Bilde: Nadja Nordli

(U)avhengig av mobil

Jeg foreslo for gjengen i Sorgenfri at vi kunne snakke om om internett-kultur, lite visste jeg at dette ville ha fatale konsekvenser for resten av uka mi. Søndagens sending var basert på et selvpåført eksperiment: nemlig strenge innstramminger i skjermtid og droppe sosiale medier.

Tekst av Nadja Nordli for Sorgenfri.

Selv-eksperiment på sosiale media

Med en gang eksperimentet ble vedtatt så kom panikken krypende. Den ble ikke bedre da jeg om tirsdagskvelden fikk en melding om at reglene var som følger:

  • Ingen Instagram, Facebook, Tiktok, Snapchat, Messenger (foruten om skolegrupper)
  • Ingen film/TV, spill, nyheter på mobilen
  • 1.5 timer skjermtid utenom jobb/skole ila dagen
  • Jobb/skole telles ikke, men ikke utnytt dette til å gjøre andre ting
  • Slett alle appene
  • Ta dagbokopptak av hvordan det har gått
  • Skjermbilde av skjermtiden før man legger seg

Dette fem-dagers-eksperimentet var noe jeg visste kom til å bli en utfordring. Faktisk hadde jeg forhåndsbestemt meg om at dette var noe jeg ikke kom til å få til. Tragisk som det er, så er jeg i en alder av 24 avhengig av å opprettholde kontakt med venner på Snapchat (så jeg fikk som unntak at jeg kunne sende én streaksnap om dagen!). Jeg bestemte meg derfor for å gi det et forsøk.

Underveis

Hvordan gikk så dette? Dag 1 gikk overraskende fint, og jeg hadde bare to timer skjermtid, mest brukt på meldinger og Google Maps. Jeg er ny i byen så det tenker jeg må være greit. Dag 2 gikk litt verre og vi var oppe i 2 timer og 50 minutter. Da ble safari den store vinneren av bruken av skjermtid. Resterende tall for uka trenger jeg ikke nevne men jeg kan si at skjermtiden økte… Jeg oppdaget nemlig et smutthull i reglene! Bruken av Tise og Finn ble utløp for scrolling på mobilen.

Det fikk meg til å innse at man kan dele mobilbruk og sosiale media inn i to ting. Den ene er det å bruke sosiale media til å få inntrykk, i form av "brainrot" og "doomscrolling". Det andre man kan bruke mobilen til er utløp for rastløshet i form av fidgeting. Det var dette jeg kjente på når jeg satt og scrollet på Tise, Finn og Safari. Bare å bruke mobilen uten mål og mening, men som et tidsfordriv. Siden jeg ikke kunne se på Tiktok, så ble dette en gylden mulighet til å se ferdig serien Handmaids Tale på. Istedenfor å konsumere én type medie så byttet jeg til en annen. Så kan man diskutere hvorvidt det er sunt å sitte foran skjerm i det hele tatt, men noe underholdning måtte det bli. Om lørdagskvelden ble det så ille med scrolling at jeg måtte se til og plukke opp en bok jeg har utsatt alt for lenge å begynne på. Så konsumering av media ble det uansett, det bare skjer i andre former.

Takeaway

Da søndagen kom var jeg glad for at eksperimentet skulle være ferdig. Jeg hadde fått mange brevduer om en fanskaré som savnet meg og mine oppdateringer på sosiale medier (fordi det er faktisk veldig innsiktsfullt for andre å se all maten jeg spiser og hva jeg velger å ha på meg hver dag). Selv om jeg er glad for å ha tilgang på sosiale medier så sitter jeg likevel igjen med et par lærdommer.
1. Hvis du vil bruke mindre tid på mobilen, hold deg til de tidsgrensene du har satt. Dersom du når de, gjør noe helt annet (eller mer kontroversielt; prøv å kjed deg).
2. Det er ganske trist når man venter på bussholdeplassen eller sitter på bussen og alle scroller på mobilen. Prøv å se omgivelsene rundt deg!
3. Det du tror du går glipp av eller savner overlever du overraskende nok uten (selv Snap!)

Alt i alt et lærerikt eksperiment, og jeg anbefaler alle inkludert meg selv mindre mobilbruk.

Her er en liten treat med bilder jeg ikke fikk lagt ut forrige uke♥

Bilde av: Nadja Nordli

For å høre mer om dette eksperimentet og hvordan det gikk med John, Ingeborg og meg, så kan dere lytte til podkasten vår på Spotify. Hvis du vil høre at vi i Sorgenfri snakker om andre ting kan du høre oss på radio nova hver søndag kl.1500 - 1600, og hvis du bruker sosiale media kan du finne oss på Instagram @sorgenfri_nova

Følg oss på Instagram her!
Lytt til vår podkast på Spotify her!