Vond og frustrerende, men viktig

Jeg var ikke klar for alle følelsene denne filmen ga meg. Sinnet og frustrasjonen tok over.

Mitt navn er Hannah. Jeg er 22 år og kommer fra Norge. Jeg har aldri vært i USA. Jeg har hørt nyheter om svarte mennesker i USA som har blitt skutt og drept av politi. Jeg har sett video av opptøyer, vold og kaos. Men jeg forstod det ikke. Ikke egentlig. For når jeg så det, så satt jeg her i Norge. Filmen The Hate U Give er nådeløs, og slenger deg rett inn i smerten, frustrasjonen og sinnet som så mange mennesker allerede har opplevd.

Hva handler filmen om?

The Hate U Give er regissert av George Tillmann Jr., og viser oss livet til 16 år gamle Starr Carter (Amandla Stenberg). Starr er fra gettoen Garden Heights, der vold, kriminalitet og drap er en vanlig del av hverdagen. For å unngå det verste har Starrs mor valgt å sende henne og brødrene til privatskolen Williamson som ligger i den tryggere nabolaget. Her føler Starr seg dratt mellom to personligheter, den hun er hjemme i Garden Heights og den hun må være på Williamsons for å passe inn. Men kvelden Starr ser barndomsvennen hennes, Khalil (Algee Smith), bli skutt og drept av en hvit politimann, klarer hun ikke lenger å være den hun var med medelevene sine.


Foto: 20th Century Fox

Hvorfor er denne filmen så viktig? Det angår jo ikke meg?

Denne filmen er noe av det mest samfunns-relevante som har kommet ut på kinoer de siste årene. Hvordan situasjonen har artet seg i USA er vanskelig å få greip på, noe The Hate U Give fort vil forklare. Dette er tross alt en film som er veldig fokusert på de mange urettferdighetene som svarte mennesker i de amerikanske statene nærmest daglig blir utsatt for. Filmen har også sterke forbindelser til #BlackLivesMatter bevegelsen. Og dette, som mye annet, viser filmen oss på en fantastisk måte. Kampen for likestilling og rettferdighet i samfunnet Garden Heights er vond å se på, men viktig å forstå, fordi dette er ikke bare fiksjon, det er en realitet mange lever i. Bare åpningsscenen der Starrs far Maverick (Russell Hornsby) forteller sine unge barn hvordan man skal oppføre seg om man en gang blir stoppet av en politimann, svir i urettferdigheten fra første stund.


Foto: 20th Century Fox

Amandla Stenberg blir fort en ny favoritt

Skuespillerne i denne filmen leverer godt. Spesielt Amandla Stenberg, som tidligere er kjent fra The Hunger Games, imponerer i rollen som Starr Carter. Hun spiller en overbevisende og sterk karakter, men har også tider der hun er sårbar og menneskelig. Med i castet finner vi også gullkornet Anthony Mackie, kjent fra blant annet The Avengers-serien.
Sammen med manuset så har The Hate U Give gitt oss overbevisende karakterer, handlingsforløp som tvinger fram tårer og frustrasjon hos seerne. Sammen med originalmusikken og kamerabruket gir filmen oss enkelte sekvenser som er overveldende og skremmende. Et kontrollert kaos er det eneste jeg kan kalle det.

THUG LIFE

Om jeg skal la deg som leser sitte igjen med en ting som representerer filmen, så er det THUG LIFE, en quote originalt fra rapperen 2Pac. Det står nemlig for The Hate U Give Little Infants Fucks Everyone.
The Hate U Give har norgespremiere den 1. mars, og jeg anbefaler den på det sterkeste.

10 / 10

Toppfoto: Nordisk Filmdistribusjon