Skumma anbefaler: uke 43

Nok en uke er omme, og det betyr at gjengen i Skumma Kultur er tilbake for å gi deg sine beste anbefalinger om hva du kan se, lese, høre eller gjøre denne helgen.


TV-serie: Please Like Me
Jeg har enda til gode å møte noen som også har sett den australske drama- og komiserien Please Like Me. Laget og spilt av herlige Josh Thomas, som på mange måter spiller seg selv i denne nydelige, undervurderte serien. Hovedkarakteren Josh er en ung student som må slå opp med dama si fordi han tror han er homofil, samtidig som han finner ut at moren har prøvd å ta livet sitt. Man kan ikke la vær å elske den naive, usikre Josh som, sammen med romkameraten, må takle små og store problemer. Serien tar opp tunge tema som selvmord, psykisk helse og abort, samtidig som den er fullspekket med fantastisk mørk og fryktløs humor. Den lar deg stå i det mørke, og viser hvordan det er å være pårørende til noen som er psykisk syke på en måte som ikke er overfladisk. Og best av alt, alle sesongene finnes på Netflix!


Bok: Helle Helles Dette burde skrives i nåtid
Familien min har en forkjærlighet for Danmark, og fasinasjonen lar seg ikke stanse ved litteraturen. På jakt etter nye fortellinger fant jeg en murstein i mammas bokhylle. Verket bestod av tre danske bøker skrevet av forfatteren Helle Helle. Jeg tok på meg utfordringen, og dykket inn i det danske språk med stor selvtillit. Helle Helle skriver så fint om det enkle, det hverdagslige, og de små situasjonene som utgjør et liv. Dette burde skrives i nåtid beskriver småbylivet til Dorte. Hun er student, bor i en liten hytte ved togstasjonen, men klarer aldri helt å ta bena til studiestedet. Hun er styrt av tilfeldighetene, og hverdagen er preget av tilfeldige menn og en kronisk rastløshet. Helle Helles bøker er preget av en underdrivelse så poetiske at det sjeldent blir komisk, men heller så vittig og inderlig som en danske kan bli. Om du vil høre mer om ‘røvballegardin’ og ‘onsdagssnegl’ vil jeg anbefale deg å lese bøkene på originalspråket. Hvis ikke har heldigvis Oktober Forlag også gitt ut flere av bøkene på norsk.


Musikk: The Umpteens
The Umpteens er et sånt band som egentlig aldri ble noe, men musikken deres har forvillet seg ut på YouTube mange år etter at bandets enslige EP, «Turn the Livingroom Into a Dancefloor», kom ut i 1996. For øyeblikket ligger denne seks sanger lange EP-en der sammen med en samling mindre ferdige innspillinger. The Umpteens var et amerikansk collegeband og samtlige av låtene handler naturlig nok om vennskap, fester og ungdomsliv. Med ordentlig lo-fi indieuytrykk skapes helt nydelig slapp feel good-musikk. Noen ganger trenger man nemlig å gå inn i helga med følelsen av at man sitter i en kjeller et sted på USAs østkyst på 90-tallet, sipper på en varm øl og hører på bandet til han litt rare fyren i klassen som det viser seg at lager skikkelig bra musikk. Nå vet du hva du skal finne frem når det behovet melder seg.