Hvordan overleve eksamensperioden?

I disse dager har de fleste studenter eksamen, og det er viktig å ikke slite seg ut! Vi har snakket med studenter i Oslo, og samlet de 10 beste tipsene dersom du trenger motivasjon, står fast i en oppgave eller ikke vet hvor du skal starte.

1. Kom deg ut fra lesesalen.
Du får ingen ting ut av å sitte der dag ut og dag inn – hva med å lese på en koselig café i stedet? Gode idéer kommer ofte når du opplever noe nytt!

2. Skru av varsler på sosiale medier.
Sosiale medier er ikke like distraherende om ikke varslene popper opp i hytt og vær. Bestem deg heller for at du for eksempel skal lese i 30 min, før du tar en 10 minutters sosiale-medier-pause.

3. Lag et system som funker for DEG.
Sett opp hva du skal lese hvilke dager, og ikke gjøre noe annet før de sidene er i boks. Husk å ikke sette for høye mål til deg selv. Det blir mer motiverende å lese hvis du vet hvor mye du må lese hver dag, i stedet for å stresse å komme gjennom alle bøkene så fort som mulig.

4. Pass på kostholdet ditt.
Ikke spis sjokolade eller andre søtsaker som gjør at blodsukkeret ditt stiger til værs. Du får mye energi raskt, men det synker også fortere. Hold det heller stabilt med å spise for eksempel frukt som mellommåltid, fisk til middag og egg på brødskiven. Det er faktisk overraskende enkelt, billig og godt å koke poteter, varme ferdige fiskekaker og lage brun saus fra Toro!

5. Husk at trening kan gi deg energi.
Trening er kanskje ikke høyeste prioritet når man har mye å gjøre, men du trenger ikke ta årets mest intense treningsøkt for å merke at du får overskuddsenergi!

6. Avtal å lese sammen med venner.
Det er mye morsommere å lese sammen med andre – inviter vennene dine på lesedate, så kan du ikke droppe lesingen for dårlige unnskyldninger.

7. Reis hjem til familien.
Ta deg en helgetur hjem til familien din, og les der! Da slipper du å tenke på matlaging og vasking, og du kan lese i ro og fred.

8. Hør eller se på lett underholdning.
På radio og TV er det mye lett underholdning som du kan høre på uten å bruke for mye hjernekapasitet – det er viktig å slappe av i hodet, og lett underholdning kan være perfekt til en rolig og avslappende kveld. Paradise og Farmen er altså ikke helt ubrukelig.

9. Noter for hånd hvis du står fast.
Mange idéer kan komme når man skriver for hånd, fordi man bruker mer av hjernen enn det man gjør når man skriver på PC. En notatblokk og en penn inneholder også færre distraksjoner enn det en PC gjør.

10. Ikke få dårlig samvittighet hvis du ikke leser 24/7.
Det er viktig å slappe av også, og ikke slite seg helt ut! Alle fortjener å koble av med det de liker aller best, etter en lang dag på lesesalen.

Toppbilde : Jarmoluk/Pixabay.com