Foto: Janne Aaltonen / https://flic.kr/p/aww5uN

Dyreverdenens Voldemort

Historien bak bjørnen, hvis navn må være unevnt.

Bjørn Eidsvåg, Bjørn Dæhlie, Bjørn Sundquist, Bjørn Grylls og ikke minst Bjørn Johan Muri. Alle kjente og relativt kjære Bjørn-er. Men hva betyr egentlig selve navnet Bjørn?

De drøyt 36 000 personene i Norge som heter Bjørn kan takke dyret bjørn for sitt navn. «For et sjokk det var at navnet har noe med dyret å gjøre», tenker du sikkert nå på sarkastisk vis. Og det er forståelig.

Men fortvil ikke. Så grunn er ikke denne artikkelen. Vi skal dyppe dykere ned i den etymologiske historien til ordet bjørn.

Bjǫrn er opprinnelsen til ordet. På gammel norrønt betyr det egentlig «Det brune dyret», som igjen kan spores tilbake til det germanske urspråket.

At dyr får navnet sitt etter utseende er ikke uvanlig. Men for den lodne, og ofte brune, krabaten som står bak navnet til både Eidsvåg og Dæhlie er det litt annerledes. Bjørn er rett og slett en eufemisme.

Våre forfedre turte ikke å si det egentlige navnet de hadde gitt til dyret.

Forfatter Ralph Keyes skriver i boka Euphemania: Our Love Affair with Euphemisms at frykten for bjørnen var så stor at man ikke ville si navnet dens fordi man var redd den skulle høre det og starte jakten på lydkilden.

Det gikk så langt at eufemismen bjørn erstattet det opprinnelige navnet for dyret. Ordet som ble erstattet vet ingen hva var.

Kanskje det var her Harry Potter-forfatter J. K. Rowling fant inspirasjonen til Voldemort, «Han-Hvis-Navn-Må-Være-Unevnt»?

Hør flere etymologiske godbiter fra onsdagens Frokost-sending her!

Klarte ikke embedde https://soundcloud.com/oembed?format=json&url=https://soundcloud.com/frokostradionova/hva-har-bjornen-og-voldemort-til-felles/s-HeJDx :(

NB: At navn som «Bjørn» og «Ulv» ikke er tillatt lenger er kun en myte. Ifølge navneforsker ved UiB Ivar Utne stammer det trolig fra en rundspørring av prester i 1742 hvor (kun) seks av prestene sa at man ikke kunne gi barnet navn etter hedenske guder og ville dyr.