Foto: Dennis Li

Mental helse, verdensdagen for psykisk helse og 8 minutter

Hvordan har du det egentlig? -Nei, vel, artig at du spør for ser jo at flere sliter psykisk og at det er høyere sykefravær i Norge da. Ellers står jeg bare i en lang kø til psykologen og tygger på en paracet i mellomtiden.

Men hva er helse?

“Mental helse legger vekt på viktigheten av å leve et sunt liv gjennom å opprettholde en sunn mentalitet, mens psykiske helseplager går mer på de kliniske tilstandene i sinnet.” (Kry)

"Føler at den dagen er flere ganger i året?"

For omtrent en måned siden var det verdensdagen for selvmordsforebygging 10.september, og nylig ble verdensdagen for psykisk helse markert den 10.oktober. Disse temaene er blitt mye mer snakkis i hverdagen enn det var før.

"Jeg er bare tall og statistikk for samfunnet"

Du og sikkert mange andre er nok kjent med at flere ganger at gutter og menn er dårlig på å åpne seg og snakke om følelser. Dette er ikke til å unngå når man først er inne på dette temaet.
I 2023 ble det registrert 693 selvmord i Norge: 495 var menn og 198 var kvinner (FHI, 2024). Med andre ord: 3 av 4 selvmord begås av menn.

Ikke bare en quick-fix
Vi har kommet langt med dagens teknologi. Vi lever lengre og har bedre helse, men helse er ikke bare-bare å fikse for gutta og jentene. Vi har de typiske helseutfordringene hvor menn sliter med mental helse, og kvinnene med… ja, du gjettet nok riktig, kvinnehelse. Vi har kommet til en mer moderne tid. Internettet har gjort det lett tilgjengelig å bli opplyst alt fra kjente og ukjente helseplager å snakke ut om. Gradvis har vi blitt bedre på å prate mer om det, eller kanskje lytte til mer om det?

#gi8minutter

Hvert år markeres verdens psykisk helsedag den 10.oktober. Årets kampanje oppfordrer til å sette av 8 minutter til å ringe noen du bryr deg om - hver dag. Dette er fordi forskningen de har sett på viser at det gjør mer for helsa enn vi tror.

📹Se her hvem de ville gi sine 8 minutter til
🎧Eller hør hele svarene i podkast-episoden


Foto: Dennis Li

Ta vare med Hannah og Oskar

Mental Helse Ungdom, en medlemsbasert interesseorganisasjon for barn og unge opp til 36 år, driver også podkasten “Ta vare” med Hannah Christin Lerfaldet og Oskar Fjørtoft Sandanger. Stemmen til Oskar kjenner du kanskje igjen som programleder i p3, og Hannah jobber selv i Mental Helse Ungdom sin hjelpechat. Utenom det driver begge som komikere og lager god underholdning til folket.

I podkasten “Ta vare - med Hannah og Oskar” setter duoen fokus på viktigheten av å ta vare på den psykiske helsen. Det gjør de sammen med mange forskjellige og spennende gjester hvor de snakker sammen om hvordan man best mulig kan ta vare på sin psykiske helse.

Hannah:

“Det å være nysgjerrig på sitt eget hodet og andre sitt hodet har gitt meg veldig mye. Jeg tror noe av det viktigste er det å føle seg mindre andre i de følelsene man står i. Det betyr veldig veldig mye for meg og det gjør det verdt det å være åpen om hva jeg har slitt med når det kommer til depresjon og diverse.”

Oskar:

“Om det e en million eller om det e tredve som hører på hører på podkasten, så e det liksom et eller anna med at man treffer en person så betyr det veldig mykkje.”

🎧Hør hele intervjuet her


Foto: Privat

Helsesykepleierens råd og tips for mørketiden

Maria C. Teigland, bedre kjent som @helsesykepleier.maria er en helsesykepleier som har den siste tiden gjort seg godt synlig ved å blant annet opplyse god mental helse på sosiale medier som i Instagram og TikTok. En mer moderne Helsesista kan man si. Ellers jobber hun nå i stiftelsen Amathea som holder til på kvinnehelsehuset i Kristiansand. Maria er også nominert til årets Jenteprisen 2024, en pris som deles ut til en person eller aktør som har gjort en viktig innsats for jenters rettigheter og likestilling.

“Mørketiden har inntruffet for fullt, og det er mange av oss som opplever at livet er litt ekstra tungt nå. Så hva kan vi egentlig gjøre for at denne tiden skal bli best mulig?”🫂

🤍 Opprettholde rutiner med kosthold, fysisk aktivitet og søvn. Kanskje til og med få litt ekstra søvn💆🏼‍♀️
🤍 Tilføre kroppen ekstra D-vitamin
🤍 Få noe form for dagslys i frisk luft hver dag (anbefalingen er minst 30 min daglig).
🤍 Kose oss inne, tenne lys og drikke varm drikke
🤍 Kle oss godt - (jeg oppdaget ulltrøye for noen år siden, og skjønte ikke hvordan jeg hadde klart meg uten hele livet 😂)
🤍 Gå turer sammen med andre og/eller alene med musikk eller lydbok på ørene
🤍 Litt ekstra selvpleie
🤍 Åpenhet

Og husk at det er viktig å oppsøke profesjonell hjelp dersom man blir i mørket i ukesvis uten å komme ut av det på egen hånd. Det er også viktig å si ifra dersom du er bekymret for noen.
Det er en styrke å be om hjelp og vi skal ikke klare alt alene 🤍

Ta vare!

Din helse er den viktigste prioriteten. Ta på egen oksygenmaske før du hjelper andre som det sies.
Husk at i blant kan det også kan gi motsatt effekt å lese for mye om psykisk helse, så å ta en pause skader ingen.


Trenger du noen å prate med?
Mental Helse har en gratis og døgnåpen telefontjeneste for alle som trenger noen å snakke med. Der er du anonym og de du prater med har taushetsplikt.
(eller bare ring den vennen du ikke har snakket med på en stund eller noen i familien da vel)

Mer info finner du her🫂

Og husk, du er aldri alene! ♥