Foto: Randall van Gurchom-Colijn (CC BY-NC-ND 2.0)

Blir billigere å ta nattoget til Bergen

Fra og med 21. april 2020 skal Vy selge nye billettkategorier på sine tog. De nye billettene skal gi større valgfrihet og større fleksibilitet, i følge Vy. Dette har det å si for deg som er student.

Onsdag 22. januar ble det klart at togselskapet Vy (tidligere NSB) nå lanserer nye togbilletter. De nye billettene gjelder for reiser fra og med 21. april. De nye billettene kan kjøpes på betjente stasjoner, automat, app og nett som i dag.

– Vi vil gi de som reiser med o~ss flere valgmuligheter og større fleksibilitet og endrer derfor flere av dagens togbilletter, sier konserndirektør Arne Fosen i Vy tog, i en pressemelding.

Nye billetter og priser på Østlandet
Til nå har du kunnet kjøpe to ulike billettyper uten studentrabatt, «Ordinær» og «Minipris». Disse billettene får nå nye navn og skal selges som «Lavpris» og «Enkeltbillett». I følge Studentnyhetenes undersøkelser 22. januar så det ut til at det skulle bli dyrere å reise for deg som er student, om du i dag kjøper miniprisreiser på Østlandet. I går lå togreiser fra Oslo til Lillehammer ute med lavpris til 409 kr og Oslo til Gøteborg lå ute til lavpris 559 kr.


Gina Schol, kommunikasjonssjef i Vy Foto: Vy

Vy: Feil i billettsystemet
Studentnyhetene har vært i kontakt med kommunikasjonssjef i Vy, Gina Scholz. Hun svarer følgene på at den nye lavprisen er dyrere enn den gamle miniprisen onsdag 22. januar.
– De nye lavprisene var høye på noen strekninger den første dagen. Dette var vi klar over og det ble rettet raskt i løpet av gårsdagen. Vy skal fortsatt selge togbilletter fra 249 kr, og skal fortsette med gode tilbud. Vi minner om at det kan være lurt å sjekke flere dager og tidspunkter da prisen kan variere, og at det på populære reisedager som helger og ferie vil være rift om de billigste billettene. Vy vil forsette med gode priser hele året. Merk at de nye billettypene gjelder fra 21. april i år.

Studentnyhetene har undersøkt flere billetter for reiser 21. april og 22. april på nytt, og feilen i billettsystemet ser ut til å være rettet. Dermed får man fortsatt kjøpe lavprisbilletter til 249 kr om du bestiller i god tid.


Slik ser de nye plussete ut Foto: Mads Kristiansen/Vy

Gjeninnfører 1. klasse
I dag er du kanskje vant til å kjøpe minipris eller studentbillett for enkeltreiser. Om du har tatt toget til eller fra Bergen har du kanskje også betalt ekstra for enten bedre plass på Komfort eller sengeplass i en sovevogn. Nå blir det slutt på disse tilleggene og det innføres i steden egne billetter. På Bergensbanen forsvinner dagens komfort-tilbud og blir erstattet med det Vy har gitt navnet «Pluss». I følge Vy sine nettsider skal pluss-vognen få nye og bedre seter, smarte bord, oppgradert interiør og nykvernet kaffe. Dette minner om 1. klasse ellers i Europa.

Minipris blir byttet ut med «Lavpris». Den største forandringen er at du nå får tildelt et sete, og at du ikke får mulighet til å velge sete selv. Om du ønsker å velge sete må du nå kjøpe en dyrere billett. Dermed blir det dyrere å reise for deg som er student, om du ønsker å fortsatt velge sete selv.


Biletter kan kjøpes samme steder som før. Foto: Ingar Jakob Feiring

Billigere med soveplass til Bergen
En gjennomgang av enkelte strekninger på Vy.no viser at vanlige billetter både med og uten studentrabatt fortetter ikke får noen prisforandringer, i tillegg blir det lettere å endre reisedag og tidspunkt for de nye billettene.

Om du pleier å reise med komfort må du ut med litt mer en i dag. Minstepris på komfort idag er 349 kr, ny minstepris for plussbillett er 389 kr. Den største nyhetene er at det nå blir billigere å kjøpe sovekupé på nattoget. Før kostet det fra 1199 kroner for en person og 1448 kroner for to personer. Med de nye prisene betaler du kun 599 kroner for en og 959 kroner for to studenter, dersom du velger å kjøpe en billetten som ikke kan refunderes. Det er verdt å merke seg at det nå blir vanskeligere å dele sovekupé med fremmede via Facebook-grupper som en del gjør i dag.

