Colette: Friskt pust for kostymedrama

En film om den alternative, kreative og vågale forfatteren Colette som gir både biografiske filmer og kostymedrama et spennende tilskudd.

Bondepiken Gabrielle gifter seg med den anerkjent forfatteren "Willy" og flytter til Frankrikes hovedstad. Møte med Paris, kultureliten og sannheten om ektemannens skrivetalent skaper karakteren Colette og en av Frankrikes viktigste forfattere.

Selveste Keira Knightley (Pride & Predjudice, Pirates of the Caribbean) har påtatt seg rollen som den bifile journalisten, forfatteren og mimekunstneren. Om du føler deg mett på Knightly i kostymedrama bør du likevel se Colette kun for hennes brilliante opptreden og den viktige historien som formidles. Regissør Wash Westmoreland (Still Alice, Quinceañera) briljerer som både forteller om en banebrytende forfatter og maler av livet på 1800-tallet.

Gabrielle Colette startet forfatterkarrieren sin i skyggen til ektemannen, spilt av Dominic West (The Wire, Tomb Raider). Han hyret inn andre skribenter, og etterhvert sin egen kone, til å produsere verker han kunne stemple navnet sitt på. Colettes bøker ble mildt sagt forgudet av det franske folk, men det var Willy som fikk all æren. Knightley portretterer en ung, naiv jente som vokser opp til å bli en urokkelig kvinne med kun et ønske, å være fri. Som vanlig er Keira uhyre god i jobben sin, men rollen består for det meste av ting hun har gjort før. Fremørelsen er solid, men lite overraskende.


Kilde: Beecker Street

Kostymedrama med ny tematikk
Ved siden av historien om forfatterskapet får vi samtidig innblikk i Colettes ekteskap og seksualitet. Filmen prøver å gi et mildt innblikk på hvordan det var å leve som skeiv på 1800-tallet, i hvert fall om du kom fra en velstående familie. Westmoreland legger ikke skjul på at andre hadde det verre på den tiden, men poengterer heller at andre seksualiteter og de som ikke sømmer seg etter tradisjonelle kjønnsroller alltid har vært tilstede i historien. De fleste filmer med Jane Austen tendenser handler som regel om en jente som ikke er lik alle andre, men å stride fra en homogen historie er det få som gjør. Dette gjør filmen unik blant sine forgjengere.

For en som setter kostymedrama nært hjertet, er Colette en fryd for øyet. I varierende porsjoner får seeren nyte alt fra frodige gårdsbilder, røyklagte etterfester og levende byscener. Filmen overøses av finkledde herrer, elegante kvinner og andre vågale kostymer. Utseende symboliserer den gjennomgående utviklingen til Colette. Hun begynner med de klassiske flagrende, hvite kjolene på bygda, men blir etterhvert mørkere og mer maskulin. Knightley kler antrekkene så godt at jeg fikk lyst til å finne nærmeste bruktbutikk for å eie mine egne høye halser med volanger og jakker med spisse skuldre.


Kilde: Beecker Street

Gjennomført adapsjon
Colette gjør akkurat det en biografisk film skal, men det er samtidig det som gjør at den faller. I løpet av nesten to timer får vi se de angivelig viktigste årene i kunstnerens liv. Filmen er flink til å fortelle flere sider ved den beryktede kvinnen. Samtidig lander ikke Westmoreland i samme felle som andre biografiske filmer ofte gjør. Regissøren har turt å ta et standpunkt selv om man besitter lite fakta. Man må klare å skille en dramatisk film fra et helt liv, noe Colette håper tilskuerne klarer.

En slik teknikk fører til at filmen har få spenningstopper og historien fortelles med store tidshopp. Flere scener føles malplasserte av den grunn at de kun vises fordi det var en liten del av karakterens karriere. Det tar deg bort fra hva som faktisk er spennende, enten om det er Colettes forhold til Willy eller kvinnene i livet hennes. Obskure danseforesillinger om Egypt er ikke like kult å følge med på. Filmen blir derfor meste relevant for de kinotitterne som enten er interesserte i Colette fra før eller er begeistret for kostymedrama.

Colette gir deg akkurat det du ønsker deg når du setter deg ned i kinosetet. Mitt favoritt element ved biografiske filmer er at om det utføres riktig, sitter seerne igjen med noe lærerikt om enten en hendelse eller en viktig person. Vi lærer ikke om Gabrielle Colette på grunnskolen, men gjennom den nye filmen til Westmoreland kan du i hvert fall få en liten forståelse for hvem hun var og hva som gjorde hun minneverdig.

Karakter: 8/10

Header: Edmonton International Film Festival