Captain Marvel - To Brie or not to Brie

- Er det verdt å få med seg Marvels nyeste kvinnelige superhelt?

«Captain Marvel» er en særdeles rik historie som baserer seg på Carol Danvers, en tidligere U.S. Air Force-pilot, som stadig vekk blir fortalt at hun er for følelsesladd til å være en kriger og en helt. Sammen med sin tidligere Air Force-kollega og bestevenn, Maria Rambeau, jobber hun for å bekjempe en intergalaktisk krig samtidig som de redder menneskene på jorda.

Ulikt med de tidligere filmene i Marvels cinematiske univers, åpnes «Captain Marvel» med en montage til hyllest for Stan Lee, skaperen av Marvel Comics som dessverre gikk bort november 2018. En veldig vakker åpning som setter nostalgisk stemning. For de som kjenner til Marvel-filmer, så er det godt kjent at Stan Lee gjør en cameo i hver eneste film, og heldigvis fikk han vært med i denne filmen også.


Stan Lee på Comicon 2011 i Phoenix, Arizona. Foto: Wikimedia

Denne filmen fikk mye oppmerksomhet i forkant av premieren på grunn av Brie Larsons personlige meninger om hvem denne filmen er laget for. Til tross for kritikken som fulgte Larsons uttalelser, mener jeg at hennes tolkning av Captain Marvel gikk over forventningene. Hun spiller en tøff, dreven og motivert kvinne med et stort ønske om å gjøre godt. Det er dog vanskelig å like karakteren og mye av det som trekker filmen opp, er de andre skuespillerne som spiller godt sammen med Brie Larson. Dette er da blant annet Jude Law, Lashana Lynch, Ben Mendelsohn og Samuel L. Jackson.

«Captain Marvel» gjør mye humor av at handlingen er satt midt på 90-tallet. Alt fra musikken, moten og teknologien er referanser til gamle Arcade-spill og eldre logoer av butikker og merkevarer. Dessverre blir denne nostalgien overdrevet, som for eksempel når Danvers og S.H.I.E.L.D.-agentene skal laste opp en lydfil på en PC med et gammelt Windows-operativsystem, som selvfølgelig laster veldig tregt og skaper et stille øyeblikk i en seriøs situasjon. Derimot blir Nirvana sin “Come As You Are” brukt i en fight-scene, som nemlig er et godt eksempel på god bruk av 90-talls humor, men dessverre blir resten av humoren altfor enkel og strekker ikke til gjennom filmen.


Unge Samuel L. Jackson ser ordentlig bra ut. Foto: Marvel

Det er derimot fantastisk å se Samuel L. Jackson og Clark Gregg, kjent som Nick Fury og Phil Coulson, i sine yngre dager som helt ferske agenter hos S.H.I.E.L.D. Dette er desidert et av de bedre nostalgiske øyeblikkene i Captain Marvel, og her er det fantastisk bruk av visuelle effekter. De fikk tross alt Samuel L. Jackson til å se 25 år yngre ut!

Agent Coulson har dessverre en mindre rolle i «Captain Marvel», men likevel er den viktig. Jeg tenkte særlig på den første Iron Man-filmen, der Agent Coulson forteller Tony Stark at dette er ikke er hans første rodeo. Muligens at kampen i «Captain Marvel» var hans første rodeo? Denne filmen har flere forklaringer på tidligere uløste saker i Marvel-serien, som gjør filmen til en fin bit i Marvels cinematiske puslespill.

I bunn og grunn, så er «Captain Marvel» nok en solo-film i Marvels cinematiske univers som nødvendigvis ikke står sterkt verdimessig alene, selv om det er en innholdsrik historie om en sterk kvinnelig helt. Det er hvordan denne historien fungerer som et tilskudd til hele sagaen om alle heltene, og hvordan Captain Marvel kommer til å fungere sammen med de andre heltene i neste Marvel-film, som er nemlig det som gjør det verdt å følge med.

6 / 10

Toppfoto: Marvel