Skumma anbefaler: uke 44

Vi har bikka november og temperaturene er blå. Best å holde seg inne, eller? For å fylle tomrommet helgen skaper har Skumma Kultur nok en gang plukket ut et knippe ting du kan se, lese, høre eler gjøre.


Musikk: Future - DS2
2014 var et vanskelig år for rapperen Future. Et i overkant kontrollerende plateselskap som ødela det som skulle bli hans kommersielle gjennombruddsalbum, Honest, og avbrytelsen av forlovelsen med Ciara sendte Future inn i en destruktiv spiral av damer, dop og penger. Det hele resulterte i en legendarisk samling mixtapes, 56 Nights, Beast Mode og Monster, og kulminerte i karrierens høydepunkt, studioalbumet DS2. Forrige uke ble Monster lansert på strømmetjenester, og det gir oss en perfekt anledning til å oppdage eller gjenoppdage dette utsnittet av Futures brede katalog. Da jeg hørte Monster igjen ble jeg minnet på hvor mye jeg hørte på DS2 sommeren 2015, og bestemte meg for å gi det en ny sjanse. Til min store glede er det akkurat like rått, brutalt og fett som jeg husker det var. DS2 er lyden av en rapper i fritt fall, en mann som ikke har annet å lene seg på enn rusen, satt til deilig aggressive trap-beats signert stjerner som Metro Boomin, Southside og Zaytoven. Vi helgen til DS2 og du vil, som meg, oppdage sider ved den ekstremt hvite musikksmaken din du ikke visste om. Bare pass på, før du vet ordet av det står du i altfor dyre Gucci-flipflops og pisser hostesaft.
Klarte ikke embedde http://www.youtube.com/oembed?url=https://youtu.be/W3J9-OvxNpo :(

Bok: Klara Hvebergs Lene din ensomhet langsomt mot min

Jeg har nylig hatt en skikkelig fin leseropplevelse! Lene din ensomhet langsomt mot min er Klara Hveberg sin debutroman, og er en både sår, morsom og vakker beretning. Vi får følge karakteren Rakel i flere tiår, fra hun som 19-åring flytter til Oslo for å studere. På universitetet møter hun matematikkprofessoren Jakob, som hun etter hvert innleder et hemmelig forhold til.
Mens mye av boka dreier seg om deres kjærlighetshistorie, er dette i like stor grad en fortelling om å finne seg selv, og å søke forståelse av verden rundt – ikke minst når Rakel blir syk og må begynne å søke denne forståelsen sengeliggende. Rakel er en karakter det er umulig å ikke bli glad i, og med Hveberg sin enkle, men rike skrivemåte treffer denne historien et sted langt inni hjerterota.

Podkast: Reverberation Radio
Er du, som meg, litt for opptatt til å fly rundt og saumfare pappesker fulle av kassetter og cd-er i billigavdelingen på Sagene Skoles Musikkorps loppemarked, men ønsker allikevel å oppdage skjulte musikalske godbiter? Jammen godt at det finnes alternativer. Reverberation Radio er et slags musikkdelingskollektiv som etter flere år med arkivering og deling av ukjente musikkskatter bestemte seg for å dele funnene med omverden gjennom ukentlige 30-minutters spillelister personlig utvalgt av én av de ni bidragsyterne – som for øvrig inkluderer Miles Michaud, vokalist i Allah-Las. Låtutvalget i spillelistene kan variere veldig fra uke til uke, både i sjangerbredde og utgivelsesdato, men stort sett er det subsjangere av folk, rock, soul, funk, blues og country fra et sted mellom 1960 og forrige uke på menyen. Et par fellesnevnere har de i hvert fall – låtene er alltid av høy kvalitet, og alltid inspirert av ustrukturerte solskinnsdager.
I skrivende stund er det 390 spillelister ute, tilgjengelig på nett, i din foretrukne podcast-spiller eller som samlet verk på Spotify – så drøye 11700 minutter totalt. Anbefales til alle som ikke får dekket behovet av Discover Weekly og Pitchfork!
Hør Reverberation Radio på Spotify her!