Skumma anbefaler: uke 47

Snart jul! Hold ut. For å gjøre det litt enklere har Skumma Kultur, som vanlig, plukket ut det beste du kan se, lese, høre eller gjøre akkurat nå.


Musikk: Jimmy Eat World - "23"
Når nettene blir lange og kulda setter inn ... er jeg glad i julemusikk altså, jeg lover. Det er riktignok også en annen sjanger som står mitt hjerte veldig nært på denne mørke tiden av året. Punk unplugged, altrock-ballader, kall det hva du vil. "23" av Jimmy Eat World er i hvert fall et kroneksempel. Bandet skaper sammen et deilig teppe av musikk der vokal og el-gitar spiller hver sin hovedrolle. Jeg synes vanligvis sanger over fem minutter er for lange, men har du 7.23 minutter jeg nesten alltid må repetere minst én gang. Perfekt til litt vinterrefleksjon av typen "hvem har jeg blitt, hva har jeg egentlig brukt året mitt på". God lytt! Og du, gir det mersmak kommer også gutta til Oslo i juni.


Grafisk roman: My Friend Dahmer
Mange har nok hatt minst én litt sær klassekamerat du hadde et helt ok, men noe distansert forhold til, og som i tide og utide dukker opp i hukommelsen. Mer klassens freak enn klassens klovn, som både underholdt og tidvis bekymret. For John Backderf og de andre elevene ved Revere High School på slutten av 70-tallet var den klassekameraten Jeffrey Dahmer, som noen år senere skulle bli dømt for å ha drept, voldtatt, kannibalisert og til slutt seksuelt skjendet likene til 17 menn og gutter. My Friend Dahmer er noe så sjeldent som en seriemorders opprinnelseshistorie og memoar i tegneserieformat, basert på minnene til en av svært få personer som anså Dahmer som en slags venn. John Backderf gir et fascinerende innblikk i hvordan og hvorfor en ganske alminnelig gutt utviklet seg til å bli en av det 20 århundrets mest notoriske mordere, og presterer det kunststykket å male et sympatisk og selvransakende bilde av et menneske mange vil se på som et monster. Det er rett og slett en mørk klassiker og en jævlig god historie. Finnes på din lokale Deichman. Hett tips: unngå filmen.


Bok: Pål Norheims Oppdateringer
Denne sommeren gjorde jeg en av mine fineste oppdagelser. I 2014 publiserte Pål Norheim Oppdateringer, en samling statusoppdateringer fra forfatterens Facebook-side. I 2017, etter Norheims brå død samme år, kom Oppdateringer 2. Hvor spennende kan det være å lese Facebookstatuser, spør du kanskje deg selv. Oppdateringer-bøkene rommer imidlertid langt mer enn alminnelige bemerkninger av typen «sjåfør?». Oppdateringene spenner fra litterære kortprosatekster, essayistiske betraktninger over den norske offentligheten til reisebrev fra Nord-Afrika. Det er noe allment over Norheims tekster, noe man kan kjenne seg igjen i uavhengig av hvor personlig tekstene vinkles. Tekstene gløder av en varme som gjør at alle og enhver vil finne noe av verdi i disse små bøkene. Uansett hvor man er og hvor dårlig tid man har vil man kunne slå opp på en vilkårlig side og finne en kort, men gripende tekst, noe som gjør Oppdateringer-bøkene til perfekte bøker å ha liggende på nattbordet, ventende på deg etter sene kvelder på lesesalen i disse eksamenstider.
Støtt din lokale, uavhengige bokhandler (for eksempel Bislet Bok) og kjøp Oppdateringer til en billig penge. Hvis ikke kan du låne den på biblioteket.