Imponerende Netflix-serie

«Unbelievable» er en oppslukende ny serie fra strømmetjenesten Netflix. Historien er akkurat slik tittelen tilsier; utrolig. Tro det eller ei, den er også helt sann.

Marie Adler er 18 år gammel når hun en natt blir voldtatt av en innbruddstyv. Hun anmelder hendelsen til politiet. Etter press fra etterforskere sier hun at hun fant på det hele. Så angrer hun seg om utsagnet, men så gjør hun ikke det likevel. Til slutt blir hun erklært skyldig i retten for å ha løyet til politiet. Derfra følger vi etterforskningen av en serie voldtekter, over tre år i to forskjellige amerikanske delstater.


Foto: Netflix

Ikke overdramatisert
Historien ble først fortalt i form av en gravesak av T. Christian Miller og Ken Armstrong. Den ble publisert i 2015 med tittelen «An Unbelievable Story of Rape». Den populære podkasten «This American Life» lagde en episode noen måneder senere kalt «Anatomy of Doubt», hvor de intervjuer de involverte og vi hører med deres egne ord hva som skjedde. Det er rystende både å lese artikkelen og å høre på podkasten, da man innser at Netflix-adapsjonen ikke er overdramatisert. Det skjedde faktisk slik.

Seriens styrke ligger i dens ærlige og kompromissløse skildring av behandlingen av voldtektsofre. Den gir deg innsikt i opplevelsen av å bli forhørt og kryssforhørt, samlingen av bevis og vitneutsagn, og hvor vondt det kan være å gjennomgå den nødvendige rettslige prosessen i etterkant av en anmeldelse.


Foto: Netflix

Respekt for tema
Voldtekt er et sårbart og alvorlig tema. På film og TV blir det derimot ofte brukt som et billig verktøy for å skape drama, eller for å markere forskjellen på de gode og de onde med formål om å skape spenning og «edge». Så å si alle store tenåringsserier har en "voldtektsepisode" virker det som, sammen med tenåringsgraviditet, elev-læreraffærer og trekantdrama.

Den nye Netflix-serien faller ikke inn i de smakløses rekker. Den tar temaet seriøst og viser de stygge sidene ved USAs rettssystem og politiet uten å bli for belærende eller pretensiøs; den nyanserer og kritiserer. Den viser også hva som blir gjort riktig, ikke minst det fantastiske arbeidet til de to etterforskerne som jobbet med saken.


Foto: Netflix

Slående skuespill
Imponerende skuespillerprestasjoner er å finne i alle kanter av denne serien. Kaitlyn Dever blir Marie. Mange kjenner kanskje Dever igjen fra Olivia Wildes buddykomedie "Booksmart". Der i en litt annen type rolle, men man så allerede sårbarheten den unge skuespilleren var i stand til å formidle. I «Unbelievable» får hun videre utforsket sitt potensiale og det er fantastisk å se på.

Merritt Wever og Toni Collette varmer og ryster som Detective Karen Duvall og Grace Rasmussen. De spiller godt som motvillige samarbeidspartnere og jeg vil egentlig bare ha mer av dem. Synd dette bare er en miniserie.

Hvis jeg skal trekke serien for noe så er det at det er synd vi ikke får noe inntrykk av hvem Marie var før hun ble overfalt. Vi blir dypt kjent med Maries traume og Dever skaper et hjertebristende portrett av en jente som har blitt så fundamentalt sviktet. Det hadde vært fint å vite noe mer om hvem hun var, utenfor denne forferdelige tingen som hendte henne. Dette mener jeg artikkelen og delvis «This American Life»-episoden gjør i større grad.

Serien «Unbelievable» er vond å se på og verre å ta innover seg, men den er viktig. Den er utrolig spennende og velkomponert, og i havet av nye serier som kommer ut på Netflix, er dette definitivt en du bør få med deg.

8/10

Toppfoto: Netflix