8 tips til dyrking av egen chili

Har du noen gang smakt litt på tanken om å dyrke din egen chili, men har vært usikker på hvor du skal starte? Her kommer noen tips og triks som kan få deg i gang!

Ikke alle takler sterk mat. Vi har alle den vennen som må ha mild tacosaus og som snufser på nesa om du har for mye pepper i suppa. Men vi har også de vennene som alltid pøser på med chilisaus på alt fra pizza til kjøttkaker, som bestiller vindaloo og sterk kebab. Du trenger ikke være helt som sistnevnte for å nyte litt god sterk mat.

Jeg har ofte vært én av de som i april kommer på at jeg har lyst til å gro egne urter, chili og tomater. Da er det allerede for sent, og jeg tenker til meg selv "jaja, neste år". Ikke noe mer “neste år" for meg, og ikke la det bli det for deg heller! I ukens sending av Umami, intervjuet vi Henrik Haugs Jorde som driver foretaket «Heat of Norway» i Ski. Her er noen tips han gav oss, om å gro chili selv:

1. Begynn nå!
Helst skulle du egentlig begynt for noen uker siden, men Henrik forsikrer om at det ikke er for sent, men da bør du få stappa de frøene i jorda ganske så snart! Hvis du venter mye lenger nå kan du slite med å få frukt i år.


Du kan legge frøene i litt vetet kjøkkepapir i ziplock-poser til spiring, før de går i jorda, slik jeg har gjort her. Foto: Miriam Folland

2. Du trenger ikke fancy lampe
Det er visst en evig debatt. LED-lampe eller ikke? Ifølge Henrik, trenger man ikke en slik dyr lampe. Den er nok noe bedre enn annet lys, men utbyttet er ikke verdt den store prisforskjellen. Det som derimot er viktig, er å gi plantene litt tilskudd av belysning nå i vintermånedene.

— Men plantene er ikke så kresne altså, sier Henrik, som mener at lysrørslamp, en stuelampe eller rett og slett en skrivebords lampe vil gjøre trikset.


Foto: Alexander André Øyreskleiv Knutsen

3. All jord er ikke like mye verdt
Torvredusert? Torvfritt? Såjord? Blomsterjord? Det er ikke lett å vite hva man skal gå for, men Henrik mener at det er verdt det å bruke litt ekstra penger på jorden.

— Jeg har forstått én ting når det kommer til jord, og det er at man får det man betaler for, forteller han.

Det blir litt dyrere, men da er du garantert kvalitet. Du må også bruke såjord. Frø tåler ikke så godt den tilførte næringen som er i blomsterjord. Når det kommer til torv eller ikke torv, så har dette med miljøet å gjøre. Torv er ikke bra for miljøet og det kan være lurt å styre unna den, selv om det blir noe dyrere.


Foto: Alexander André Øyreskleiv Knutsen

4. Varme før spiring. Lys etter spiring
Før planten har spiret over jorda, har de godt av litt varme. Har du varmekabler på badet, sett de gjerne opp til ca. 27 grader, og sett plantene inn dit. Her trenger du ikke tenke på lys. Når plantene har tittet opp av jorda derimot, er det viktig å tilføre lys, slik at planten ikke bruker energi på å prøve å finne det. Da vil den nemlig bli unødvendig høy og ranglete.


Foto: Alexander André Øyreskleiv Knutsen

5. Toppe plentene
Plantene kan bli ganske store, og i vinter/vår-månedene, før de kan settes ut, kan de ta mye plass. Én måte å redusere størrelsen på plantene på, som også er gunstig for chiliutbyttet, er det som kalles “å toppe” plantene. Når de har fått ca. 6 bladpar, kan du kutte av de to eller tre øverste bladparrene.

— Da tvinger man veksthormonene ned i planten, og det som kommer til å skje da, i stedet for at jeg får en høy plante med én krone, så kommer jeg til å få en lav plante som kommer til å utvikle mange små kroner, forteller Henrik.

Topping vil resultere i at man får mer frukt på mindre plass.


Når planten har blitt ca 30cm kan man toppe den, mener Henrik. Foto: Alexander Knutsen

6. Det må være garantert frostfritt, før du kan sette plantene ut
Pass på at du ikke setter ut plantene før det er garantert frostfritt på natten. Får de frost i seg, vil de dø med én gang. Husk, derimot, at du kan ta de ut når det begynner å bli varmt om dagene, for så å ta de inn om kvelden.


Foto: Alexander André Øyreskleiv Knutsen

7. Gi planten en stor nok potte
Når de har vokst ut fra de små pottene, er det viktig å separere dem, og omplante dem i en potte som gir dem godt med rom til å ekspandere seg utover, både over jorda og under.

8. Tilføy næring
Når plantene har vokst opp av jorda, og fått hver sin større potte, kan man tilføre næring. I første halvdel av vekstperioden, frem til sirka juli vil man ha nitrogenrik jord, mens i andre halvdel, vil man ha jord rik på fosfor. Man kan bruke såjord eller kokosjord, og tilføre næring selv. Slik har man kontroll over næringen.


Foto: Alexander André Øyreskleiv Knutsen

Følg Umamis dyrkeeventyr på vår instagram: @umamiradionova, og hør forrige ukes sending for mye mer og chilidyrking, chilismaking og en oppskrift på hvordan du kan lage din egen Sriracha:

Toppfoto: Alexander André Øyreskleiv Knutsen