Syv asiatiske filmer du må se

Det er noe med filmene som kommer lurende inn fra øst. Humoren, regien, skuespillerteknikken, det er noe helt unikt. Jeg hadde ikke opplevd maken da jeg begynte å se asiatiske filmer i tenårene. Og den gleden vil jeg nå dele med deg! Om du vil oppleve det fantastiske kaoset som er asiatiske filmer kan du enkelt se deg opp på noen av mine favoritter på bare en uke!

Mandag: Oldboy

Det er mandag, uken er i gang, og det er også filmmaratonet ditt! Du har kanskje allerede hørt tittelen før, Oldboy, for denne sør-koreanske filmen fikk nemlig sin helt egen Hollywood-versjon i 2013. Men 2013-versjonen må du holde deg langt unna. Ikke rør den med en pinne en gang. La den sør-koreanske versjonen fra 2003 ta deg med på en av de kuleste action-eventyrene noen gang laget.


Foto: Tartan Films

Oh Dae-Su er en helt vanlig mann. En kveld når han vandrer Seouls gater, blir han dratt inn i en bil og låst inne på et hotellrom. Her sitter han alene, uten noen forklaring eller kontakt med omverdenen. 15 år etterpå blir han like plutselig sluppet ut, nå med sitt eneste mål; finne og drepe den ansvarlige. Altså en god måte å starte mandagen på!

Tirsdag: Miracle In Cell No. 7

Etter en god runde action i går, hopper vi til en annen sjanger. På tirsdag blir det drama i et sør-koreansk fengsel på 90-tallet.


Foto: New Entertainment World

Filmen handler om en liten familie, kun far og datter. Far har en mental alder på 6 år, som skaper flere problemer igjennom handlingen. En dag når han er ute for å kjøpe en ryggsekk til datteren Ye-Seung, blir Yong-Gu beskyldt for å ha drept en ung jente. Sammen med celle-kameratene sine jobber Yong-Gu med å bygge opp forsvaret sitt for å komme tilbake til datteren.
På en slags måte kan denne filmen minne om "Forrest Gump" fra 1994, men står sterkt med sin unike historie. Tro meg, dette er en skikkelig feel good-film, men ha en boks med is klar i fryseren.

Onsdag: Ju-On: The Grudge

Etter en fin runde feel good går vi videre til det rent motsatte. "Ju-On" er nok Japans mest kjente skrekkfilm. Og det med god grunn. Konseptet har fått flere oppfølgere, både amerikansk- og japansk-produsert, men det er ingen som kan slår versjonen fra 2002.


Foto: Lions Gate Home Entertainment

En familie bestående av mann, kone og mannens mor flytter inn i et nytt hus. Et hus som har en... historie. Du forstår hva jeg mener. Ren skrekk er hva som kommer opp i mine tanker. Dette var den første skrekkfilmen jeg så hvor jeg i tillegg ble tvunget til å følge med på skjermen for å få med meg dialogen. Sov godt!

Torsdag: Kung Fu Hustle

La oss roe gårsdagens nerver. På torsdag ser du nok listens mest bisarre film, men du kommer ikke til å angre. Det blir kampsport, gangstere, dansing og sinna huseiere.


Foto: Sony Pictures Entertainment

Hvor skal man starte med denne filmen. Vi befinner oss i en landsby i Kina som blir økonomisk styrt av gangstere. Nå, leie av å være i konstant fattigdom, tar landsbyen oppgjør. Som en slags blanding av en Western-film og kinesisk kampsportfilm er historien fantastisk underholdende. Denne filmen er en opplevelse i seg selv.

Fredag: My Neighbour Totoro

Man kan ikke lage denne listen uten å ha med minst en film fra Studio Ghibli. Om du ikke har hørt om det japanske animasjons-studioet er dette den perfekte filmen å stare helgen på.


Foto: Studio Ghibli

Filmen handler om to små jenter som flytter til landet med familien sin. Her får jentene noen usedvanlige venner, Totoroene som bor i en magisk skog bak deres nye hus. Dette animasjons-studioet er Japans svar på Disney, og nei, det betyr ikke at det bare er for barn. God fredag!

Lørdag: Train To Busan

Denne zombiefilmen er perfekt for en lørdag med popcorn, brus og venner!


Foto: AS FIDALGO

Soo-Wok og datteren Soo-An skal ta morgentoget fra Seoul til Busan. Men samtidig som toget begynner å kjøre, sprer et zombie-virus seg i landet. Og selvsagt er den også med på togreisen. Det er en morsom og rask film som er lett å se, lett å like!

Søndag: Ip Man

Vi avslutter uka med nok en kinesisk kampsportfilm.


Foto: Mandarin Films

Året er 1935 i den kinesiske byen Foshan. Og her bor det en mann alle kampsportutøvere vil møte. Ip er en mester, men har aldri blitt formelt trent av noen. Så for å fremme sitt eget rykte vil flere Kung Fu-mestere kjempe mot Ip. Skuespiller Donnie Lee som har hovedrollen som Ip, har i sammenheng med denne filmen blitt sammenlignet med en tidlig Bruce Lee.

Jeg håper at etter en kort uke vil også du sette pris på filmene som ofte ikke kommer seg helt til Norge. Ha en god film-uke!

Toppfoto: Mandarin Films