Siste gang du får en time ekstra

Som student er det ikke alltid tiden strekker til, og du skulle kanskje ønske du hadde bedre tid i hverdagen. På søndag får du nettop det. Vi går over til «vintertid» eller normaltid som det egentlig heter. Noe fører til en hel ekstra time, som du kan bruke på hva du vil. Da er det smart å bruke den til noe. Du kan få en ekstra time med pensumlesing, gå en tur eller ta en ekstra treningsøkt. Uansett hva du bruker denne timen til, så bør du vite at dette kan bli den siste ekstra timen i hele ditt liv.

I de kommende dagene kommer alle de store avisene og mediehus minne deg på at det er slutt på sommertiden, og at vi dermed må huske å stille klokka en time tilbake. De kommer til lage store oppslag, der de minner deg om akkurat det. Ja, selv Dagsrevyen på NRK vil bruke flere minutter på å minne deg om at klokken skal stilles en time tilbake. Det blir mange påminnelser. Du har kanskje fått nok allerede? Likevel er det noe spesielt som skjer denne gangen. Det kan nemlig bli den aller siste gangen, vi nettop stiller klokka. Så hvorfor det egentlig?


EU-kommisjonen vil ikke lenger ha sommertid og normaltid i EU Foto: Pixabay.com

Kan bli siste gang vi stiller klokka
I september vedtok EU-kommisjonen at sommertidsdirektivet skulle oppheves, dermed kommer det til å bli forbudt å stille klokken etter 2019. Bakgrunnen for det er at kommisjonen gjennomførte en meningsmåling i juli og august. Der hele 80 % av de som svarte ønsket å slutte med å stille klokken frem og tilbake. I følge EU-kommisnonens egne tall svarte hele 4,6 millioner europeere, noe som er et svært mange svar. På tilsvarende undersøkelser i EU er det vanlig med 400-500 tusen svar. I løpet av 2019 må dermed hvert enkelt medlemsland ta stilling til om de ønsker å ha normaltid eller sommertid hele året. EU-kommisjonen har uttalt at de ikke vil blande seg inn i hva hvert enkelt land velger. Norge må også ta stilling til hvilken tid vi skal ha, fordi vi følger det samme regelverket som resten av EU gjennom EØS-avtalen. Så hva velger vi?


Dagens tidsoner i Europa Kilde: © timeanddate.com 2014

Kan føre til tidssone lappeteppet
Landene Europa er allerede i dag delt mellom tre ulike tider. Norge og de fleste av våres naboland følger har CEST (Sentraleuropeisk sommertid) om sommeren og CET (Sentraleuropeisk tid) om vinteren. Dermed kan du dra på ferie til mange land uten å stille klokka, som for eksempel Frankrike, Tyskland, Spania eller Italia. Men om du reiser vestover til Storbritannia, Irland eller Portugal må du stille klokken en time tilbake. Eller om du reiser østover da må du stille klokka en time fram, til blant annet land som Finland, Bulgaria, Kypros, Estland, Hellas, Latvia eller Ukraina. Ja, du skjønner greia, men nå kan det bli enda flere tider å forholde seg til.

I forslaget til EU-kommisjone er det nemlig opp til hvert enkelt medlemsland å velge om de vil ha sommertid eller normaltid hele året. Om landene i EU velger ulikt, kan vi få en enda flere tidssoner i Europa en i dag. Bare det å dra til tur til Danmark eller Sverige kan føre til at du må stille klokken, ja kanskje fram og tilbake. Det er jo stor sannsynlighet for at Norge, Danmark og Sverige velger samme tid tenker kanskje du. Det kan jo hende, men kommer Tyskland, Frankrike, Hellas og Italia til å velge det samme? Kommer mage land til å velge sommertid, og fåtallet normaltid? Ja, det virker litt usikkert alt sammen, så hva kommer Norge til gjøre?


Torbjørn Røe Isaksen passer på tiden så den ikke renner ut. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Tidsminister tar tiden til hjelp
Regjeringen vil vente å se hva de andre landene i EU velger, før de bestemmer seg hva Norge vi vil gjøre. Om alle landene venter på hverandre, kommer nok dette til å tid før vi bestemmer oss.

Nærings- og tidsminister Torbjørn Røe Isaksen mener det kommer til å bli spennende å se hva de lander på: – Nå skal vi også vurdere det. Uansett vil dette påvirke oss. Norge er avhengig av handel med andre EU-land og det er generelt en fordel for næringslivet at vi har samme tid som nabolandene, sier han til Aftenposten.

Forslaget er sendt fra EU-kommisjonen til Parlamentet og Rådet for behandling. Kommisjonen foreslår at forslaget skal tre i kraft innen 1. april 2019, i følge en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

Vulkanland sluttet for lenge siden
Rundt omkring i verden er det en rekke land som har en tid hele året. Vi kan nevne land som Kina, Japan og Russland, men i EU/EØS er det faktisk kun ett land i dag som ikke stiller klokken. Landet som kanskje er mer kjent for sine vulkaner og geysirer droppet sommertid allerede i 1967, vi snakker selvfølgelig om Island. I resten av Europa har både Russland og Hviterussland sluttet med sommertid noe begge gjorde i 2011. Og i 2019 blir det altså vår tur, kanskje.

Så når du likevel har brukt et par minutter på å lese denne artikkelen. Synes jeg du skal bruke litt tid på å tenkte over hva du vil bruke den ekstra timen til. For det kan bli den aller siste gang du får denne muligheten. Lykke til!

Toppfoto: Jeremy Seitz.
Bilde er lisensiert under CreativeCommons Navngivelse 2.0 Generisk (CC BY 2.0)