Kommunikasjonssjef i Vy, Gina Scholz forteller i e-post til Studentnyhetene at det nye sovetilbudet kun gjelder på Bergensbanen.
– Sove er fra 21. april en egen billettype hvor det vil komme forskjellige priser, på samme måte som for de øvrige billettene. Det betyr at det også kan bli billigere billetter enn i dag. Dette gjelder Bergensbanen. Nordlandsbanen og Dovrebanen overtas av svenske SJ i juni og derfor bli Sove her ikke endret.


Faksimile fra Vy.no Oslo - Bergen 21.april 08:25 studentpriser

Her er de nye og gamle prisen:

Oslo - Lillehammer
Minipris 249 kr –> Lavpris 249 kr
Student 339 kr –> Student: 339 kr (25% rabatt)
Ordinær 452 kr –> Voksen 452 kr

Oslo - Gøteborg 14:01
Minipris: 249 kr –> Lavpris 249 kr
Student: 470 kr –> Student 470 kr (25% rabatt)
Ordinær 627 kr –> Voksen 627 kr

Oslo S - Bergen 20.april 08:25
Minipris 249 kr
Minipris + komfort: 349 kr
Ordinær: 994 kr (Studentpris 25% rabatt – 774 kr)
Ordinær + komfort 100 kr: 1094 kr (Studentpris – 874 kr)

Oslo S - Bergen 21.april 08:25/23:25 (sovepriser)
Lavpris: 259 kr
Flex: 339 kr
Flex Refunderbar: 994 kr (Studentpris 25% rabatt – 746 kr)
Pluss: 389 kr
Pluss Refunderbar: 1292 kr (Studentpris 10% rabatt – 1163 kr)

Gamle og nye sovepriser Oslo - Bergen
20.april 23:25
Minipris + sove 950 kr: 1199 kr
Ordinær + sove 950 kr: 1944 kr (Studentpris – 1 696 kr)

21.april 23:25
Sove: 599 kr (to voksene - 999 kr) (to studerer 959 kr)
Sove R: 2300 kr (to 2700 kr) (Studentpris 10% rabatt – 2070 kr /to 2430kr)

Alle priser er hentet fra Vy.no med samme togavgang for 20.april og 21.april 2020, den 20. januar 2020. Lavprisbillettene er justert etter kjøpsprisen som ble tilgjengelig 23.januar 2020.

Dette er de nye billettene
Enkeltbillett – fleksible billetter på de korteste togstrekningene. Billetten kan nå enkelt både endres og refunderes selvbetjent helt frem til avreise.

Lavpris – billigste pris på alle Vys regiontog. På regiontog mot Trondheim, Bodø eller Bergen får du automatisk tildelt sete. Dermed blir det slutt på at du kan velge sete selv for det billigste alternativet, som du i dag kan ved kjøp av minipris. På regiontog på Østlandet blir det fritt setevalg, som i dag. Billetten kan ikke avbestilles eller endres.

Flex – En fleksibel billetter på regiontog mot Trondheim, Bodø eller Bergen. Du får velge sete og kan endre billetten så mange ganger du vil, men du får ikke pengene refundert om du avbestiller billetten.

Flex refunderbar – Samme fordeler som flex, men i tillegg kan billetten kan avbestilles og dermed få pengene tilbake før avreise, uansett årsak. Selges med 25% studentrabatt

Pluss – På Bergensbanen kan du kjøpe pluss-billett med plass i nyoppussede vogner, med bedre stoler, nykvernet kaffe og smarte bord. Du kan selv velge sete og endre billetten så mange ganger du vil.

Pluss Refunderbar – Samme fordeler som pluss, men i tillegg kan billetten avbestilles og dermed få pengene tilbake før avreise, uansett årsak. Selges med 10% studentrabatt.

Sove – På natttog mellom øst, vest og nord får en sovekupé. Her kan kunden endre billetten så mange ganger du vil.

Sove Refunderbar – Samme fordeler som sove, men billetten kan også avbestilles og dermed får du pengene tilbake før avreise, uansett årsak. Selges med 10% studentrabatt.