Arbeid og utdanning post-apartheid

Høy arbeidsledighet, store forskjeller og vold mot kvinner er faktorer som er med å prege dagens Sør-Afrika

Sør-Afrika er et land med mange kontraster. Fattige lever i såkalte townships, kant i kant med rike, hvite nabolag. Gini-indeksen som beregner inntektsfordelingen i en befolkning, viser at Sør-Afrika er blant landene med skjevest inntektsfordeling. Vold mot kvinner er utbredt, også blant par i tenårene. Hver tredje sør-afrikanske blir kvinne voldtatt i løpet av livet, mens hver fjerde mann oppgav å ha voldtatt en eller flere kvinner i en undersøkelse omtalt i 2009.

I Sør-Afrika utgjør den unge befolkningen mellom 15 og 34 år 36 prosent av hele befolkningen, altså litt mer enn 1 av 3. Arbeidsledigheten i landet ble i 2016 målt til 26,6 prosent, og den yngre befolkningen utgjør rundt 70 prosent av dette. Sammen med andre sosioøkonomiske faktorer gjør dette at den unge befolkningen er mer utsatt for fattigdom, kriminalitet og dårlig helse.

Som i mange andre afrikanske land utgjør privat næringsliv en etterlengtet dør inn til arbeidsmarkedet for kvinner. Kvinner utgjør nemlig den gruppen som blir hardest rammet av arbeidsledighet, og i Sør-Afrika står 57 prosent av kvinnene under 30 år uten jobb. Samtidig er mange entreprenører i Sør-Afrika mer økonomiske utsatt enn entreprenører i andre land, blant annet på grunn av faktorer som begrenset formell kunnskap, kapital og ressurser. Det kan gjøre det vanskeligere for kvinner å satse uten hjelp fra andre.


African Women’s Entrepreneurship Program er et amerikansk program som hjelper kvinner sør for Sahara. Foto: Meridian International Center.

Utdanning - til hvilken effekt?
Men det er ikke bare kjønn og alder som er faktorer blant arbeidsledige i Sør-Afrika. En rapport publisert av Det internasjonale pengefondet (IMF) om det sør-afrikanske arbeidsmarkedet, viste at utdanning generelt har liten effekt på arbeidsledigheten i landet. Utdanning gir mindre sannsynlighet for å falle ut av arbeidslivet etter at man har fått jobb, men arbeidsledigheten er likevel høyere blant dem med høyere utdanning enn i gruppen med ufullstendig grunnskole eller videregående utdanning.

Sør-Afrika er blant landene i verden som bruker størst andel av statsbudsjettet til utdanning. Likevel:

  • Hver fjerde elev stryker eller dropper ut av grunnutdanningen.
  • I de fattige townshipsene er det få skolemuligheter for barn. Og selv om det bygges flere skoler, er det stor mangel på kvalifiserte lærere i disse områdene.
  • Høy arbeidsledighet blant utdannede tyder på at denne gruppen ikke har den kompetansen som etterspørres i arbeidsmarkedet.
  • Sør-afrikanske studenter er i gjennomsnitt de nest svakeste i matte og naturfag sammenlignet med studenter i andre land. Det tyder på at utdanningssystemet ikke gir tilstrekkelig kunnskap om realfag og økonomi.


Arbeidere demonstrerer i Johannesburg for en mer rettferdig lønn. Foto: Meraj Chhaya
(Flickr).

Den høye arbeidsledigheten kan vanskelig redusere ulikhetene i landet. I tillegg gjør den høye arbeidsledigheten blant kvinner at disse blir mer avhengig av andre og mindre selvstendige. Lavere kvalitet på skolene i de svarte områdene gjør det dessuten vanskeligere å skape mer likhet mellom svarte og hvite. Dette er ikke bare faktorer som kan være viktige for å forstå dagens Sør-Afrika, men kan også være viktige for å forstå forskjellene mellom sør-afrikanske menn og kvinner.

Hvordan er det å være kvinne i Sør-Afrika i dag? Som hvit kvinne og som sort kvinne. Og hvilke utfordringer knyttet til kjønn preger sør-afrikanske kvinner post-apartheid? Det er temaene i mandagens utgave av Et eget rom. Hør oss klokken 10 – på DAB og på radionova.no.

(Toppfoto: UK Department for International Development)