Hverdagen drastisk endret

Den mystiske hundesykdommen har vært på alles hundeeieres tanker siden utbruddet i begynnelsen av september. Både høsten 2005 og 2006 kom det inn flere prøver fra syke hunder til diagnostikk, endringen i år er at de ender i dødsfall. Dyrlegene har mer å gjøre enn noen gang. Vi tok prat med de for å høre hvordan hverdagen har blitt.

Veterinærinstituttet har jobbet dag og natt for å finne svar på sykdommen som har tatt livet av flere hunder. Instituttet har nå klart å anslå at det ikke er smitte fra hund til hund. Flere dyrleger er ikke overasket over sykdommen da det er høysesong for diaré hos hunder. Sykdommen har nå tatt livet av over 20 - 30 hunder over hele landet. Gjennom prøver fra Veterinærinstituttet er bakteriene Providencia alcalifaciens og Clostridium perfringens funnet i åtte obduserte hunder.

En 13 år gammel bachelor skrevet av Aud Kari Fauske styrker hypotesen om bakterien som forårsaker den alvorlige sykdommen. Heller ikke i 2005 og 2006 konkluderte de ikke smitte. Utbrudd vil vanligvis avta av seg selv, så man håper at man ser toppen og at det kanskje avtar naturlig mener Fauske.


Foto: Anna Shona G. Øvrevik

Vi tok prat med noe dyrlegene ved Hønefoss dyrehospital for å høre hvordan hverdagen har endret seg.

Hvordan har det vært for dere ansatte og oppleve det enorme stresset?
– Det har vært større press denne perioden så klart, telefonen ringer stadig og det er jevnlig besøk på veterinærklinikken. Det som gjør ting mer interessant er at man faktisk ikke vet hva sykdommer kommer av, selv ikke vi sier de ansatte.

Hverdagen har blitt mer stressende for hundeeiere over hele landet. Masttilsynet har lagt ut en liste med råd for eiere. Selv hos dyreklinikken er folk fortsatt svært redde for smitte.
– Mange er bekymret, men vi passer på at hunder ikke møtes på klinikken og har svært gode rutiner med renhold. Selv om vi nå vet at hunder ikke smitter hverandre forteller dyrehospitalet.

Parkene som før var fulgt av hunder og dens eiere er nå tomme. Eiere tar sine forholdsregler og verner godt om sine lodne venner. Hvordan er det som dyrlege å motta hundene som er smittet?
– Det er som klart meget trist, men vi har en oppgave å gi gode råd til eier som er redd. Det er en utfordring, rent menneskelig. Kommunikasjon er ekstremt viktig forteller klinikken.

Veterinærinstituttet har i det siste kunne stadfeste at valpesyke, circovirus og coronavirus ikke er årsaken til sykdommen. Heller ikke gjærsopp og muggsopp.

Hva mener hundeiere i Frognerparken om hundesykdommen? fra 03:00

Toppfoto: Hazel W.