken i et glass, og kast boksen i panteposen. Hold vannflaska i sekken, og drekk heller det som kjæm ut ifra springen. Det kan vær kult å ikke drikk alkohol, men for all del - ikke bryt kontrakten.

Her finner du NRK sin artikkel

Vil du høre mer fra Sorgenfri? Følg oss på @Sorgenfri_Nova på Instagram eller lytte til sendingene våre hver søndag fra kl. 15-16 på Radio Nova.
Alle sendingene våre blir også lagt ut som podkast, og de kan du høre der du høre der du hører podkast!

Følg oss på Instagram her!
Lytt til vår podkast på Spotify her!