Bilde: Tayeeb Jilani

Fotbal

Som barn var det viktigste i fotballen hvilken hårfrisyre de ulike fotballspillerne hadde, og det var slik vi rangere kvalitet. Når man ble litt eldre, ble kvalitetsmarkøren heller hvem som hadde fineste fotballtrøya. Men når man omsider modner skjønner at det viktigste og den virkelige kvaliteten kommer igjennom laglogoene man har festet over venstre bryst.

Av Tayeeb Jilani for Nova FK

I denne anmeldelsen har jeg rangert noen av de peneste og styggeste logoene i internasjonal fotball, basert på et enkelt, men tydelig sett med de følgende kriteriene:
(1.) En god fotballogo må være original og unik, (2.) men ikke komplisert og kronglete. Det er ikke gjennom fotballogoen alle mulige signaler og symboler skal kommuniseres, hold det enkelt! (3.) Den skal signalisere at det er snakk om fotball (4.) og samtidig gi en følelse av hvilket land den representerer. (5.) Fargebruken må være harmonisk, (6.) og dersom logoen inkluderer tekst, må fonten spille på lag med resten av designet. (7.) Det holder heller ikke å bare resirkulere flagget som logo, jeg ser på dere, Sveits og Tyrkia.
Med dette som utgangspunkt har jeg gått gjennom et knippe landslagslogoer og plassert dem i en æres- eller skammekrok, alt ettersom.
Lytt til Nova FK episode #87 VM til Groruddalen for full diskusjon

SYGGESTE

Tredjeplass: Bokstavlogoene


Selv om det i utgangspunktet kun er enkeltlogoer som skal vurderes, er det én kategori som skiller seg ut, og som fortjener en plass på pallen over de styggeste: bokstavlogoene.
Disse logoene er både enkle og lite tiltalende. De består nesten utelukkende av bokstaver og ingenting annet.
El Salvador har en logo med "E S" som ligner på et dårlig collagegenser-design. Honduras stiller med en stor blå "H", hvor det står "Honduras" i det ene beinet og fem stjerner i det andre. Hva de stjernene skal bety, vet bare Gud.
Costa Rica prøver å skjule sin enkle "C R" med kreative rammer og fargebruk, men det hele virker mot sin hensikt.
Det store spørsmålet jeg sitter igjen med er: hvorfor? Fantes det virkelig ikke én eneste kreativ sjel i rommet da disse logoene ble godkjent?

Andreplass: Bolivia

Bolivia klarer å sikre seg sølvplassen i kåringen over de styggeste logoene.
Som vi senere skal se, kan en fugl i en fotballogo være et vinnergrep, særlig når det er snakk om en ørn. Men her er det uklart hvilken fugl det egentlig er. Den minner mer om en kalkun enn en ørn, og jeg lurer på hvorfor den er tegnet i Paint.
Fuglen står på en fotball som nesten er like stor som den selv. På ballen står bokstavene "F B F" i en font som gjør meg svimmel. Bokstavene er svarte med hvitt omriss, som hjelper lite. Det som virkelig irriterer er at de to F-ene ikke engang er like.
Logoen var så dårlig at jeg måtte dobbeltsjekke om det bolivianske landslaget faktisk bruker den, og dessverre overgår virkeligheten ironien.
Fargene henger ikke sammen. Skjoldet bak fuglen, med Bolivias nasjonalfarger, klarer ikke å komplementere verken fuglen eller fotballen.

Førsteplass (styggeste): Slovenia

Slovenias logo er så forvirrende at jeg nesten mangler ord.
Vi kan begynne med skjoldets form: en asymmetrisk fasong som minner mest om en "boble" fullstendig uten mening.
På innsiden av boblen flyter et annet skjold, som antagelig er Slovenias riksvåpen. På den andre siden finner vi noen sirkler i forskjellige størrelser og former, i en brat-grønnfarge som nesten forsvinner i horisonten. Plasseringen og utformingen av sirklene gir ingen mening. Nederst i boblen står teksten "SLOVENIJA NZS" i samme grønne farge.
Det eneste meningsfulle man kan si om denne logoen er at den er original – og originalt stygg.
Hvilke tanker som ligger bak denne logoen, vil jeg gjerne vite. Det virker som noen har satt sammen tilfeldige elementer uten at de henger sammen. Hver eneste beslutning i denne logoen er uforståelig.

Hederlige omtaler før pallen:

Belgia



Belgia kombinerer det belgiske trikoloret med en svart halvsirkel på et gyllent felt med teksten "Royal Belgian FA 1895".
Teksten virker først underlig, men fonten er så enkel og lettlest at det faktisk fungerer. Logoen er kronet med en enkel kongekrone og vinblader i bunnen.
Resultatet er minimalistisk, men samtidig komplekst. En perfekt balanse.

Romania



Romanias logo minner om en sportsbillogo, på den beste måten.
Et skjold delt i felt, med enkle og gjenkjennelige symboler av dyr og riddere. Øverst står "ROMÂNIA" i en tydelig font.
Og fotballen? Den er integrert som en femkant i midten, som deler skjoldet i fem like deler.
Et stramt og kreativt design.

Østerrike


Østerrike byr på en ørn i helfigur, med vingene utstrakt og det østerrikske flagget over brystet.
Under kan vi se en klassisk fotball. Øverst: bokstavene "Ö F B" i en stram font som passer perfekt inn.
En ren og ikonisk logo som gjør alt riktig.

Peneste:

Tredjeplass: Brasil


Jo mer man ser på Brasils logo, desto vanskeligere blir det å forklare hvorfor den skiller seg ut, men det gjør den.
Det første slående med logen er den unike formen på skjoldet som omkranser hele logoen. Logoen har en særegen skjoldform jeg ikke har sett andre steder. Inni skjoldet: et lyst blått felt med mørkeblå kant og et hvitt tempelridderkors. Midt på korset står bokstavene "C B F".
Fra korsets armer strekker gule og grønne striper seg ut til kanten, og måten den gule stripen overlapper kanten, og ikke den grønn, skaper en visuell effekt.
Logoens styrke er at den er kompleks samtidig uten å være komplisert.. Fargespillet mellom kanarigul, grønn og blå – er umiskjennelig brasiliansk.
PS: Det er mulig plasseringen er farget av anmelderens brasilianske bakgrunn.

Andreplass: Mexico


Mexicos logo er prydet av en geometrisk tegnet, asymmetrisk ørn som sprer vingene stående en fotball. Ørnens vinger stikker ut av en sirkel – et gjennomført og effektivt brudd med formen.
De meksikanske fargene vises tydelig på hver side av ørnen, med spisse detaljer som kontrasterer resten av logoen.
Under logoen står "MÉXICO" i en enkel og leselig font som komplementerer helheten.
Logoen kommuniserer tydelig både sport og nasjonalitet, og den geometriske ørnen – sett fra siden – er en fulltreffer.

Førsteplass: Uruguay


At Uruguay skulle gå til topps er kanskje like overraskende som at de har to VM-titler. Men ser man nærmere, gir det mening.
Logoen består av et enkelt gult skjold, med et vertikalt gult banner i midten. På banneret står bokstavene "A U F" under hverandre, i en tynn rød font. Nederst på banneret er det et kort horisontalt felt i blått og hvitt, med en klassisk svart og hvit fotball.
Alt er omgitt av en tynn gul skjoldramme, med god luft mellom elementene. Det gjør helheten ryddig og balansert.
Logoens styrke er dens enkelhet og originalitet. Det gule banneret, de blå og hvite stripene, fotballen og kornstilkene danner en harmonisk helhet.
Logoen har ikke ett klart midtpunkt – i stedet henger alt sammen i balanse.
Uruguay viser hvordan man kan bruke enkle midler og fortsatt skape en helhetlig, elegant og gjennomført logo. Den bryter med mange designregler – og lykkes med det.
Hva tenker du? Enig i rangeringen eller har du andre kandidater? Skriv en anmeldelse sjæl da vel